Zeybekci: "Dolar 2.15-2.25 aralığında olmalı"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın teşviki için kur seviyesinin 2.15-2.25 aralığında olması gerektiğini dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin ihracatını destekleyen ve teşvik eden, ithalatı da cazip olmaktan çıkaran kur seviyesinin 2.15-2.25 aralığı olduğuna inanıyoruz" dedi. 

Bosna-Hersek Başbakanı'nı ziyaret etmek için bulunduğu Saraybosna'da konuşan Zeybekci kur politikası ve TL'nin değeriyle ilgili olarak, "TL'nin değerli olmasını, sanki milli gurur meselesi olarak algılıyoruz, halbuki bu yanlış. Türkiye, yeni bir kur seviyesi oluşturdu. Yani 1.80'ler ile 2.15'ler seviyesinde. Bunu enflasyona da yansıttı, maliyetlerini de aldı. Bundan sonraki süreçte, Türkiye'nin ihracatını destekleyen ve teşvik eden, ithalatı da cazip olmaktan çıkaran kur seviyesinin 2.15-2.25 (dolar) aralığı olduğuna inanıyoruz. Bunun altındaki kur değerinin, TL'nin değerlenmesinin Türkiye'de ihracatı değil, ithalatı teşvik edeceğini, dış ticaret açığımızı artırma eğilimi göstereceğini düşünüyor ve dolayısıyla cari açığımıza iyi gelmeyeceğine inanıyoruz" dedi.

İhracatı, üretimi, istihdamı ve artan gelirle birlikte tüketimi artırarak milli büyümeyi sağlamayı arzu ettiklerini anlatan Zeybekci, "İhracat artışını sonuna kadar zorlamamız gerekiyor. 1 lira =1 doların, Türk ekonomisi için çok zararlı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir