Zikzak çizmeden yola devam etmek gerek

“Akbank Ekonominin Kahramanı Çocuklar” projesi kapsamında, Adana’da çocuklara tasarrufu anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN 

ADANA -  Türk ekonomisinin hızla ‘U’ dönüşü yapabilecek ‘kas’ı kuvvetli bir ekonomi olduğunu vurgulayan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Moody’s’in görünümü negatife düşürmesini abartmamak gerektiğini söyledi. 

Suzan Sabancı Dinçer, Fed’in tahvil alımlarını azalttığı, biri mart ayında tamamlanan önünde daha 2 seçim olan bir ekonominin faaliyetlerinin etkilenmesinin normal olduğunu belirterek, “Bu dönem geçici. Ekonominin hızlanacağını ve yatırımların bundan sonra bir miktar artacağını düşünüyorum. Önümüz açık. Piyasalarda da rüzgarın pozitif olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Sabancı Dinçer, yerel seçimlerin bir belirsizlik getirdiğini bunun da atlatıldığını ifade ederek bireysel kredilerin daha yavaş ticari kredilerin daha hızlı büyümesini beklediklerini anlattı. 

Sabancı Dinçer, son 10 yılda hep düşüş trendinde görülen faiz oranlarının son 8-9 aydır yeniden yükseliş trendinde olduğunu belirterek, “Hem kurda hem faizde zikzak çizmeden yeniden yola devam etmek gerekiyor” dedi ve ekledi: “Hangi ülkeye bakarsanız bakın 3 seçimin olduğu bir ülkede ekonomik faaliyetlerin etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye’nin hep kuvvetli bir kası vardır. Bu dönem gelip geçici. Çok aşırı negatif olarak almayı uygun görmüyorum. Türkiye’de ekonomide bu dönemi atlattıktan sonra hızlanacağımızı düşünüyorum. Seçimden sonra kur toparladı faiz düştü. Ekonomik olarak önümüzün tekrar açık olduğunu düşünüyoruz.” 

Akbank’ın iç tasarrufl arı artırmak amacıyla 2012 yılında başlattığı “Tasarruf Seferberliği” ikinci yılını tamamladı. Akbank’ın tüm çalışanlarıyla ülke çapında yaygın hale getirdiği “Akbank Ekonominin Kahramanı Çocuklar” projesi kapsamında, Suzan Sabancı Dinçer ve Kıvanç Tatlıtuğ, Tatlıtuğ’un mezun olduğu Özel Çağ Koleji’nde, Hakan Binbaşgil ve İlker Ayrık da Bilfen Koleji’nde çocuklara tasarruf dersi sonrasında kumbara hediye edip, “Ekonominin Kahramanı Çocuklar Sertifikaları”nı paylaştılar. 

Eğitimin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Suzan Sabancı Dinçer gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de tasarruf oranlarının çok düşük olduğunu belirterek, “Türkiye ekonomisinin ana kırılganlıklardan biri olan cari açığı kapatmamız lazım. İşte bu bağlamda en önemli ilaç iç tasarrufl arın artırılmasıdır. Düşük tasarruf oranı, sürdürülebilir bir büyüme performansı yakalamamızın önündeki en büyük engellerden biri” ifadelerini kullandı. 

“Büyümenin finansmanında bir taraftan iç tasarruf oranını geliştirirken, diğer taraftan doğrudan dış yatırımlar ve verimliliği artırmamız da gerekmektedir” diyen Sabancı Dİnçer, “Bu doğrultuda gerçekleştirilecek yapısal reformlar ülkemizin orta gelir tuzağına düşmemesi bakımından da büyük önem taşımaktadır” dedi. Türkiye’de tasarrufl arın artmasında şirketlerin karlılık yaratmasının, dolayısıyla da öz kaynak biriktirmesinin önemine değinen Sabancı Dinçer, ayrıca enerji ve katma değerli ihracata dönük yatırımların devam etmesinin de şart olduğunu aktardı. Sabancı Dinçer, “Enerji fiyatları enfl asyonu direkt etkilediği için enerji konusuna mutlaka yapılması gerekenler var. Ekonomik reformlara devam edilmeli. Yabancı yatırımcıyı da çekmek gerekiyor” diye konuştu. 

Faizler dengede olmalı 

Sabancı Dinçer, “Makul bir reel faizle hem tasarrufu teşvik ederiz hem de TL için faydalı olur. Kur stabil giderse, büyümeyi yüzde 2.5- 3, enfl asyonu yüzde 8’ler civarında bekliyorsak yüzde 11’ler civarında bir nominal faizi konuşabiliriz. Mevduat faizlerinin de yüzde 10’lar civarında devam edeceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu. Son günlerde kamuoyunun gündemine gelen rant vergisi ile ilgili sorular üzerine de Sabancı Dinçer, “Konut likit bir varlık değil. Sonuçta konutda bir yatırım aracıdır. Bu tip kararlarda tek bir taraftan bakmak size gerçek resmi vermeyebilir. Kararların bir kısmı Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyümesi için alınan kararlar. Bütün resme bakmak gerekir” dedi. 

‘Sahici’ testi geçtik 

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de “Türkiye ekonomisi çok önemli bir sınavdan geçti. Fed’in mayıs açıklamasından sonra bütün gelişmekte olan ülkelerde volatilite yaşandı. Bunun üzerine Türkiye’de seçim eklendi. Ekonomi eskisi gibi kırılgan değil. Türkiye son 10 yılda bir transformasyon geçirdi. Bundan 10 sene önce olsaydı herhalde çok sıkıntılı dönemlerden geçerdik. Bundan daha sahici bir test yok. Türkiye ekonomisi eskisi gibi kırılgan değil. Bizim reformlarımıza devam etmemiz lazım. İyi yönetimimizi devam ettirmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ise “İnsanlar hayatlarına yön verirken sıralamayı ‘evleneyim, ev sahibi olayım, arabam olsun ve en son tasarruf yapayım diye kurguluyor. Oysa bu sıralamayla gittiğinde zamanın ve faizin sihrinden faydalanmıyor. Hayatlarına dokunmadan yapacakları tasarrufl ara yoğunlaştık. 200 bine yakın müşterimiz her ay küçük miktarlarla düzenli birikim yapıyor” diye konuştu.

Zıplayarak uyanmak için hedefiniz olmalı 

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “Sabah yataktan zıplayarak kalkmanız için hedefl erinizin olması lazım” diyerek kendi ailesinin de çok küçük yaştan itibaren tasarruf bilinci aşıladığını anlattı. Sabancı Dinçer, 13 yaşında eğitim almak için İngiltere’de yatılı okulda ilk önce çok tuhaf gelen kuralların daha sonra kendisini şanslı görmesine neden olduğunu aktardı. Suzan Sabancı Dinçer, “İngilizler ekonomi konusunda çok sıkıdırlar. İstanbul’da Şişli Terakki’de okurken ailemin verdiği harçlıkla 1 gazoz ile tost alabiliyordum. Ama İngiltere’de yatılı okulda aileniz harçlığı okula veriyor ve okul idaresi size harçlığınızı veriyor. Okul idaresinin verdiği harçlıkla değil bir şişe gazoz ancak bir bardak gazoz alabiliyorduk” şeklinde konuştu.

18 bin ‘Ekonominin Kahramanı’ yaratacağız 

Tasarruf seferberliğinin üçüncü yılına Adana’da start verdiklerine dikkat çeken Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Akbank Ekonominin Kahramanı Çocuklar Projesi kapsamında geçtiğimiz iki yılda 15 bin öğrenciye ulaştık. Projemizi sadece büyük illerde değil Türkiye’nin geneline yaygın şekilde yürütüyoruz. Gönüllüler arasında benim de bulunduğum ve görev aldığım bu projede daha çok çocuğa ulaşabilmek için projemizi İstanbul’un yanı sıra 14 ilde daha uygulamaya başladık. Proje kapsamında Türkiye genelinde 200’e yakın Akbanklı gönüllümüz eğitimler veriyor. Projenin Akbanklı gönüllülerimiz tarafından yürütülüyor olması da bizim için çok değerli” dedi.

Tasarrufu kalem kutusundan öğrendi 

Akbank’ın reklam yüzü Kıvanç Tatlıtuğ, kendi okuduğu okulda çocuklara tasarrufu anlattı. Bir amaç için para biriktirmeyi çok özendiği bir kalem kutusu almak isterken öğrendiğini söyleyen Tatlıtuğ, “Harçlığımla bir tane gazoz,iki tane tost alıp kokulu kalemlere de para ayırabiliyordum. Tasarruf etmeyi ilk olarak kırtasiyede satılan kalem kutusunu almak için para biriktirirken öğrendim” dedi. Tasarrufun çocukken öğrenilmesi gereken bir alışkanlık olduğunu kaydeden Tatlıtuğ, tasarruf etmeye hala devam ettiğini de anlattı. İlker Ayrık ise "Bize her zaman lüzumsuzsa söndür, lüzumsuzsa alma diye öğretildi. Harçlığımızın belli bir kısmını bir kenara koyulmasını öğrenerek büyüdük. 15 tane kazağı üst üste giyemezsin” diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir