chp

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Türk siyasi partisidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 136 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dur.

Sosyal demokrasi ve Atatürkçülük görüşlerini benimseyen ve merkez solda yer alan bir siyasi partidir. Parti tüzük ve programında belirtilen bu görüşlerin yanında sosyal liberal eğilimler de barındırmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ve ilk yasal siyasi partisi olma özelliklerini taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kalmış ve 1946'ya kadar genellikle tek parti yönetimini uygulamıştır. Türkiye'de en uzun süre iktidarda kalmış siyasi partidir. Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulan partinin adının başına 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü eklenmiş, 1935'teki 4. Kurultay'da "fırka" sözcüğü yerine dış dünyayla daha uyumlu bir kelime tercih edilmesi kararlaştırılmış ve bugünkü "Cumhuriyet Halk Partisi" adı benimsenmiştir.

12 Eylül Darbesi'nin ardından, o dönem Bülent Ecevit'in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatılmış; daha sonra 3821 sayılı yasaya dayanarak, kuruluşunun 69. yıldönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açılmıştır.

CHP, kurucusu ve ilk genel başkanı Atatürk'ün vasiyeti ile tasarruf haklarını CHP'ye bıraktığı Türkiye İş Bankasının bir bölüm hissesinin de sahibidir. CHP'nin tasarruf hakkına sahip olduğu %28,1'lik orandaki bu banka hisselerinin kazancı, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna aktarılmaktadır.

Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı gençlik yapılanması olup genel başkanlığa bağlı il ve ilçe teşkilatlanması mevcuttur. Gençler arasında CHP örgütlenmesini sağlamayı amaçlayan siyasi bir teşkilattır. Mevcut genel başkanı Emre Yılmaz'dır.

Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç partinin TBMM grubudur.

Mevcut Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ise Selin Sayek Böke, Seyit Torun, Yüksel Taşkın, Oğuz Kaan Salıcı, Ali Öztunç, Faik Öztrak, Bülent Kuşoğlu, Gülizar Biçer Karaca, Lale Karabıyık, Gamze Akkuş İlgezdi,  Gökçe Gökçen, Muharrem Erkek, Ahmet Akın, Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel ve Fethi Açıkel’dir.

28-29 Mart 2020 tarihinde yapılması planlanan 37. Olağan Kurultay, COVID-19 pandemisi nedeniyle 25-26 Temmuz'a ertelendi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, tek aday olarak girdiği genel başkanlık seçiminde 1318 delegeden 1251'inin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

CHP, TRT'nin yayıncılığını 'taraflı' bulup AYM'ye taşıdı
CHP'den iki kararnamenin iptali için AYM'ye başvuru CHP'de kongre takvimi netleşiyor
Kılıçdaroğlu: İmamoğlu'nun yeniden aday olmasını istiyorum Kılıçdaroğlu'ndan Nazlıaka'ya: Direnin ve kazanın Tanju Özcan'ın yürüyüşü sürüyor: Dört gün sonra CHP Genel Merkezi'nde Kılıçdaroğlu'ndan partide yeni atama Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Aytuğ Atıcı’yı görevden aldı CHP seçim startını veriyor Önemli isimler aday olmadı ‘Çözümün adresi TBMM’ Grup toplantısında veda mesajı Beklenen fotoğraf geldi Son dakika gelişmesi: Yaşar Okuyan'ın CHP ile ilişiği kesildi ‘Deprem oluyor, kiralar fırlıyor!’ AK Parti'den ‘seçim’ açıklaması Deniz Baykal son yolculuğuna uğurlandı Deniz Baykal son yolculuğuna uğurlanıyor CHP liderinden ‘liyakat’ vurgusu CHP lideri Kılıçdaroğlu: Türkiye küllerinden yeniden doğacak CHP'li Özel: Bizim cumhurbaşkanı adayımız bir kişi değil Kemal Kılıçdaroğlu: Yapılan insanlık dışı saldırı kabul edilemez CHP lideri Kılıçdaroğlu, taziye ziyaretinde bulundu Özdağ'dan Kılıçdaroğlu'na şartlı destek Kılıçdaroğlu'ndan 14 Mayıs açıklaması: Allah'ın izniyle yeni bir başlangıç yapacağız Kılıçdaroğlu: İktidarımızda 418 milyar dolar tahsil edeceğiz CHP Sözcüsü Öztrak: EYT'yi seçime ayarlı şekilde ileriye doğru sallıyorlar Kemal Kılıçdaroğlu: Çiftçiye elektriği ücretsiz vereceğiz Temeli burada attık, Türkiye'ye yayacağız CHP'li Ahmet Akın: Ayvalık bir adım önde olacak