Yüzde 5'in altında büyüme işsizliği artırıyor

TİSK'in aylık ekonomi bülteninde Türkiye'nin yüzde 5'in altında büyümeye devam etmesinin işsizlik oranının daha da artmasına neden olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) aylık ekonomi bülteninde, Türkiye'nin yüzde 5'in altında büyümeye devam etmesinin işsizlik oranının daha da artmasına neden olduğu belirtildi. 

TİSK, ekim ayına ilişkin aylık ekonomi bültenini yayımladı. 

Bültende, Amerikan Merkez Bankasının (FED) parasal genişlemeyi zayıflatmasının Türkiye'de cari açığın ve büyümenin finansmanını zorlaştırdığı ve yılın 6 ayında büyüme oranının aşağıya çekilmesine kaynaklık ettiği belirtildi. 

Bu sonucun şaşırtıcı olmadığına işaret edilen bültende, Türkiye'nin 2008'den bu yana kişi başına geliri artmayan bir ülke konumunda bulunduğu savunuldu. "Türkiye'nin potansiyel büyüme oranı yüzde 5'in altında büyümeye devam etmesi, zaten yüksek düzeydeki işsizlik oranının daha da artmasına neden olmaktadır" tespitine yer verilen bültende, işsizliğin azaltılması ve büyüme oranının artırılması için duraksayan yapısal önlemlere devam edilmesi ve sanayicinin önündeki engellerin kaldırılmasının zorunlu olduğuna işaret edildi. 

Bültende, özerk kurulların çalışmalarının güçlendirilmesi, işgücü piyasasının taleplerine duyarlı bir eğitim politikası izlenmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin etkinlikle teşvik edilmesi, girişimcilerin hareket alanının genişletilmesi ve siyasi istikrarın güçlendirilmesinin de yapısal önlemler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir