Zor olan ortak bir işletme kurmak

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Türkiye’de her yıl bir yandan binlerce şirket kurulurken bir yandan da binlerce iş yeri kapanmakta. Hiç şüphesiz iş kurup onu yaşatmak zor ama bundan daha da zor olanı ise ortak bir işletme kurup onu her geçen gün büyütebilmek. İşte bunu başarabilen ender firmalarımızdan biri, kurulduğu yıldan bu yana Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan YB Metalurji firması.

Firmanın kuruluş öyküsünün temeli İskenderun Demir Çelik Fabrikaları'nın yassı mamule geçiş sürecine dayanmakta. İSDEMİR’in yassı mamule geçmesi ile birlikte üretimlerinin ana girdisi olan kütüğü temin etmede sorunlar yaşayacağını düşünen Yolbulan ve Baştuğ aileleri güçlerini birleştirerek bir çelikhane yatırımı yapmaya karar veriyor. İskenderun bölgesinde yaşanan arazi sıkıntısından dolayı yatırımlarını gelecek vadeden Osmaniye OSB içinde yapıyorlar. 

YB Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, dünyadaki gelişmelerin sektörde ciddi değişiklikleri de beraberinde getirdiğini ve kendilerinin de yatırımlarını bu değişikliklere göre şekillendirdiklerini belirtiyor. Düşen ürün fiyatlarının her sektörde olduğu gibi kendi sektörlerinde de verimliliği ön plana çıkarttığını ve yüzde birlerle ifade edilen verimlilik artışlarının dahi; üretim, satış ve karlılıkta çok büyük değişikliklere neden olabildiğini vurgulamakta. 

Baştuğ, YB Metalurji’de ürettikleri kütüklerin belli bir aşamaya kadar soğutularak 35 km ileriye taşınarak grup şirketleri ve fason üretim anlaşması yaptıkları haddehanelerde haddelenmesinden ise üretilen tüm kütüklerin fazla ısı kaybına uğramadan hemen çelikhanenin devamında kurdukları haddehanede inşaat demirine çevrilip satılmasının daha verimli olacağına karar verdiklerini açıklıyor. YB Metalurji, Eylül 2014 itibarı ile kendi haddehanesini devreye alarak entegre bir tesis haline geliyor. Mustafa Baştuğ, üstelik kurdukları bu haddehanenin yeni teknolojiye sahip olması nedeniyle de diğer haddehanelere göre gerek elektrik tüketimi gerek ise üretim verimliliği gibi birçok avantaja da sahip olduğunu vurguluyor.

YB Metalurji’de şu an çelik üretimi haddeleme kapasitesinin üzerinde. Üretim fazlası İskenderun’daki haddehanelere satılmaya devam ediyor. Ancak bu fazla bölüm için yeni bir haddehane yatırımı da firmanın gündeminde. Firma, bu haddehanenin inşaat demiri mi, yoksa sac haddehanesi mi olması gerektiğine karar verme aşamasında. 

Firma  üretimde yüzde 100 hurda kullanmak yerine demir cevheri kullanılması için de çalışma yürütüyor. Ülkemizin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olduğunu vurgulayan Demir,  oysa ülkemizde demir cevheri bulunduğunu, ancak tenörünün düşük olmasından dolayı ayrıştırma işleminde enerji maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu alana yatırım yapılamadığını vurguluyor. “Devlet bu alana gerekli teşvikleri verse hemen yarın DRI tesis yatırımlarına başlar ve sektör olarak hurda ithalatına milyarlarca dolar ödemek zorunda kalmayız” diyor.

YB Metalurji firmasının ortaklarını ve yöneticilerini, zoru seçerek ortak iş yapabilme iradesini ortaya koymalarından ve firmalarını  Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri haline getirmelerinden dolayı kutluyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar