Rakip hükümet, OPEC toplantısına katılmak istiyor

Libya'daki rakip hükümet OPEC toplantısına katılmak istediğin aksi halde Libya'nın alınan kararlara uymayacağını açıkladı

Abone ol

TRABLUS-  Libya'nın uluslararası kabul gören hükümetine rakip olarak kurulan kabinenin petrol bakanı, bu hafta Viyana'da yapılacak  OPEC toplantısına katılmak istediğini, aksi halde Libya'nın alınan kararlara uymayacağını söyledi.              

Rakip hükümetin Ağustos ayında başkent Trablus'ta denetimi eline geçirerek seçilmiş başbakan Abdullah el Thinni'yi uzaklaştırması ve kendi başbakanıyla meclisini ilan etmesinden bu yana ülkede iki hükümet ve parlamento bulunuyor.
              
Birleşmiş Milletler ve büyük devletler rakip hükümetin başbakanı olan Ömer el Hassi'yi tanımıyorlar ancak Hassi'nin lideri olduğu siyasi kanat Trablus'ta pek çok bakanlığı elinde tutuyor.
              
Hassi hükümetinin petrol bakanı Maşallah Zwai dün Reuters  ile yaptığı söyleşide, "Meşru hükümet biziz. Bu toplantıda

Libya'yı biz temsil etmek istiyoruz. Henüz bize davet gelmedi. Diğer tarafa davet gittiğini duydum" dedi.
             
Rakip hükümetin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısına katılma talebi, önde gelen bir petrol üreticisi olan Libya'da kimin muhatap alınacağı konusunda uluslararası toplumu bir karar almaya zorlayabilir.

 Thinni'nin hükümeti ve seçilmiş parlamento, Trablus'tan Libya'nın doğusuna taşınmıştı.
             
 Zwai, eğer kendisi, ulusal petrol şirketi NOC'un Başkanı Mustafa Sanallah ve Libya'nın OPEC temsilcisinin yer aldığı heyet Viyana toplantısına katılamazsa, burada benimsenecek  kararların  hiçbirine uymayacaklarını söyledi
              
Zwai, "Eğer Libya gayrimeşru hükümet tarafından temsil edilirse, o zaman yasal yollara başvuracağız" dedi.
              
Zwai, Libya'nın OPEC üyeliğini askıya almalarının ya da  OPEC'e aidat ödememelerinin de başvurabilecekleri seçenekler  arasında olduğunu söyledi.
              
Petrol alıcıların ihracat konusundaki kaygılarını gidermek isteyen Zwai, hükümetinin NOC'un çalışmasına müdahale etmeyeceğini ve petrol satışlarının merkez bankası eliyle yapıldığını söyledi.
              
"Aynı ödeme sistemini kullanacağız. Merkez bankası ile NOC'u bu kavganın dışında tutmaya çalışıyoruz... Sistemi değiştirmek  istemiyoruz. Bu Libya halkına karşı bizim sorumluluğumuz."
              
Bu siyasi kavganın dışında kalmayı başaran Libya merkez bankası tüm petrol gelirlerinin hesabını tutuyor ve sadece kamu maaşları ile zorunlu gıda destekleri için ödeme yapıyor.
              
Zwai, ülkenin günlük petrol üretiminin halen 757,520 varil olduğunu ve bu miktara 140,000 varil rafine edilmiş ürünün dahil olduğunu belirtti.
              
Zwai yarın yapılacak OPEC zirvesinden önce bugün İstanbul'da  MÜSİAD'ın düzenlediği toplantıya katılacak.
             
 Zwai'nin bu toplantıya Libya Enerji Bakanı sıfatıyla davet edildiği bildiriliyor.

Tokat 5.6'lık depremle sarsıldı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 'bu deprem kritik' uyarısı SPK'dan 4 şirketin başvurusuna onay BDDK'dan yönetmelik değişikliği Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi Sigorta sektörü 2023’te 211 milyar tazminat ödedi