filistin

Cezayir'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Yasser Arafat 15 Kasım 1988'de Filistin Devleti'nin kuruluşunu ilan etti. 1993'te Oslo Anlaşmalarının imzalanmasından bir yıl sonra, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki A ve B bölgelerini yönetmek için Filistin Ulusal Otoritesi kuruldu. Gazze daha sonra İsrail'in Gazze'den çekilmesinden iki yıl sonra 2007'de Hamas tarafından yönetilecekti. Filistin Şubat 2020 itibarıyla nüfusu 5.051.493'tür. Böylelikle dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

Devlet başkanı Mahmud Abbas,  Başbakan Muhammed Iştiyye ve Meclis başkanı
Salim Zanoun'dur.

Filistin Devleti 138 BM üyesi tarafından tanınmaktadır ve 2012'den beri Birleşmiş Milletler'de üye olmayan bir gözlemci devlet statüsündedir. Filistin; Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, G77, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve diğer uluslararası organların bir üyesidir.

Bağımsızlığı 15 Kasım 1988'de Cezayir'de ilan edilmiştir. Aralarında Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye'nin de bulunduğu yüzden fazla ülke tarafından resmen tanınmaktadır. Bağımsızlığı ilan edildiği sırada Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Filistin topraklarında hiçbir kontrolü yoktu. Günümüzde sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi Filistinlilerin kontrolündedir ve bu bölgeler İsrail ordusunun işgali altındadır. Filistin ve İsrail yönetimleri arasındaki barış görüşmeleri devam etmektedir fakat görüşmelerden olumlu sonuç alınamamıştır.

Birleşmiş Milletler, 29 Kasım 2012'de Filistin'in BM'deki 'gözlemci kuruluş' statüsünü, 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne yükseltmiştir. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, "evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. İsveç Parlamentosu 30 Ekim 2014 tarihinde Filistin Devletini resmen tanıdı. Bu karar Avrupa Birliği üyesi bir devletin aldığı ilk tanıma kararı oldu.

Eylül 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ilk defa Filistin bayrağı göndere çekildi. New York'taki BM Genel Kurulu'nda aybaşında yapılan oylamada, üye ülkelerin çoğunun 'evet' oyuyla kabul edilen tasarı uyarınca Vatikan bayrağıyla beraber Filistin bayrağının da diğer ülkelerin bayrağının arasında temsil edilmesi kararlaştırıldı.

Filistin Devleti, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile ilişkili aşağıdaki kurumlardan oluşur:

Filistin Devlet Başkanılığı – Filistin Merkez Konseyi tarafından atandı. 
Filistin Ulusal Konseyi - Filistin devletini Kuran yasama organı
Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi - Sürgündeki hükümetin işlevlerini yerine getirmek, geniş bir dış ilişkiler ağı oluşturmak
Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı, Filistin Yasama Konseyi (PLC) ve Filistin Ulusal Yönetimi Kabinesi Filistin Ulusal Yönetimi ile ilişkilidir. Ayrıca Filistin'in kuruluş belgesi, Filistin Bağımsızlık Bildirgesi'dir.

Iştiyye, ABD'nin İsrail'e "gerçekten baskı" yapmasını istedi
Tunus, İsrailli Bakanın Mescid-i Aksa baskınını kınadı Ürdün'den İsrail'e Mescid-i Aksa protesto notası
Filistin'den Mescid-i Aksa baskınına sert tepki ABD'den İsrail'e "Mescid-i Aksa" tepkisi İsrail ordusu Filistinli bir çocuğu öldürdü Fanatik Yahudiler rahat durmuyor: Mescid-i Aksa'ya son bir ayda 22 baskın düzenlediler Fanatik Yahudilerden Mescid-i Aksa'ya baskın İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilerin evlerini yıktı İsrail, Gazze'de araç ve ekipman girişini engelliyor Türkiye, Filistin'e sırtını dönmeyecek Filistin'in İstanbul Başkonsolosu Al-khatib vefat etti Erdoğan Mahmud Abbas'la telefonda görüştü Kanada’dan Filistin'e 62,5 milyon dolar yardım 'İki devletli çözüm' vurgusu Katar ve Filistin'den iş birliği Filistin'e 200 milyon dolarlık yardımı durdurdu "Gazze Şeridi'nde yeni bir savaş çıkabilir" Hamas: Gazze ablukasını kaldırmak için büyük fırsat var İsrail'in Gazze'de işlediği suçların dosyası UCM'ye sunuldu Erdoğan Temimi ile telefonda görüştü Gazze sınırında 2 Filistinli hayatını kaybetti Oktay'dan İsrail'e yasa tepkisi Gazze'de ateşkes sağlandı İsrail'in saldırısında 2 çocuk hayatını kaybetti Filistin tasarısı BM'de kabul edildi İsrail'den Gazze'ye top atışı: 1 ölü, 1 yaralı Endonezya Filistin’den gümrük vergisi almayacak Filistin OPCW’e üye oldu Abbas'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama