Kur korumalı mevduatta yeni düzenleme

Merkez Bankası (MB), bankalardan döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatta (KKM) müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi. Böylelikle MB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı düşmüş olacak.

Haber Merkezi | Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların Döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına son verdi.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, mevcut durumda bankalar TCMB karşı taraflı KKM işlemlerinde müşterilerine faiz dışında birkaç puanlık prim de sunuyordu. Bu uygulamada tabela faizi düşük kalırken, olası bir kur artışında TCMB’nin karşılayacağı fark artıyordu. TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıda, dövizden dönüşümlü KKM’de faiz üst sınırının kaldırıldığı hatırlatılarak, müşterilere sunulan primin faize eklenmesi istendi. Böylelikle TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı düşmüş olacak.

Üst faiz sınırı kaldırılmıştı

TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıyla birlikte, TCMB'nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı. Daha öncesinde KKM’de faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu.

KKM 180 milyar TL arttı
KKM’de faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından, bu alana özellikle tüze tarafından yoğun ilgi geldi. Son bir buçuk ayda KKM toplamı 180 milyar lira artış kaydetti. Böylelikle kur korumalı mevduat toplamı 1.55 trilyon lira ile rekor düzeye yükseldi. Aynı dönemde döviz mevduatlarında 12 milyar doların üzerinde düşüş gerçekleşti.

Bakan Fidan İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile görüştü TÜİK paylaştı: En popüler bebek isimleri belli oldu Bakan Koca duyurdu: Hastane randevuları için yeni kararlar Tesla'dan Türkiye kararı: En ucuzu satışa çıktı İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak