'İhracatında yüzde 5'lik gerileme yaşadık'

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, “Bu dönemde geçen seneye göre sektörümüzün ihracatında yaklaşık yüzde 5’lik gerileme yaşadık” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA-BURPAS Başkanı İlker Biliktü Mısır ve Irak’a yapılan ihracatın yüzde 25, Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 43 oranında azaldığını dile getirdi.

İhracat açısından önemli bir pazar durumunda olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan iç karışıklıkların plastik ve ambalaj sektörünü etkilediğinin altını çizen Biliktü, “Sektörün temsilcileri olarak yeni pazarlar bulmamız gerektiğini biliyoruz. Bu anlamda PLASFED olarak sürdürdüğümüz çalışmalara ilave olarak İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesinde kurulan Tanıtım Grubu faaliyetlerinin de yeni pazar yaratılmasında önemli rol alacağı inancındayız. Ayrıca yeni teknolojiye geçiş ve imalatlarımızda yasaklı hammaddelerin kullanımını azaltarak, yerine plastik yasağı olmayan ürünler kullanmak suretiyle Avrupa ülkelerine de rahatlıkla ihracat yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Taşıma poşetleri imalatından endüstriyel ürünlere yönelik üretime geçilmesi gerektiğine de dikkat çeken BURPAS Başkanı Biliktü, bu konuda hükümetin ve ilgili kurumların destekleri olduğunu belirterek, “KOSGEB başta olmak üzere pek çok kurum Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere ürün geliştirme ve pazar araştırması gibi konularda destekler veriyor. Sektörümüzde faaliyet gösteren firmalar bunları da değerlendirmelidirler” dedi. Plastik ve ambalaj sektöründe düşük karlılık ve üretimde kullanılan hammaddenin dövizle alınıp TL ile satılması nedeniyle pek çok firmanın sektörden çıkmaya başladığına değinen Biliktü, plastik ve ambalaj arz düşüşlerine de işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir