Küresel çelik talebi 2019’da yüzde 1.4 artacak

Dünya Çelik Birliği, gelecek yıl da talebin yüzde 1,4 artarak 1 milyar 681,2 milyon ton olmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Küresel çelik üretiminin yüzde 85’ini temsil eden Dünya Çelik Birliği (WorldSteel) ekim ayına ilişkin küresel çelik talebi kısa vadeli görünüm raporunu yayınlandı. Buna göre, küresel çelik talebi bu yıl yüzde 3.9’luk artışla 1 milyar 658 milyon tona yükselecek.

Dünya Çelik Birliği, gelecek yıl da talebin yüzde 1,4 artarak 1 milyar 681,2 milyon ton olmasını bekliyor. Raporda, gelişmiş ülkelerde yatırımların artması ve gelişmekte olan ekonomilerdeki iyileşme dolayısıyla küresel çelik talebinde artış öngörülürken, küresel ticaret ihtilafl arının sektörün görünümünde belirsizliğe neden olduğu bildirildi.

Alınan tedbirler Türkiye’yi olumlu etkileyecek

Raporda, geçen yıl çelik talebini destekleyen güçlü yanların bu yılda devam ettiği hatırlatılırken, risklerin ise arttığı uyarısı yapıldı. Bu riskler, artan küresel ticaret ihtilafl arı ve kur hareketlerinin belirsizliği olarak açıklanırken, ABD ve AB’deki merkez bankaları tarafından uygulanan para politikalarının normalleşmesinin gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerini etkilediği belirtildi.

Çin’in çelik talebinin bu yıl reel olarak yüzde 2 büyümesinin, 2019’da değişmeyerek aynı seviyede kalmasının beklendiği ifade edilen raporda, ABD’nin çelik talebinin de bu yıl yüzde 2,3 artacağı, gelecek yıl ise yüzde 1,3 düşeceği öngörüsüne yer verildi. Birlik, gelişmiş ülkelerde çelik talebinin bu yıl yüzde 1 artacağı, gelecek yıl bunun yüzde 1,2 yükseleceği tahmininde bulundu. Çin hariç gelişmekte olan ekonomilerin çelik talebinin ise bu yıl yüzde 3,2 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyümesi bekleniyor. Türkiye’nin çelik talebinin Türk lirasının değer kaybetmesinden dolayı 2018’de yüzde 2,3 daralacağı öngörülen raporda, gelecek yıl ise hükumetin aldığı istikrar tedbirlerinin etkisiyle talebin iyileşerek yüzde 1,5 yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir