3 kredi programında hazırlık tamamlandı

KOSGEB, belirlenen stratejik ürünlere destek sağlayacak.

Abone ol

MEHMET KAYA

KOBİ’lere yönelik, KOSGEB programları kapsamında yeni çağrıların son aşamaya geldiği öğrenildi. DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, KOSGEB’in halen yürürlükte olan ve KOBİ’ler tarafından yoğun talep gören KOBİGEL (KOBİ Gelişim Destek Programı), TEKNOYATIRIM (KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı) ve KOBİ Stratejik Ürün Destek Programında çağrı için hazırlıklarını tamamladığı bildirildi. Esnafl ar ise faiz destekli bir kredi programı beklentilerini Bakanlığa ilettiği kaydedildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB’in 2019’da toplam program bütçesinin 1 milyar 892 milyon TL olduğunu açıklamıştı. Bu bütçe bütün programları kapsıyor.

Çağrıya çıkılacak üç programda proje başına limitlerin önceki yıllarla uyumlu olması bekleniyor. Bu programlar, Türkiye’nin yoğun olarak ithal ettiği ya da yüksek katma değerli ürünlerin üretimini desteklemek amacını taşıyor. KOBİGEL programında, yüksek katma değerli ürünlere geçişi sağlayacak üretim projeleri kapsama alınmış geçen yıl proje başına 300 bin TL’si geri ödemesiz, 700 bin TL’si kredi olmak üzere 1 milyon TL’ye kadar destek açıklanmıştı.

TEKNOYATIRIM programında ise AR-GE ve yenilik projeleri ile ortaya çıkan ürünlerin ticarileştirilerek satışa sunulması amaçlanmış; işletme ölçeğine ve proje türüne göre yüzde 60-75’i geri ödemesiz, 5 milyon TL’ye kadar destek sağlanacağı açıklanmıştı. Stratejik Ürün Destek Programında ise çeşitli sektörler ilan edilerek bu sektörlerde yüksek oranlı ithal edilen ürünleri yerli olarak üretmek şartı aranmıştı. Bu programda da yüzde 70 geri ödemesiz 5 milyon TL’ye kadar destek sağlanmıştı. Öte yandan, KOSGEB’in genel olarak KOBİ’lerin finansmana erişim desteği kapsamında bulunan Kredi Finansman Desteği için de 2019’da bütçe ayrıldığı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Bu destekte, KOBİ’lerin kullandığı kredinin faizi KOSGEB tarafından üstleniliyor. Bu desteğin yakın zamanda açıklanacak pakette yer alıp-almadığı henüz bilinmiyor.

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü Karabük Üniversitesi ile ilgili paylaşımlara soruşturma: 8 gözaltı Dünyada yılın otomobili belli oldu 'Hükümet IMF ile anlaştı' iddiası yalanlandı Yargıtay başkanlığı seçiminde sonuç çıkmadı: Şimdi ne olacak?