Türkiye Sulama Birlikleri Uludağ’da buluştu

Türkiye’nin 48 ilinden 190 sulama birliği başkanı ve temsilcileri Bursa’da bir araya geldi. Toplantıda sulama sistemlerinin kapalı sistemlerle yapılması gerektiği vurgusu yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA- Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Türkiye Sulama Birlikleri İstişare Toplantısı’, Uludağ’da Ağaoğlu Otel’de gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ve Türkiye’nin tarımsal kalkınmasına destek olması hedeflenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Hedefimiz gelişen, büyüyen ve kalkınan Türkiye… Kaliteli ve daha fazla üretim yapma ve üretilen malı dünya pazarlarına sunma noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sulama birliklerinin sorunlarının çözülmesi noktasında adımların atılmasından yanayız” dedi.

Başkan Altepe, güçlü bir Türkiye için güçlü şehirlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Tarımın güçlü olması, çiftçimizin üreticimizin kazanması gerekiyor. Bu nedenle Bütünşehir sistemine geçildi. Kırsal kesim güçlensin. Şehir nüfuslarının yüzde 90, köy nüfusunun yüzde 10’larda kaldığı günümüzde Bursa’da üreticiyi desteklemek, ürün verimini ve çeşitliliğini arttırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Tarım A.Ş. ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı oluşturuldu. Yurtdışına gidip her alanda öncü olan tarımsal faaliyetleri izliyoruz. Yatırımlardan kaçınmıyoruz yeter ki doğru iş yapalım, yaptığımız yatırım kullanılsın. Üretime katkısı olsun, köylüye çiftçiye faydamız olsun. Örnek bir model oluşturup, tüm Türkiye’de bunu uygulayalım ve tarımda büyük hamle yapalım” diye konuştu.

Yatırımlardan örnekler

Tüm tarım çalışanlarının desteklendiğini ifade eden Başkan Altepe, BESAŞ’ın faaliyetlerinden de örnekler verdi. Keles’e süt ürünleri tesisinin yapıldığını, BESAŞ Ar-Ge merkezinin hizmete alındığını, süt soğutma tanklarının ilçelerde oluşturulduğunu söyleyen Altepe, Yenişehir’de yakın zamanda süt ürünleri tesisinin açılacağını ifade etti. Başkan Altepe, sulamanın önemine değinerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerimize sulama göletleri, sulama havuzları ve tesislerini kazandırıyoruz. Gemlik, Kestel, İnegöl, İznik, Orhaneli, Yenişehir, Keles, Harmancık, Gemlik, Mudanya ve Osmangazi gibi tüm ilçelerde sulama göletleri oluşturulup ve sulama tesisleri yapılıyor” bilgisini verdi.
 
“Sulama kapalı sistemlerle yapılmalı”

Bursa Sulama Birlikleri Platformu adına konuşan Karacabey Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen de Türkiye’nin 48 ilinden 190 sulama birliği başkanı ve temsilcilerinin Bursa’da bir araya geldiğini söyledi. Özseçen,  dönem dönem yapılan toplantılarında Türk tarımına daha iyi bir sulama hizmeti verebilmek için istişarede bulunduklarını anlatarak, Bursa’da aktif olarak 10 adet sulama birliğinin 650 bin dekar alanda sulama yaptığını belirtti. Özseçen, 37 bin dekar zeytin, 30 bin dekarda her çeşit meyve, 16 bin dekar çeltik ve 48 bin dekar da sebzeden çiçekçiliğe kadar sulama yapıldığını ifade etti.

Özseçen, son 20 yılda Bursa sulama birliklerinin kurumsal altyapısının yenilediğini ve bugün çok sıkıntı yaşanmadığını kaydetti. Su kıtlığı olan ülkede tarımda su yetersizliği olduğuna değinen Özseçen, Bursa’da sulama sistemlerinin kapalı sistemlerle yapılması gerektiğine dikkati çekti. Konuşmaların ardından Karacabey Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, tarımsal kalkınmaya desteklerinden dolayı Başkan Altepe’ye plaket verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir