TESKOOP, Konya Seydişehir'de 170.4 MW'lik güneş santrali kuracak

Seydişehir Belediyesi ile Temiz Enerji Sanayi Kooperatifi ortaklığıyla Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNÜGÜL ŞURGUN

GAZİANTEP - Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji kooperatifi unvanına sahip Temiz Enerji Sanayi Kooperatifi (TESKOOP), Seydişehir Belediyesi işbirliğiyle 170.4 MW'lik Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralini kurmaya hazırlanıyor. Gaziantep merkezli TESKOOP'un Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Saraçoğlu, Türkiye güneş enerjisi açısından dünyanın en verimli ülkelerinden birisi konumunda olmasına rağmen bunu yeterince değerlendiremediğine işaret etti. Saraçoğlu, eldeki yüksek güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirebilmek amacıyla Türkiye'deki ilk yenilenebilir enerji kooperatifi TESKOOP'u 2015 sonlarında kurduklarını anlattı.

170 MW'lik GES

Kooperatif olarak Konya'nın Seydişehir ilçesinde 3 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda 170.4 megawatlık Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralini kurmayı planladıklarını ifade eden Ümit Saraçoğlu, "Bu projemizi Seydişehir Belediyesi'yle birlikte yürütüyoruz. Kullanılacak arazi mera vasfında, şimdi onu mera vasfından çıkarıyoruz, projelerimizi yaptık ve şu an sonuçlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi ile ortaklık

Projelerinin finansman ihtiyacını tamamen yurt dışı kaynaklardan sağlayacaklarını ifade eden TESKOOP Başkanı Ümit Saraçoğlu, Konya Selçuk Üniversitesi'yle de ortaklaşa bir projeyi hayata geçirmeyi istediklerini anlattı. Saraçoğlu şunları söyledi: "Selçuk Üniversitesi ile 75.4 megawatlık bir GES projesi hazırladık. Selçuk Üniversitesi'nin kendi arazisi kullanılacak. Bu kapasitenin 25 megawatlık kısmını üniversite kendisi kullanacak kalan kısmıyla üretilecek elektrik üniversitenin de ortaklığıyla dışarıya satılacak. Üniversite yönetimi hadi başlayın dediği anda başlayabilecek durumdayız."

Chip ve hücre üretimi yolda

Türkiye'de chip ve hücre üretimi için de harekete geçtiklerini ifade TESKOOP Başkanı Ümit Saraçoğlu şöyle konuştu: "Güneş enerjisi alanında ülke olarak dünyanın çok gerisindeyiz. Ülkemizde panel üretiyorum diyen çoğu firma aslında montajcı. Seydişehir Belediyesi'nin bize vermiş olduğu 100 dönümlük araziye yıllık kapasitesi 500 megawatlık chip ve hücre fabrikası için projemizi hazırladık. Bu projeyi Kalkınma Bakanlığı ve Türk İnvestable'a sunacağız. Projemiz onaylandığında üretim için hemen düğmeye basacağız. Bu tesisin şu anki yatırım bütçesi 150 milyon dolar civarında."

Yenilenebilir enerji kooperatifleri birliği yolda

Ticaret Gümrük Bakanlığı'na bağlı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü onayı ile kurulan ve Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji kooperatifi unvanına sahip Temiz Enerji Sanayi Kooperatifi (TESKOOP) 2015 yılı sonlarında faaliyete geçti. Gaziantep'te faaliyet gösteren Temiz Enerji Sanayi Kooperatifi (TESKOOP), diğer illerde de benzeri kooperatiflerin kuruluşuna ön ayak oluyor. TESKOOP Başkanı Ümit Saraçoğlu, Kilis, Adana, Niğde, Mersin, Antalya ve İstanbul kooperatiflerinin kurulmasıyla bir üst birlik çatısı altında toplanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir