AB'den kötü haber geldi, çelikçiler yıla daralma ile başladı

AB'nin çelik sektörünü korumaya yönelik tedbirleri 2021 yılına kadar uzatması, Türk çelikçileri de kapsayan kotaların önümüzdeki 2.5 yıl boyunca kalıcı hale geldiği anlamına geliyor. (Leyla İlhan)

Abone ol

LEYLA İLHAN

Türk çelik üreticilerine Avrupa Birliği'nden (AB) kötü haber geldi. Birlik çelik sektörünü ABD'nin ilave gümrük vergileri kararının etkilerinden korumaya yönelik tedbirleri 2021 yılına kadar uzatma kararı aldı.

Bu karar; 2018 yılından bu yana geçici olarak uygulanan ve Türk çelikçileri de kapsayan kotaların önümüzdeki 2.5 yıl boyunca kalıcı hale geldiği anlamına geliyor. Buna göre, AB'nin kota sistemiyle farklı kategorilerdeki çelik ürünlerin ithalatı son 3 yılın ortalamasını geçtiği takdirde yüzde 25 ilave gümrük vergisi uygulamaya girecek.

Kararı değerlendiren Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, kararın ABD'nin getirdiği kotanın bir devamı olduğunu vurguladı. Ekinci şöyle konuştu: "ABD, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına tamamen aykırı bir şekilde 'ulusal güvenliği' gerekçe göstererek neredeyse tüm dünyadan çelik ithalatına yüzde 25 vergi getirildi. Daha sonra bizim adımıza çok talihsiz bir şekilde, Rahip Brunson meselesi de gerekçe gösterilerek sadece Türkiye için vergi yüzde 50'ye yükseltildi ve maalesef hala bu şekilde uygulanıyor.

Bunun sonucunda yıllık 2 milyon ton yaklaşık 1 milyar dolar ihracat o karardan sonra tamamen durdu. Daha da kötüsü, ABD'nin uygulamalarının da etkisiyle, trafik sapmasını engellemek bahanesiyle başta Gümrük Birliği içerisinde olduğumuz Avrupa Birliği ve Kanada olmak üzere birçok başka ülke de benzer şekilde korunma önlemleri aldılar"

Potansiyelin yarısında kalırız

AB koruma kararı ile Türkiye'ye tanınan kotanın tarihsel ve geleneksel pazarda mevcut potansiyelin ancak yarısından azını yapabilme imkanı verdiğini aktaran Ekinci, "Geçen yıl yüzde 16 miktar yüzde 30 değer bazında yaşadığımız büyümeye karşı bu seneye ciddi küçülme ile başlıyoruz ve maalesef bunun daha da derinleşmesinden endişe duyuyoruz" diye konuştu.

Ayrıca inşaat sektöründe yaşanan yavaşlama sonucu çelik tüketiminde daralmanın etkisinin sektör üzerinde ciddi yük oluşturacağını aktaran Ekinci, "Halihazırda 200'e yakın ülkeye ihracat yapan sektörümüz, her türlü ihracat fırsatını değerlendirmek için yoğun çaba içerisinde" dedi.

Hisarcıklıoğlu: KKTC’de güçlü bir özel sektörün varlığı önemli “En iyi işveren tanımı çok değişti, insani dokunuşlar paradan önemli” Vodafone, müşterilerine 100 milyon TL değer yaratacak Siyaset gibi özel sektör de artık önünü görmek istiyor 43. İstanbul Film Festivali bütün hızıyla başladı