Türkiye'nin 5'inci bilim merkezi Kayseri'de açıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 52 milyon TL'lik yatırımla şehre kazandırılan merkez ile geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - TÜBİTAK ve belediyelerin ortaklığında hayata geçirilen bilim merkezlerine Bursa, Konya, Kocaeli ve Elazığ'dan sonra Kayseri de eklendi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 52 milyon TL'lik yatırımla şehre kazandırılan merkez ile geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Kayseri Bilim Merkezi'ne gelen her yaştan ziyaretçiler, uzay teknolojileri, astronomi ve temel bilimler konularının tamamında incelemelerde bulunup, deneyler yapabilecekler. Anadolu Harikalar Diyarı içinde toplam 55 bin metrekare alan üzerine kurulan merkezde deney düzeneği, özel tasarım galeriler ve atölyelerin yanı sıra Türkiye'nin en büyük planetaryumu da bulunuyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, bilim merkezlerinin hedef kitlesini çocuklar ve gençlerin oluşturduğunu belirterek, “Kayseri Bilim Merkezi'nin tanıtımı için 31 Aralık -2 Ocak tarihlerini kapsayan üç günlük Bilim Şenliği'ni gerçekleştirdik. Bilim atölyeleri ve bilimsel gösterilerle dolu Bilim Şenliği'nde üç günde yaklaşık 8 bin ziyaretçi ağırladık. Bu programımızla bilimi ne denli önemsediğimizi gösteriyor, herkesin de önemsemesini sağlayama çalışıyoruz. Bu noktada Kayseri'deki Bilim Sanat Merkezimiz başta olmak üzere tüm okullara çağrıda bulunuyorum. Gelin, bazı derslerinizi Bilim Merkezi'nde uygulamalı olarak işleyin” diye konuştu.

‘Türkiye'nin en büyük gökevi Kayseri'de

‘Bilim merkezinin binası ve teşrifatını belediyenin yaptığını ifade eden Çelik, “Bu merkezimizde sergilenecek olan içeriğin deney setlerini ve maketlerini ise TÜBİTAK belirledi. İşletmesi tamamen belediyemiz tarafından profesyonel bir ekiple sağlanıyor. Şehrimiz için çok önemli bir yatırım olan Kayseri Bilim Merkezi'nde yaklaşık 100 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri bulunuyor. Bunun yanı sıra bilimsel çalışmaların yapıldığı sanat atölyesi, fen bilimleri atölyesi, robotik atölyesi var. Ayrıca bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapılacağı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphanemiz de hizmete açık. Ayrıca merkezimiz Türkiye'nin en büyük planetaryumuna sahip. 14 metre çaplı kubbeye ve 109 koltuk kapasitesine sahip ülkemizin en büyük gökevinde eğitim ve eğlence amaçlı gösterilecek filmlerin yanında temel astronomiden ileri astronomiye kadar pek çok konuda eğitim verilecek” dedi.

Merkezde El Cezeri'ye ait icatlar da sergileniyor

Kayseri Bilim Merkezi'nde doğadaki unsurların işleyiş ya da varoluş biçimlerini deney düzenekleri ile gözlemleme imkanı sunan 60 sergi düzeneği var. Kayseri ve çevresi hakkında etkileşimli materyallerle bilgi edinilebilecek alanlar, 1-6 yaş grubunda bulunan çocukların; bilişsel ve duyusal gelişimlerine katkıda bulunacak alanlar, görme ve algı, elektrik ve manyetizma, dalgalar ve rezonans gibi konularda 37 ayrı sergi düzeneğinin yanı sıra geçici sergiler de yer alıyor. Geçici sergiler arasında, bugünkü sibernetik ve robot bilimindeki çalışmalarıyla dünyanın bu alanda ilk bilim adamı olan ElCezeri de bulunuyor. Şırnak'ta doğan ve 1136-1206 yılları arasında yaşayan El Cezeri mekanik bilimin öncüsü olarak biliniyor. Bilim Merkezi'ndeki sergide El-Cezeri'ye ait icatlar görülebilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir