Türkiye çelik ihracatı 8 ayda 9.6 milyar dolara ulaştı

Türkiye çelik sektörü ihracatı 2018 Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 5.8 artış ile 12.7 milyon ton, değer bazında ise yüzde 28.5 yükseliş ile 9.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


200’e yakın ülkeye ihracat yapan Türkiye çelik sektörü, üretim bazında bakıldığında globalde 8’inci sırada yer alırken, ihracatta ise ilk 10 ülke içinde bulunuyor. ABD yönetiminin Mart ayında Arjantin, Brezilya ve Güney Kore hariç tüm ülkeler için uygulamaya koyduğu yüzde 25’lik ek vergi uygulamasına rağmen, ihracatını artırmayı başaran Türkiye çelik sektörü ihracatı 2018 Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 5.8 artış ile 12.7 milyon ton, değer bazında ise yüzde 28.5 yükseliş ile 9.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ham çelik üretimi artış gösteriyor

Türkiye’nin ham çelik üretimi, Ağustos ayında 2017 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 5.7, Temmuz ayına kıyasla ise yüzde 8.2 oranında düşüşle 3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.2 azalırken, entegre tesislerin üretimleri geçtiğimiz yılın aynı döneme göre seviyesini korudu.

Ocak-Ağustos döneminde toplam ham çelik üretimi ise yüzde 1.7 oranında yükselişle, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 24.7 milyon tondan 25.2 milyon tona çıktı. Sekiz aylık dönemde, elektrik ark ocaklı tesisler yüzde 2 oranında artışla 17.4 milyon ton; entegre tesisler ise, yüzde 1.1 artışla 7.8 milyon ton ham çelik üretimi kaydetti. Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin kütük üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.9 oranında azalışla, 16.7 milyon tona gerilerken, slab üretimi, söz konusu dönemde yüzde 7.2 artışla 8.4 milyon ton seviyesine yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir