Libya'da kriz sona eriyor

Libya krizininin tarafları, 16 Aralık'ta ulusal uzlaşı hükümetinin kurulmasını öngören anlaşmayı imzalayacak.

Abone ol

Tunus'ta toplanan Libya krizinin taraflarının ulusal uzlaşı hükümetinin kurulmasını öngören nihai anlaşmayı 16 Aralık'ta imzalayacağı bildirildi.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi yetkililerinden Muhammed Şuayb, düzenlenen basın toplantısında, "14 ay süren görüşmelerin ardından ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması için nihai anlaşmanın 16 Aralık'ta imzalanması konusunda görüş birliğinine vardık" dedi. Şuayb, tüm Libyalıların bu teklifi kabul etmesi temennisinde bulundu.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) Başkan Yardımcısı Salih el-Mahzum, Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetimindeki diyalog sürecinin başarılı olduğuna vurgu yaparak "Bu anlaşma tüm Libyalılara mutluluk ve sevinç getirecek" diye konuştu.

'Krize son verme zamanı'

BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler de terör ve IŞİD tehlikesinin arttığı bir dönemde Libya'daki insani krize son vermenin zamanının geldiğini belirtti.

Kobler, "Anlaşmanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi konusunda fikir birliği sağlandı. Bingazi kenti toplantıda pek çok kez zikredildi. Ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması kanalıyla bu soruna bir çözüm bulunmasının zamanı geldi" ifadesini kullandı. 

Ön anlaşma imzalanmıştı

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni temsilen İbrahim Fethi Amiş ile Trablus'taki Milli Genel Kongre meclisini temsilen Avad Muhammed Abdussadık başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla krize çözüm bulunması amacıyla Tunus'ta 6 Aralık Pazar günü ön anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmanın maddeleri arasında, "Temsilciler Meclisi ile Milli Genel Kongre'den 5'er milletvekilinin yer aldığı 10 kişiden oluşan bir komitenin kurulması ve iki hafta içinde ulusal uzlaşı hükümeti başkanının yanı sıra biri Trablus diğeri de Tobruk tarafından iki yardımcısının seçilme işlemlerine destek olması" yer almıştı.  

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de daha önce Libya ve terör örgütü IŞİD’e yönelik, bakanlar düzeyinde, 13 Aralık’ta Roma’da iki ayrı konferans düzenlemek için çalıştıklarını açıklamıştı. 

36 bin sözleşmeli sağlık personel istihdamı Resmi Gazete'de AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı “Türk Yatırım Masası fikri cesaret verici olacak” Un ihracatındaki liderlik artık makine üretimine de taşınıyor “Avrupa, ABD'ye göre daha az çalışkan ve hırslı”