TSK'dan 'Tatbikattan geri çekilin' emri

Norveç’teki NATO tatbikatında Atatürk’ün resmi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin hedefler arasına konulmasının ardından TSK'dan "Geri çekilin emri' verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO tatbikatında yaşanan skandalla ilgili soruşturma başlattı.

Abone ol

Norveç’teki NATO tatbikatında Atatürk’ün resmi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin hedefler arasına konulmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığından açıklama yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yaptığı yazılı açıklamada, "Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi’nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında icra edilen TRIDENT JAVELIN adlı NATO Tatbikatının son safhasında, tatbikatın ‘Karşıt Kuvvet’ ülke liderleri fotoğrafları arasına Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yerleştirildiği, tatbikat içerikli sosyal medya çevrimi içinde ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına sahte hesap açılarak Karşıt Kuvvet liderini destekleyici ifadelere yer verildiği hususları tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından tespit edilmiştir." denildi.

Açıklamanın devamında, "Durumun Genelkurmay Karargahına intikal etmesi üzerine, yaşanan olayların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, konu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilmiş ve tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin derhal tatbikattan geri çekilmeleri emredilmiştir. Sıralı NATO makamlarınca, yaşanan olaylardan duyulan üzüntü ve olayların kabul edilemez olduğu belirtilerek, yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir. Ayrıca olayların kişisel olduğu ifade edilmiş ve olaylardan sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği bilgisi alınmıştır. Konu ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir."  ifadeleri kullanıldı.

Norveç Savunma Bakanı'ndan özür

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke Jensen, NATO tatbikatındaki skandal nedeniyle Türkiye'den özür diledi.

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke Jensen, NATO tatbikatındaki skandal nedeniyle Türkiye'den özür dileyerek, "Bu mesaj Norveç'in görüşlerini veya politikalarını yansıtmamaktadır ve mesajın içeriğinden dolayı özür dilerim. Olayı ayrıntılı bir şekilde inceleyip ve sonuçlara uygun şekilde tedbirler alacağız" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan bir diğer açıklamada ise, "Genelkurmay Orgeneral Hulusi Akar 17 Kasım 2017 tarihinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Halifax/Kanada'da bir görüşme gerçekleştirmiştir. NATO Genel Sekreterinin talebi üzerine yapılan görüşmede, Genel Sekreter, NATO Tatbikatında yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür dilemiştir." denildi.

Başsavcılık soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO tatbikatında yaşanan skandalla ilgili soruşturma başlattı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "Norveç'te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezinde icra edilen tatbikat sırasında sergilenen, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret ve aşağılama içeren eylemler nedeniyle fail veya failler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır." denildi.

Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığından Norveç'te gerçekleştirilen NATO tatbikatındaki skandala ilişkin yapılan açıklamada, "Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir." ifadesi kullanıldı.

AJet ilk tanıtım uçuşunu Ankara'dan İstanbul'a yaptı Dünyanın en lezzetli mantıları açıklandı: Türkiye de listede BOTAŞ'tan açıklama: Doğalgaz fiyatları değişmedi RTÜK'ten seçim yasağı kararı Bakan Uraloğlu açıkladı: Trenlerde emeklilere yüzde 10 indirim