Zeytinyağı, yönünü Hindistan'a çevirdi

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Hindistan'ın zeytinyağı ithalatından yüzde 25 pay almayı hedeflediği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nden  (ZZTK) yapılan açıklamaya göre, 22-24 Ocak 2015 tarihleri arasında Hindistan'ın Mumbai şehrinde düzenlenecek Food Hospitality World Fuarı'nda Türk zeytinyağının tanıtımını yapacak.  

ZZTK, Türkiye'nin üretimde dünya ikinciliğini hedeflediği zeytinyağı sektöründe, 1 milyarı aşkın nüfusu ile Çin'den sonra dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'ı hedef pazarları arasına aldı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Kadri Gündeş, Hindistan'da son yıllarda zeytinyağı tüketiminin arttığına dikkati çekti.  

Türkiye'nin geçen yıl bu ülkeye 151 ton zeytinyağı gönderdiğini anımsatan Gündeş, şunları kaydetti:  

"Hindistan zeytinyağı için yeni ve büyük bir pazar. 2013-14 sezonunda 10 bin ton zeytinyağı ithalatları var. Her yıl yüzde 50-60 civarında zeytinyağı tüketimleri artıyor. Bu pazara önce ve doğru giriş yapan avantajlı olacak. Türkiye 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı üretmeyi hedefliyor. Söz konusu üretimi katma değere dönüştürmek için Hindistan yeni bir pazar potansiyeline sahip. Biz Hindistan pazarında büyük oyuncu olmak istiyoruz. İlk etapta Hindistan'ın zeytinyağı ithalatının yüzde 25'ini hedefliyoruz." 

Komitenin daha önce tanıtım yaptığı ülkelere zeytinyağı ihracatının arttığını vurgulayan Gündeş, "Japonya, Çin ve Irak başta olmak üzere tanıtım çalışmalarında yoğunlaştığımız, ilk kıvılcımı yaktığımız pazarlarda Türkiye'nin sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatı artış gösterdi. Hindistan pazarında da benzer bir sürecin yaşanmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir