Tarihi zirve iptal edildi

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile gelecek ay yapacağı görüşmeyi iptal etti.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 12 Haziran'da Singapur'da yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Trump, Kim'e gönderdiği mektupta "Ne yazık ki son açıklamanızdaki büyük öfke ve düşmanlık nedeniyle, bu dönemde uzun süredir planlanan bu görüşmenin uygun olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantıyı Kuzey Kore’nin istediğine ilişkin bilgilerin doğru olmadığını belirten Trump, kendisinin ise toplantıyı dört gözle beklediğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Lütfen bu mektubu iki tarafın iyiliği için ancak dünyanın zararına yapılmayacak olan Singapur zirvesini temsilen kabul edin. Nükleer kabiliyetlerinizden bahsediyorsunuz ancak bizimkiler o kadar devasa ve güçlü ki Tanrı’ya asla kullanmak zorunda kalmamamız için dua ediyorum.”

"Fikrinizi değiştirirseniz beni arayın"

Trump ayrıca ikili arasında gelişen diyaloğun önemli olduğunu ve günün birinde Kim ile görüşmek istediğini aktardı. “Zirve ile ilgili fikrinizi değiştirirseniz beni aramak veya bana yazmak konusunda tereddüt etmeyin” ifadelerini kullanan Trump, dünyanın ve Kuzey Kore’nin kalıcı barış için büyük bir fırsat kaçırdığını savundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ile nükleer bir anlaşmaya varması konusunda Kuzey Kore'ye uyarıda bulunarak aksi durumda bu ülkenin sonunun Libya'ya benzeyebileceğini öne sürmüştü.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Choe Son-hui ise, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 12 Haziran için planlanan zirvenin yapılıp yapılmaması konusunun tekrar düşünüleceğini belirtmişti. Choe, Pence'in açıklamalarını "aptalca" ve "cahilce" olarak nitelendirmişti.

Öte yandan Trump'ın açıklaması sonrasında ABD hisseleri sert düştü. Dow Jones Sanayi Endeksi 62,54 puan (yüzde 0,25) düşüşle 24.824,27 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi 3,98 puan (yüzde 0,15) azalışla 2.729,31 puana geriledi.

Kuzey Kore'de nükleer saha patlayıcılarla imha edildi

Ortalama ücret asgari ücretten % 56 fazla “Enflasyonda bedeli sadece biz ödemeyelim” Kompost uygulamalar metan emisyonunu %26 azaltabilir ASKO Holding, AXCS markası ile ABD pazarında Sarp Intermodal likit kimyasal taşımaları yüzde 25 artıracak