Osmaniye, demir ve demirdışı metaller sektörü ile öne çıkıyor
Osmaniye, özellikle demir-çelik sektöründe yapılan yeni yatırımlar sayesinde farklı türlerde demir çelik ürününün üretildiği bir merkez olmayı hedefliyor.
Osmaniye'nin 2016 yılı Ocak - Ağustos dönemi ihracatı 100 milyon dolar olurken, bunun 74 milyon dolarının demir-demirdışı metaller ve çelik sektöründen olması dikkat çekiyor.
Gün geçtikçe büyüyen organize sanayi bölgesi ile birlikte, sanayi şehri olma yolunda hızla ilerleyen Osmaniye, özellikle demir-çelik sektöründe yapılan yeni yatırımlar sayesinde farklı türlerde demir çelik ürününün üretildiği bir merkez olmayı hedefliyor. Sektör ihracatında da iddialı olan kentte, 2016 yılının ilk 8 ayındaki ihracat rakamlarına bakıldığında demir – demirdışı metaller ve çelik sektörünün başı çektiği görülüyor. Kent ihracatında yüzde 74 ile ilk sırada yer alan demir- demirdışı metaller ve çelik sektörü, üretimden aldığı güç ile her geçen gün büyümesini sürdürüyor. Özellikle çelik ihracatında önemli bir sıçrama yakalayan Osmaniye, 2015 yılının ilk 8 ayında 46,2 milyon dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirirken, bu rakam bu yılın ilk 8 ayında yüzde 41 artışla 65,6 milyon dolara ulaştı.
Osmaniye ihracatında demir – demirdışı metaller ve çelik sektörünü ise yüzde 13'lük pay ile tekstil ve konfeksiyon sektörü izliyor. İhracatın kalan yüzde 13'lük kısmında ise sırasıyla kimyevi maddeler, makine ve aksamları, elektrik-elektronik ile otomotiv sektörü yer alıyor. Öte yandan, 2001-2015 yılları iller sıralamasında, ortalama ihracat artışı verilerine bakıldığında Osmaniye, yüzde 63.1 oran ile artış bazında 2. sırada yer aldı. Tarımsal ürün ihracatında ise yer fıstığı ile ön plana çıkan Osmaniye, Türkiye'nin ilk yer fıstığı yağı fabrikası ile de ekonomiye katkı sağlıyor.