Zeybekci: DEİK yönetmeliği bu akşam yayımlanır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "DEİK yönetmeliğini hazırlayıp gönderdik, bu akşam yayımlanır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK ile ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere gönderildiğini belirterek, yönetmeliğin bugün çıkacağını söyledi.  

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneğinin yönetim kurulunu makamında kabul etti. Türkiye’de üretimin çok kolay olmadığı kadim meslekler olduğunu belirten Zeybekci, özellikle ayakkabı sektörünün buna en iyi örnek olduğunu söyledi. Ayakkabı sektörünün ata sektör olduğunu ifade eden Zeybekci, 1 milyar dolarlık ithalat pazarının açıldığını aktardı. Zeybekci, Hükümetin kararı olarak ayakkabı ithalatına ek vergi getirilerek, 10 Ağustos'tan itibaren bazı ayakkabı ve ayakkabı üretiminde kullanılan ürünlere en az 3, en fazla 50 dolar ilave gümrük vergisi uygulanacağını vurguladı.

Cari açığa 10 milyar dolarlık katkı

Zeybekci, hükümetin en önemli görevinin büyümek olduğunu belirterek, korumacı bir yaklaşımla bu uygulamaların devam edeceğini aktardı.  Kalite ve fiyat anlamında temsil edilecek bir piyasanın önemine işaret eden Zeybekci, “Önümüzdeki dönemde cari açığa 10 milyar dolarlık bir katkıda bulunmak istiyoruz. Başlangıcı ayakkabı sektörü ile oldu. Uluslararası arenada hedefimiz 1 numara olmak” dedi.

“Ek vergi hayat verdi”

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurul Başkanı Hüseyin Çetin, Zeybekci ile Temmuz ayında ayakkabı sektörünün sorunlarını görüştüklerini, ayakkabı sektörünün ek vergi konusuyla ilgili sorunlarının çözüldüğünü kaydetti. Dünyada 8. Sırada olan ayakkabı sektörüne, ek vergi sorununun çözülmesiyle hayat verildiğini ifade eden Çetin, Zara’nın 1 milyon çift ayakkabıyı Türkiye’de üreteceğini, Hummel markasının ise ülkemizde 300 bin çift sipariş verdiğini aktardı.

“İthalatta yüzde 40 azalma bekliyoruz”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK ile ilgili yönetmeliğin ne zaman yayımlanacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Yönetmeliğin yayınlanmak üzere gönderildiğini belirterek, bugün (dün) çıkacağını söyledi. Sanayicilerin talebi üzerine ithalatı azaltıcı tedbirinin hayata geçirilmesiyle ilgili biraz daha detay istenmesi üzerine Zeybekci, her sektörün farklı özellikleri olduğunu, buradaki uygulamanın ayakkabıda minimum 3 dolardan 5 dolara çıktığını söyledi. Zeybekci, "Ortalama olarak da minimum fiyat üzerinde kalan kısımlarla baktığımız zaman yüzde 30'un üzerinde bir artı. Tedbirlerle de ithalatta yüzde 40 civarında azalma bekliyoruz, önümüzdeki orta vadede" diye konuştu.
 
“İhracat olumsuz etkilendi”

Zeybekci, olası IŞİD operasyonunun, Irak ihracatı nasıl etkileyeceği sorusuna, hazirandan itibaren Irak'ta yaşanan süreçte ihracatın olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Aylık yüzde 46'lara varan azalmalar yaşandığına dikkati çeken Zeybekci, "En son bu azalma hızı yavaşladı. Yüzde 20'ler seviyesine geldi ama Suriye'ye yaptığımız ihracatın yüzde 100'ün üzerinde artması anlamlı" dedi. Irak’ın Kuzey bölgesinde bir problem yaşanmadığını, Güneydeki sıkışmadan dolayı, taşımadaki problemlerin büyük ölçüde rahatladığını kaydeden Zeybekci, “ Yani terör örgütünün o bölgede yarattığı olumsuz blokaj rahatladı. Bu ay sonunda farklı bir rakamla toparladığımızı, ekim, kasım, aralık gibi Irak'ta eski performansı yakalamasak bile kaybettiğimizin büyük bir kısmını alacağımıza inanıyorum." İfadesini kullandı.

DEİK yönetmeliği tamam

Öte yandan Torba Yasa ile birlikte tüzel kişiliği sona erdirilen DEİK’in yerine Ekonomi Bakanlığı bünyesinde kurulacak yeni DEİK’in kuruluş şartlarına ilişkin yönetmelik de hazırlandı. Bakan Zeybekci bir soru üzerine, DEİK ile ilgili yönetmeliğin tamamlanarak yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.