Washington'da 9'uncu Sakıp Sabancı Konferansı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Washington'da çok sayıda bağımsız düşünce kuruluşu var. Bu kuruluşların önde gelenleri Federal Hükümet'e danışmanlık yapıyor.

Washinton, ABD politikalarının oluştuğu bir şehir.  Senato ve Kongre üyeleri, Başkan burada yaşıyor.

ABD içindeki  değişik sosyal ve ekonomik ilgi grupları yanında, dünyanın her ülkesi Washington'da  sorunlarını, bekleyişlerini Başkan'a, Kongre ve Senato üyelerine duyurabilmek için profesyonel loby kuruluşlarından ve  düşünce kuruluşlarından yararlanıyor.

Washinton'da bulunan ve düşünce kuruluşlarının önde gelenlerinden biri olan Brooking Enstitisü Türk Hükümeti'nin ilişki kurduğu ve ilişkisini sürdürdüğü ciddi bir kuruluş.
Bundan önce, Washinton'da yılda bir defa Sakıp Sabancı konferansı düzenlenmesi konusunda işbirliği yapmak için Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı Brookings Enstitüsü ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Brookings, 1916'da, kamu politikaları üzerinde araştırma yapmak amacıyla kurulan ilk araştırma enstitüsü olan "Institute for Government Research"ün (IGR) devamı.

Kurucularından ve destekçilerinden Robert Somers Brooking (1850-1932) enstitüyü yaşatmak için "Institute of Economics" ve "Brookings School" diye iki yan müessese oluşturdu. 1927'de üç kuruluş "Brookings Institution" adı altında birleştirildi
Brookings Enstitüsü bugüne kadar Federal Hükümet için çok sayıda araştırma yaptı.

Yapıyor. Beyaz Saray ile Federal Hükümet'in güvendiği bir araştırma kuruluşu olarak zengin kaynaklara kavuştu. Çok sayıda Cumhuriyetçi üyesi olmasına rağmen Demokrat Parti ile özdeşleşti. ABD'nin Demokrat başkanları enstitüye yakınlık gösteriyor.
Enstitü Başkanlık Ofisi, Federal Hükümet ve Dışişleri Bakanlığı için araştırmalar yapıyor, eğitim programları uyguluyor. Özellikle Dışişleri Bakanlığı ile yakın çalışma içinde.

Araştırmacılarının çoğu Beyaz Saray eski çalışanı veya Milli Güvenlik Konseyi eski çalışanı. Enstitünün başkanı, Dışişleri'nin eski bakan yardımcılarından. Yıllık bütçesi 40 milyon dolar dolayında. Washington ofisinde 300 dolayında çalışanı var. Dış ülkelerde 50'ye yakın araştırmacısı görev yapıyor.

Sakıp Sabancı Konferansları üst düzey Amerikalıların ve uluslararası ilişkilerde öne çıkan kişilerin Türk Amerikan ilişkilerindeki son durumu değerlendirmelerine imkân yaratan bir platform haline geldi. 

İlk Sabancı Konferansı'nın konuşmacısı eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright idi. İkinci konferansta o zamanki Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, üçüncü konferansta eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke, daha sonra eski ABD Dışişleri Bakan yardımcılarından Nicholas Burns konuştu. Beşinci konferansta Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Pattern Atlantik Bölgesi'nde çok taraflı ilişkilerin Türkiye ve Avrupa'ya getirdiklerini anlattı. Önceki yıl ise ABD Dışişleri Bakan yardımcılarından Philip Gordon konuşmuştu. Geçen yıl ise AB'nin eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, "2011'de Türkiye, ABD ve Dünya" konusunda konuştu. Geçen yılın konuşmacısı olan. Carter'den bu yana başkanlara dış politikada danışmanlık yapan devlet adamı Brzezinski konuşmasında  "Türkiye'nin demokratik yönetimiyle Ortadoğu'da istikrarın oluşmasında önemli rol oynadığına, din farkı olsa da Batı'nın bir parçası olduğuna işaret etti.

Bu yıl 9'uncusu yapılacak konferansın konuşmacısı Dünya Bankası Baş Ekonomisti Dr. Kaushik Basu.  Konuşmacı, küresel kriz döneminde gelişmekte olan ülkelerin karşılaştıkları sorunlardan ve fırsatlardan söz edecek.

Bugüne kadar yapılan konferansların tamamına üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olarak Güler Sabancı iştirak etti. Konferansların açılış konuşmasını yaptı. Konferansları düzenleme sorumluluğunu şimdilerde Sabancı Üniversitesi'nin İstanbul Politikaları Merkezi (İPM-IPC) Başkanı Prof. Dr. Fuat Keymen üstlenmiş durumda. Konferanslar, canlı olarak İstanbul'a üniversitenin konferans salonuna aktarılıyor. İstanbul'daki salondan konferansı izleyenlerin konuşmacıya soru sormaları mümkün olabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018