'Zammın zamanlaması manidar'

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, kurul seçimleri öncesinde yargı mensuplarına yapılacak zammın zamanlamasının manidar olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Bursa Barosu’nun düzenlediği "Nasıl Bir HSYK" başlıklı panele katıldı. Önümüzdeki ay yapılacak HSYK seçimlerine dikkat çeken Okur, şöyle devam etti:

"Seçimin eşit şartlarda gitmesi gerekiyor ama eşit şartlarda yapılmıyor. Bir yandan devletin imkanları kullanılıyor, bir yandan da insanlar bireysel olarak kendilerini tanıtmaya çalışıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Destekleyebilirler, gönül verebilirler ama bunu yaparken devletin imkanlarını kullanmamalılar.

Nitekim dün Facebook'ta paylaşıldı. Yargıda Birlik Platformunun imzaladığı etik sözleşme, resmi postayla adliyelere gönderilmiş. Etik sözleşme imzalıyorsunuz ama etik sözleşme 13 Ekim'den sonra yürürlüğe girecek. Henüz etik sözleşmenin zamanı gelmedi ama resmi postayla gönderiliyor. Bunlar doğru ve şık değil."

'Zamanlama manidar'

Okur, hakim ve savcı maaşlarına zam yapılması kararını olumlu karşıladığını bildirdi.

Bu kamu görevlilerinin özlük haklarının düzeltilmesini 2005 yılından bu yana sürekli dile getirdiklerini anlatan Okur, "Seçim öncesi zamanlaması manidar olsa da özlük haklarının düzeltilmesi güzel fakat zamanlama olarak bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Hele hele yasanın çıkarılmayıp seçimden sonraya bırakılması. Umarım seçimin sonucu ne olursa olsun zam yapılır" diye konuştu.

HSYK 3. Dairesi’nin, Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında soruşturma izni vermesine değinen Okur, "Elbette insanların ifade özgürlüğü var. İfade özgürlüğüne saygı duyarız. Herkes tweet atabilir, ifadelerini söyleyebilir ama bunun hakaret ve tehdide varmaması gerekir. Zekeriya Öz'ün tweetlerinde biraz dilin ağır olduğu düşüncesiyle arkadaşlarımız böyle bir sonuca vardı. Soruşturma sonucunda bunun suç olup olmadığı değerlendirilecek ve bir karar verilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

'Hukuk devletinde böyle maddeler olmaz'

Bir gazetecinin, "Torba Yasada, kamu görevlilerinin, verdiği kararlardan sorumlu olmayacağına ilişkin maddenin geçmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Okur, bu hususta konuşursa yargıyı etkilemeye çalıştığı yönünde eleştiriler alabileceğini belirtti.

Konunun Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini tahmin ettiğini vurgulayan Okur, "Hukuk devletlerinde böyle maddeler olmaz. Hukuk devletleri, mahkeme kararlarına uymak zorunda olan devletlerdir. Bütün kamu görevlileri de mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu şekilde belli sürelere yayılması ya da uymayanlara ceza verilmeyeceğine yönelik maddelerin olması hukuk devletinin temel prensiplerine aykırıdır. Bu kararın Anayasa Mahkemesi’nden dönmesi durumunda yargıya duyulan güven olumsuz etkilenecek ve artık idari yargı işlevsiz hale gelecektir" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir