İtalya'dan Venezuela'ya seçim çağrısı

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, "İtalya hükümeti, Venezuela'da en kısa sürede anayasal düzen içinde, demokratik ve özgür devlet başkanlığı seçimine gidilmesini istiyor." dedi.

Abone ol

İtalya hükümeti, Venezuela'ya demokratik ve özgür devlet başkanlığı seçimi düzenlemesi çağrısında bulundu.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi'nin Roma'daki Başbakanlık Konutu'nda yaptığı toplantı sonrası hükümetin kabul ettiği Venezuela ile ilgili karar metni oylanmak üzere meclise sunuldu. 

Dışişleri Bakanı Milanesi, mecliste yaptığı konuşmada, "İtalya hükümeti, Venezuela'da en kısa sürede anayasal düzen içinde, demokratik ve özgür devlet başkanlığı seçimine gidilmesini istiyor." dedi.

Milanesi, "Hükümet, Venezuela'da acil yardım gerektiren insani durum için endişeleniyor ve çatışma dışı çözümler sunmak için çalışıyor. Barışçıl bir çözümden yana olan hükümet, her türlü şiddeti sert bir şekilde kınıyor ve kabul edilemez görüyor." ifadelerini kullandı.

İtalyan hükümetinin, Venezuela'da yapılan son devlet başkanlığı seçiminin, galibi Nicolas Maduro'nun demokratik meşruluğuna katkı sağlamadığına inandığını kaydeden Milanesi, "İtalyan hükümeti, Venezuela'da en kısa zamanda demokratik devlet başkanlığı seçimi yapılmasını istiyor." diye konuştu. 

Uluslararası toplumun Venezuela'daki durumu dikkatle takip ettiğini vurgulayan İtalya Dışişleri Bakanı Milanesi, "Hükümete göre, Venezuela'daki durum karışık ve yeni şiddet olayları meydana gelebilir. Bu yüzden diyaloğun, mümkünse ulusal uzlaşının desteklenmesi önemli. Yeni devlet başkanlığı seçimleri bizim için bir çözüm yolu." dedi.

Öte yandan, hükümet ortaklarından sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S), Venezuela'da ne Juan Guaido ne de Nicolas Maduro'ya destek verdiklerini vurguladı. M5S adına konuşan Cristian Romaniello, İtalyan meclisindeki siyasi partilerin Venezuela konusunu iç siyasete alet ettiğini ve "Maduro'ya destek veriyor" iddiasıyla M5S'ye saldırdığını savunarak "M5S, Maduro'yu desteklemiyor." ifadesini kullandı.

Venezuela'da kendini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Avrupa Birliği (AB) içinde kendisini tanımayan ülkelerden olan İtalya'ya ve Vatikan'a dün heyet göndermişti.

Venezuela Ulusal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Francisco Sucre'nin başkanlık ettiği heyet, İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ile görüşüp daha sonra Vatikan'ı ziyaret etmişti.

İtalya'nın Venezuela'da Guaido'ya açık destek vermekten kaçınan siyasi pozisyonu, Avrupa Birliği içinde Guaido'nun "geçici devlet başkanlığı" ilanının tanınması için ortak bildiri yayımlanmasını engellemişti.

S&P, İsrail'in kredi notunu düşürdü TBMM kararı Resmi Gazete'de Fenerbahçe Avrupa'ya veda etti Tokat 5.6'lık depremle sarsıldı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 'bu deprem kritik' uyarısı SPK'dan 4 şirketin başvurusuna onay