İş dünyası KDV iadesinden memnun

İş dünyası, KDV iadelerinin kısa sürelerde ödenecek olmasının reel sektörün finansman yükünü hafifleyeceğini, ekonomi ve ihracata katkı sunacağı görüşünde...

Abone ol

İş dünyası temsilcileri Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

TİM Başkanı İsmail Gülle:
Önemli bir finansman kaynağı olacak

TİM Başkanı İsmail Gülle, KDV iadeleri uygulamasında yapılan değişikliğin ekonomi ve ihracat açısından önemli ve isabetli bir karar olduğunu ifade ederek, "Ekonomiye verilen birçok desteğin yanı sıra KDV iadesiyle ilgili olarak yapılan bu değişikliğin de ihracatçının finansmanının rahatlaması adına iş dünyasının önemli bir beklentisi olarak hayata geçmesi pozitif bir karşılık bulacak." diye konuştu.

KDV iadelerinin süratle ve kolaylıkla ihracatçıya dönmesinin önemli bir finansman kaynağı olacağına işaret eden Gülle, uygulamanın, ekonomi yönetiminin reel sektör odaklı yaklaşımının somut bir göstergesi olduğunu kaydetti.

"İki hafta önce talep etmiştik, hemen cevap geldi"

Gülle, Türkiye'nin ihracatta rekorlar kırdığı bir dönemi yaşadığını ve her yerde ihracat konuşulduğunu vurgulayarak, “İhracat ailesi olarak bize gösterilen hedeflere yılmadan yorulmadan, büyük arzu ve gayretle koşarken yalnız olmadığımızı biliyoruz. Bizi dinleyen ve anlayan bir ekonomi aklı var. Bu akıl, ekonomik olarak bizi daha da yukarılara taşıyacak. Buna yürekten inanıyorum." dedi.

TİM'in iki hafta önce, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla gerçekleştirdiği Delegeler Çalıştayı'nda, ihracatçıların en önemli talepleri arasında bu konunun geldiğine dikkati çeken Gülle, şunları kaydetti:

“Bakanımızın, ihracatçılarımızın da en önde gelen taleplerinden birisi olan KDV iadelerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması ilgili talebimizi çok kısa bir süre içinde değerlendirmiş ve hayata geçirmiş olması bizi son derece mutlu etti, şevkimizi artırdı. Sayın Bakanımızın, ekonomimizin ve ihracatçımızın taleplerine karşı gösterdiği seri ve olumlu adımı bize güç verdi. İki hafta önce talep etmiştik, hemen cevap geldi, uygulama değiştirildi."

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan:
İşletmelerimizi büyük bir yükten kurtaracak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da reel sektöre finansal maliyet anlamında çok ciddi boyutlarda sorun teşkil eden KDV iadelerinin hızlandırılmasına yönelik yapılan ilgili düzenlemeyi, MÜSİAD olarak ısrarlı bir şekilde talep ettikleri kapsamlı bir vergi reformuna yönelik oldukça olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi.

Kaan, yıllar içerisinde iadelerde yaşanan gecikmelerin devreden KDV'yi şişirdiğini, bu durumun da işletmeler adına önemli bir külfet oluşturduğunu aktararak, "Yeni düzenlemeyle birlikte KDV iadelerinin yüzde 50'sinin 10 gün gibi kısa bir gerçekleştirilecek olması, işletmelerimizi finansal anlamda büyük bir yükten kurtaracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası:
Finansman yükünü hafifletmek açısından iyi bir gelişme olacak

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası ise KDV iadelerinin mümkün olan en kısa sürede yapılmasının reel sektörün finansman yükünü hafifletmek açısından iyi bir gelişme olacağını belirterek, "Yeni uygulama, finansmana erişimin zorlaştığı bu dönemde şirketlerimiz için olumlu etki yaratacak. Aynı zamanda öngörülebilirliği artırmak ve işlem kolaylığı sağlamak açısından da faydalı olacak. Benzer bir yaklaşımla, devreden KDV sorununa yönelik çözüm önerilerinin de en kısa zamanda hayata geçirilmesi doğru bir uygulama olur." diye konuştu.

DEİK Başkanı Nail Olpak:
İş dünyası yeni bir soluk alacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KDV iadelerinde yapılan hızlı geri ödeme düzenlemesinin iş dünyasına finansal açıdan bir güç katacağını belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, şunları kaydetti:

"Sayın Bakanımız Berat Albayrak'ın destekleriyle hayata geçirilen KDV iade sürelerinin kısaltılmasını, tüm iş dünyamızın beklentilerine hızla yanıt veren değerli bir adım olarak görüyoruz. Reform niteliğindeki bu yeni düzenleme sayesinde, KDV iadelerinde süre açısından önemli bir hızlanma yaşanacak ve çok daha kolay bir sistem sunulacak. KDV iadelerinin uzamasıyla firmalarımız üzerinde oluşan finansal yük, getirilen yeni düzenleme ile birlikte önemli ölçüde azaltılmış olacak. Böylelikle, hem ülkemizde iş yapma kolaylığı noktasında önemli bir kazanım sağlandı, hem de firmalarımızın finansal açıdan önleri açılmış oldu. Özellikle KDV iadelerinin yüzde 50'sinin 10 gün gibi kısa bir gerçekleştirilecek olması, iş dünyamızın finansal açından yeni bir soluk almasını sağlayacak."

ASO Başkanı Nurettin Özdebir:
Sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetleri artacak

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerinde ödeme sürecini hızlandıran düzenlemenin piyasaya ciddi likidite sağlayacağını ve sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetlerinin artacağını söyledi.

Düzenlemeyle KDV iadesi taleplerinin yüzde 50'sinin 10 gün içinde ödenmesinin mümkün hale geldiğini belirten Özdebir, "Kalan kısmı da incelemeler tamamlandıktan sonra alınabilecek. Piyasaya ciddi bir likidite sağlayacak düzenlemeyle sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetleri artacak." dedi.

Sanayicilerin indirimli KDV'li ürünlerden ve ihracattan kaynaklı KDV iadeleri olduğunu dile getiren Özdebir, söz konusu değişikliğin stok mallarla ilgili KDV indirimlerini kapsamadığını söyledi. Özdebir, atılan olumlu adımın imalatçının sırtındaki KDV yükünün her aşamada azaltması için genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdebir, Türkiye'deki KDV sisteminin Almanya ile aynı olduğuna fakat Almanya'daki uygulamanın, üreticinin sırtında KDV yükü kalmayacak şekilde planlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bizde üreticinin sırtında daima bir KDV yükü kalıyor. Ham maddeyi alırken KDV'yi peşin ödüyorsunuz, üretim ve pazarlama süreçleri içinde de o KDV'yi sırtınızda taşıyorsunuz. Nihai tüketiciye veya nihai tüketiciye satacak tacire malı devrederken de piyasa şartları gereği 3 veya 5 ay sonra tahsilatları yapıyorsunuz. Her seferinde imalatçı KDV'yi ödemek mecburiyetinde dolayısıyla bu katma değer vergisi değil de katma değer yaratmama ya da üretememe vergisi anlamına geliyordu."

Borsa günü 1,36 puanlık düşüşle tamamladı Belediye başkanı seçilen 4 ismin vekilliği sona erdi YSK'dan 8 partiye 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede ret İsviçre'de yasaklanmıştı... Beypazarı Soda'dan ilk açıklama Hazine 5,6 milyar liralık kira sertifikası ihraç etti