'Tarımda kalkınıp sanayide geri kalan ülke yoktur'

Çevik, “ Tarım sektöründe ayakta kalmanın en önemli yolu sürekli gelişen bilgiye sahip olmaktır. Bilgiye ulaşmanın tek yolu ise eğitimdir. Dünya ekonomisindeki gelişmeler, tarımı ülkelerin stratejik geleceklerini belirlemede ön plana getirmiştir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız Doğruer Yemiş

Tarımsal öğretimin 171. yıldönümü dolayısıyla Konya Ticaret Odası Toplantı salonunda Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu moderatörlüğünde KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik’in panelist olduğu‘ Konya Ticaretinde Tarımın ve Tarımsal Öğretimin Önemi’ konulu panel gerçekleştirildi.

Panelde Tarımda Kalkınmış Olup Sanayide Geri Kalmış Ülke Yoktur diye konuşan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, “ Tarım sektöründe ayakta kalmanın en önemli yolu sürekli gelişen bilgiye sahip olmaktır. Bilgiye ulaşmanın tek yolu ise eğitimdir. Dünya ekonomisindeki gelişmeler, tarımı ülkelerin stratejik geleceklerini belirlemede ön plana getirmiştir. Türkiye’nin önemli sektörlerinden birisi olan tarım, sadece ekonomik değil sosyokültürel bir gerçektir. Dünya’da 5 milyar hektar alandan 3 trilyon dolar tarımsal hasıla, 1,6 trilyon dolar da tarımsal ihracat yapılıyor. Türkiye bu ihracat ile yüzde 1’lik bir oranla bu sıralamanın 26'ncı basamağında yer alıyor. Türkiye 38 milyon hektar tarım alanından 147 milyar TL hasıla ile Dünya’da yedinci, Avrupa’da birinci sıradadır. Tarım sektörü de aynen sanayi sektörü gibi, rekabete kendisini hazırlamak zorundadır” dedi.

Tarımsal politikalarda önemli gelişmeler olduğuna değinen Çevik, “2016 yılında doğrudan ve dolaylı desteklerle çiftçimize 18 milyar destek verildi. Milli tarım modeli hayata geçirildi. Miras kanunu değiştirilerek arazilerin bölünmesinin önüne geçildi. Toplulaştırma hızlandı. Kırsal kalkınmaya yüzde 50 hibe destekleri verildi. Son 10 yılda sektöre 7 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. Türkiye, buğday unu ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci sıraya çıktı” diye konuştu.

Ürettiğiniz Değil Sattığınız Mal Sizindir diye konuşan Çevik, “Türkiye 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan, 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında, bereketli topraklar üzerinde olup, gittikçe büyüyen dünya pazarından daha çok pay almalıdır. Türkiye’nin 2023 yılına kadar tarımsal üretim değerini 150 milyar dolara, ihracatını ise 40 milyar dolara çıkarması gerekiyor. ‘Ürettiğiniz değil sattığınız mal sizindir’ sözü artık küresel bir gerçektir. Bu açıdan tarımsal ticaretin ulusal ve uluslararası boyutta derinleşmesi ve klasik borsacılık anlayışının değişmesi kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarımda teknolojik gelişmeleri takip etmek, kaliteli ürünü rekabet edebilir koşullarda dünya pazarına sunmak dış ticaretin birinci adımıdır. Bu adımı atabilmek Konya için de önemlidir.

Dünya karşı konulmaz bir hızla değişiyor. Bu hıza yetişebilmek için tarım sektörünün sanayi sektörü ile iş birliğini arttırmak gereklidir. Oturduğu yerden ürün satmak devri geçmiştir. Yeni gümrük anlaşmaları, küresel gelişmeler sadece Türkiye pazarının da yeterli olmadığını göstermektedir. Konya tarım sektörünün Türkiye ihracatına katkı sağlayabilecek potansiyeli elde etmek için üretim ve pazarlama noktasında yeni trendleri takip etmesi ve bu süreçte devletin sunmuş olduğu her türlü imkandan yararlanabilecek kurumsal yapıyı oluşturması esastır. Bu şekilde Konya’nın tüm Türkiye’nin tarım potansiyelini değiştirecek imkan ve kabiliyeti vardır” dedi.