Çin, Kayseri'de İpek Yolu için yatırım planlıyor

Kayseri Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, Wang Ling başkanlığındaki Çin heyetinin 'İpek Yolu Projesi Yatırım Planlaması' kapsamında Kayseri'de olduğunu, heyeti konuk ederek, hem kenti hem de serbest bölgedeki işletmeleri tanıttıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Uygulama aşamasındaki 'İpek Yolu Projesi' için yatırım planlaması yapmak amacıyla Kayseri'ye gelen 12 kişilik bir Çin heyeti, önce kenti gezdi, ardından Kayseri Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek, bölgenin dış pazarlara ulaşım imkanları, konum alanının durumu ve burada üretim yapan firmalar hakkında bilgi aldı.

Kayseri Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, Wang Ling başkanlığındaki Çin heyetinin 'İpek Yolu Projesi Yatırım Planlaması' kapsamında Kayseri'de olduğunu, heyeti konuk ederek, hem kenti hem de serbest bölgedeki işletmeleri tanıttıklarını söyledi. Çin heyetinin yatırım için Kayseri'ye geldiğini belirten Büyükkılıç, "Bölgenin konumu, üretim alanı, kapasitesi ve ulaşımı hakkında bilgi verdik. Gerek hava ve karayolu, gerekse demiryolu ağı ile ulaşım imkanlarını anlattık. Kayseri'nin İpek Yolu üzerinde olmasının önemi üzerinde durarak, doğu ile batı arasında köprü görevi üstlenmiş, önemli bir lojistik merkez konumunda olduğuna vurgu yaptık. Daha da önemlisi, Kayseri'nin Uzakdoğu ülkeleri ile Avrupa ülkeleri arasında e-ticaretin merkez üssü olduğunu hatırlattık. Çin heyeti Yatırım İzleme Başkanı Wang Ling, tüm değerlendirmeleri büyük bir ilgiyle kaydetti. Kısacası biz gitmiyoruz, onlar yatırım için ülkemize ve şehrimize geliyorlar. Bu görüntü ülkemizin, dolayısıyla Kayseri'nin bulunduğu konumun, ne denli önemli olduğunun açık bir ifadesidir" dedi.

Memduh Büyükkılıç, Çin heyetine serbest bölgeyi anlatırken, ihracatın 300 milyon, ticaret hacminin ise 800 milyon dolar seviyelerinde olduğunu ifade ettiklerini belirterek, "Kayseri Serbest Bölgesi, yatırımcısına avantajlar sunan bir bölge. Birkaç yıl öncesine kadar yabancı sermaye ile kurulan işletme 3 ila 5 kadardı, bugün 10'a çıktı. Yeni talepler alıyoruz. bölgemizde halen, 109'u yerli sermaye olmak üzere toplam 132 firma faaliyet gösteriyor. 2015 yılında bu firmalar tarafından 738 milyon dolarlık ticari işlem yapıldı. Bunun 272 milyon dolarını ihracat oluşturdu. 2016 yılı dış ticaret hacmi 752 milyon dolar, ihracat ise 275 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.