AB'den Suriye'ye Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıma tepkisi

Avrupa Birliği, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıyan Suriye'ye tepki gösterdi.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB), Abhazya ve Güney Osetya'nın tek taraflı bağımsızlıklarını tanıma kararı alan Suriye'ye tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler Servisi'nden (EEAS) yapılan açıklamada, Suriye'nin kararının uluslararası hukuka aykırı olduğu ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği belirtildi.

AB'nin Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunduğu aktarılan açıklamada, birliğin bölgedeki sorunun çözümüne ilişkin çabalara desteğini sürdüreceği kaydedildi.

Gürcistan, Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesiyor

Suriye'nin Abhazya'yı ve Güney Osetya’yı resmen tanıması Gürcistan Dışişleri Bakanlığından sert tepkiyle karşılandı. Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Gürcistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı David Dondua yaptığı açıklamada, “29 Mayıs 2018'de Suriye rejimi, Rusya'nın manipülasyonunun sonucu olarak yasa dışı bir kararı kabul etti ve Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını uluslararası hukukun ihlali ile tanıdı” ifadelerini kullandı. 

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın haberinde, "Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleriyle karşılıklı tanıma ve büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı." ifadesine yer verildi.

Gürcistan 1991'de bağımsızlığına kavuşmasının ardından sürekli toprak bütünlüğü sorunlarıyla uğraştı. Gürcistan ordusuyla Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay boyunca savaş yaşandı.

2008'de Rusya ile Gürcistan arasında Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıktı. Savaşın ardından, Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

Rusya Federasyonu, 2008'de bu iki bölgenin bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan, Rusya’ya diplomatik ilişkileri keserek yanıt vermişti.

Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin, Gürcistan ordusuyla cephe hattında halen Rus askerleri bulunuyor.

Moskova'daki saldırıda tutuklu sayısı arttı DEM Partili Beştaş: Oyumuz hiç kimseye değil Altının kilogram fiyatı 2 milyon 446 bin lira Kulüpler Birliği Vakfı, Ali Koç'un istifasını kabul etmedi AJet ilk tanıtım uçuşunu Ankara'dan İstanbul'a yaptı