Zeybekci'den boykota destek

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İsrail mallarının boykotuna ilişkin; "Eğer herhangi bir markanın İsrail terörünü destekleyen bir açıklaması varsa onun boykotunu sonuna kadar yapmamız lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İsrail mallarının boykotuna ilişkin açıklamada bulundu. Zeybekci, "Eğer herhangi bir markanın bu İsrail terörünü destekleyen bir açıklaması varsa onun boykotunu sonuna kadar yapmamız lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden Zeybekci, gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

Türkiye ile İsrail arasındaki ticareti değerlendiren Zeybekci, iki ülkenin toplam dış ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.  

Bu ticaretin hemen hemen dengeli bir ihracat ve ithalata dayandığını belirten Zeybekci, bunu sadece İsrail'e satılan mallar olarak görmemek gerektiğini, Filistin'e satılan malların da bunun içinde olduğunu açıkladı.  

"Gerek TİM gerekse de diğer kuruluşlarımız olarak boykotu sonuna kadar yapmamız gerekiyor"

İsrail mallarının boykot edilmesine yönelik soruyu da yanıtlayan Zeybekci, "Herhangi bir markanın, bu İsrail terörünü destekleyen açıklaması varsa, onun boykotunu sonuna kadar yapmamız lazım. Gerek yerel yönetimler gerek devlet gerek sivil toplum kuruluşları gerek TİM gerekse de diğer tüm kurum ve kuruluşlarımız olarak boykotu sonuna kadar yapmamız gerekiyor" diye konuştu.  

Irak'a yapılan ihracat yüzde 35 geriledi

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmelerin başladığı tarihten bu yana Türkiye'nin Irak'a gerçekleştirdiği ihracatta önemli bir gerileme yaşandığını belirterek, "İhracat 10 Haziran-20 Temmuz döneminde yüzde 35 geriledi. Yılsonu itibariyle bu gerilemenin düşeceğini öngörüyoruz" dedi.

Zeybekci, TİM verilerine göre bu tarih aralığında ihracatın 854.65 milyon seviyesinde olduğunu belirtti.

Suriye'de etkinliğini artıran Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) militanlarının geçen ay Irak'ın bazı bölgelerini de alması bu bölgedeki ekonomik aktiviteleri etkilerken, Türkiye'nin ihracatı da bu gelişmelerden etkilendi. Yaşanan gelişmelerin ardından, geçtiğimiz haftalarda, TİM yönetimi, çeşitli birlikler ve ihracatçılarla görüştüğünü söyleyen Zeybekci, "Hükümet olarak tabii biraz endişelerimiz vardı; ama ihracatçılarla bir araya geldikten sonra endişelerimiz büyük ölçüde ortadan kalktı. İhracatçıların kararlılığı, bölgeyi bilmesi, dinamikleri ve aktörleri kontrol edebilir mesafede olmaları beni çok sevindirdi. İhracatçılarımızın yakın dönemde bölgeyle ilgili çok olumlu beklentileri var" dedi.

Yıl sonuna kadar devam ederse yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ihracat kaybına sebep olacak

Irak ihracatındaki düşüşün yıl sonuna kadar aynı şekilde seyretmesi halinde, bunun yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir ihracat kaybına sebep olacağını söyleyen Zeybekci, "Ancak; yakın zamanda Kuzey Irak'la ihracatın toparlanmaya başlayacağını, ertelenen satın almaların çok yüksek bir şekilde sevkiyata dönüşeceğini bekliyoruz ve görüyoruz" diye konuştu.

Zeybekci, bankalarla yaptığı görüşmelerde de, bankaların bölgedeki ihracatçılara ve müteahhitlere geçmişten daha fazla destekleri olduğunu gördüğünü ve bankaların da bölge ticareti
ile ilgili bir endişesi bulunmadığını söyledi.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir