Ayda 8 bin liraya ‘tam paket’ konkordato danışmanlığı

Şirketlere danışmanlık yapan hukuk büroları hizmet listesine ‘konkordato’ kategorisi ekledi, ‘tam paket’ sunmaya başladı...

Abone ol

Selenay Yağcı

İstanbul - Son günlerin gündem konusu konkordato yeni bir iş alanı daha doğurdu. Hukuk firmaları, konkordato danışmanlık firmalarına dönüştü. Sayıları giderek artan danışmanlıklar, rakiplerinde sıyrılabilmek için websitelerine 'konkordato' diye yeni kategori bile eklemiş durumda. Konkordato işlemleri ayrı ayrı çok uğraştırıcı olunca 'tam paket' danışmanlık veren firmalar ortaya çıktı. Firmanın borçlarına, kendi deyimleriyle 'projelerin' büyüklüğüne göre aldıkları ücretler aylık 2 bin TL ile 8 bin TL arasında değişiyor. Toplamda 23 ay süren bir konkordato işleminin danışmanlık ücreti de 184 bin lirayı bulabiliyor. Danışmanlık veren yeminli mali müşavirlerin ücretleri ise 60 bin TL'nin üzerinde...

Kısaca danışmanlık firmaları, borçlu şirketlerin iyileştirme projelerini ikna edici hazırlamak için çalışıyorlar. Danışmanlık şirketleri sadece konkordato başvurusu yapılması ve dosyanın duruşmalarının takibi ile kalmayıp, aynı zamanda sürecin hukuki ve mali her aşamasının sonuna kadar takibini gerçekleştiriyor. Hatta alacaklılarla tek tek görüşüp, pazarlık bile yapıyorlar.

Alacaklılarla pazarlık ediyorlar

Avukat Ali Oyanık, danışmanlık hizmetlerinin nasıl işlediğini DÜNYA'ya anlattı: "Öncelikle şirketin mali analizini çıkarmaya yardımcı tüm evraklar, mali tablolar üzerinde inceleme yaparak borçları ve borçlular tespit ediliyor. Burada gizlilik esası var. Gizlilik anlaşması imzalanıyor.. Sonra çözümlere bakılıyor, şirket ya da kişi çalışmak isterse, başvuru dosyasını hazırlıyoruz. Süreç, ön proje ve ana proje olarak devam ediyor. Konkordato talebi üzerine mahkeme geçici mühlet kararı veriliyor. Bu süreç en 3-2 ay olarak işliyor. Bu zamanda bizde şirketin tüm alacaklılarıyla firma adına tek tek görüşüp pazarlıklar yapıyoruz. Bunlar borcun faizini indirmek ya da vadesini uzatmak gibi çeşitli şekilde olabiliyor. Dava bitene kadar bütün süreci takip ettiğimiz gibi, alacaklılarla ya da geçici ya da kalıcı komiserlerle de biz görüşüyoruz."

Konkordatonun toplamda 23 aylık bir maraton olduğunu kaydeden Oyanık, "Bu şirketin 23 ayda bütün borçları ödemesi anlamına gelmiyor. Borçlar vadelerine göre ödeniyor. Biz bu 23 aylık süreçte şirketin iyileşeceğine dair verileri, çözümleri ana proje haline getirip, geçici komiserle paylaşıyoruz. O da raporunu mahkeme ile paylaşıyor" dedi. Konkordato işleminin firmalara karmaşık geldiğini belirten Oyanık, şu anda kendilerinde danışmanlık alan sadece 8 firma olduğunu söyledi.

Mali müvaşirler de danışmanlık yapıyor

Konkondato işlemlerinin kendisinin başlı başına masraflı olduğunu vurgulayan Oyanık, borcun büyüklüğüne göre işlem masrafları 250 bin lirayı bulabildiğini hatırlatarak, kendilerinin danışmanlık ücreti olarak 2 bin TL ila 8 bin TL arasında ücret aldıklarını kaydetti.

Konkordato davalarına komiser olarak yeminli mali müşavirlerin atandığını hatırlatan Avukat Hamza Reşat, yeminli mali müşavirler de danışmanlık yapıyor. Firmalar veya vatandaşlar konkordato ilan ederken mahkeme bu şahıslara mali müşavir komiseri atıyor. Bu kararla birlikte mali müşavirler atandığı; ticari kuruluşun, küçük esnafın veya vatandaşın mali yapısını düzenliyor ve konkordato mühlet kararı sonrası mahkemeye bir rapor sunuyor. Eğer rapor olumlu ise yani kurum veya kişilerin mali tablosunda bir düzelme var ise mahkeme bu kişilere ek olarak bir konkordato süre daha tanıyor. Ancak verilen rapor olumsuzsa mahkeme bu kararı değerlendirip kişinin veya kurumun iflasına karar veriyor. Bu nedenle konkordato sürecinde mali müşavir komiserlerinin yerinin çok önemli. Bunun için insanlar yeminli mali müşavirden destek, danışmanlık almak istiyor" diye konuştu.

Ancak yeminli mali müşavirlerin danışmanlık ücretlerini çok pahalı olduğunun altını çizen Reşat, 60 bin liraya aşağı dosyaya bakan kalmadığını belirtti. Konkordato danışmalığı yapanların hukuk firmaları, bütün süreci bütünleşik olarak takip etiğini anlatan Reşat, "Yeminli mali müşavirden süreç için danışmanlık alayım, başvuru için avukattan yardım alayım, borçluyu ikna etmek için başka yerden danışmanlık alayım deyince daha masraflı oluyor. Bütünleşik hizmet veren firmalar da çok yeni aylık 8 bin lirayı geçmiyor ücretleri" dedi.

Avukatlar sahte danışmanlar için uyarıyor!

Danışmanlık alanı henüz çok yeni olduğu için avukatlar firmaları sahte danışmanlık hizmetleri konusunda uyarıyor. Firmaların bu konkordato çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü paralarını boşa harcamalarının dışında sahte danışmanların mali bilgilerle firmaların başlarına daha büyük borçlar açabileceğini de belirtiyor. Ayrıca firmaların danışmanlık firmalarına bilgilerini vermeden önce gizlilik anlaşması imzalamalarını gerektiğini de söylüyor.

Doğal gaz ithalatı ocakta yüzde 7,8 arttı Dolar/TL bugün ne kadar? Tesla’ya yeni rakip: Xiaomi standart SU7’nin fiyatını duyurdu Yunanistan'da 6 büyüklüğünde deprem Sürücüleri ilgilendiriyor: 1 Nisan itibarıyla sona erecek