Kuzey Kore

Kuzeyinde Rusya ve Çin, güneyinde Kore Cumhuriyeti, doğusunda Japon Denizi ve batısında Sarı Deniz ile çevrilidir. Başkenti Pyongyang'dır. Kore İşçi Partisi tarafından yönetilen devletin resmi ideolojisi Marksist-Leninist ve Juche temellerine dayalı sosyalizmdir.

Kuzey Kore'de insan hakları durumunu değerlendirmek ülkenin dışa kapalı doğası nedeniyle zordur. Hükûmet yabancıların ülkeye girişini sınırlandırmıştır. Buna rağmen Kuzey Kore her yıl, bin beş yüz kadarı batılı ülkelerden olmak üzere üç yüz bin turist tarafından ziyaret edilmektedir. Turistlerin büyük çoğunluğu Kŭmgangsan Dağları'nda bulunur ve çok küçük bir bölümü Pyongyang'ı ziyaret eder.

Stratejik açıdan önemli olan Kuzey Kore otoritelerinin resmî bildirilerine göre yabancılara sadece ülkenin belli bölgeleri için izin verilir. Kuzey Kore hükumetinin resmî konumuna göre ülkede insan hakkı ihlali yaşanmamaktadır ve Kuzey Kore'deki sosyalist sistem dolayısı ile insanlar özgürce seçimlerini yapıp maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Kuzey Kore'de İnternet erişimi de oldukça sınırlıdır. Yalnızca elit kesimden ve bilim adamları tarafından kullanılıyor. Onun yerine, "Kwangmyong" adında korunaklı ve "Kore Bilgi İşlem Merkezi" tarafından izlenen internet ağına sahip bir yerden, sadece izin verilen internet sitelerine erişim sağlanabiliyor.

Kore Halk Ordusu; Kara kuvvetleri, Deniz kuvvetleri ve Hava kuvvetleri ile çevrelenmekle beraber 1,08 milyon aktif ve 4,7 milyon yedek askerî gücüne sahiptir. Askerî giderler GSMH'nin giderlerinden %31,3 gibi bir miktar mal olmakta ve bu da Kuzey Kore'yi dünyanın en askerîleşmiş devleti yapmaktadır. Hemen hemen her dört Kore vatandaşından biri herhangi bir askerî mevkide hizmet vermektedir. Kuzey Kore'nin geniş ve kapsamlı kimyasal silah programına sahip olduğu söylenmektedir.

Amerikan Bilim Adamları Birliği'nin bir raporuna göre Kuzey Kore kimyasal silah programına yarayacak olan en azından 180-250 ton yedek silahlanma etmeni bulundurmaktadır. Aynı zamanda raporlara göre Kuzey Kore, Ulusal Savunma Araştırmaları ve Tıbbi Akademi esasına dayanarak Biyolojik Silah Programına sahip; fakat bu program Kimyasal Silah programı kadar derin ve kapsamlı değildir. Kuzey Kore ayrıca nükleer silah programına sahiptir.

Kuzey Kore, halihazırda dünyanın sayılı kapalı ekonomilerinden birine sahiptir. Önemli kömür madenleri ve zengin mineral yatakları bulunmasına rağmen, ülke başlıca temel ihtiyaçlardan çoğunu karşılayamamakta ve uluslararası yardıma olan ihtiyacını sürdürmektedir.

Son yıllarda ülkede, gübre yetersizliği ve soğuk havalar yüzünden tarımsal üretimde ciddi bir düşüş yaşanmış ve kıtlık baş göstermiştir. Uluslararası yardım kuruluşları Kuzey Kore'nin 24 milyonluk nüfusunun doyurulması için uluslararası toplumdan 1-1.5 milyon tonluk yardım alması gerektiğini belirtmektedir.

2009 yılında ülke ekonomisi %0.9, 2010 yılında %0.5 küçülmüş, 2011 yılında ise %0.5 büyümüştür. BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımları ve azalan üretimin bu durgunlukta etkili olduğu düşünülmektedir. Kuzey Kore'nin Satınalma Gücü Paritesi'ne göre millî geliri yaklaşık 40 milyar dolar, kişi başına düşen millî geliri ise 1800 dolardır.

SSCB'nin çöküşü ve Doğu Bloku'nun dağılmasıyla birlikte Kuzey Kore en önemli ticaret ortaklarını kaybetti. Özellikle, 1998-1999 yılları arasında yaşanan kıtlık sırasında dış ticaret 1990 yılına göre %40 azalma göstermiştir. Sovyetler Birliği ile Kuzey Kore arasındaki ticaret 1988 ile 1992 yılları arasında yarı yarıya düşmüş, 1991 yılında ise deniz yoluyla yürütülen petrol nakliyatında kesintiye gidilmiştir. 2000 yılından itibaren ise dış ticarette canlanma yaşanmıştır.

Kuzey Kore'nin 2011 yılındaki ihracatı 4.7 milyar$, ithalatı ise 4 milyar$ olarak gerçekleşmiştir.

Etnik açıdan son derece homojen bir yapı gösteren Kuzey Kore nüfusunun yüzde 99,8'ini Koreliler, geri kalanını Çinli, Japon, Vietnamlı ve Avrupalı azınlıklar oluşturur. 2009 sayımlarına göre ülkenin nüfusu 23.923.118 olduğu beӀirtiӀmiştir.

Parti Başkanı ve Devlet İşleri Komisyonu Başkanı Kim Jong-un, Meclis Prezidyumu Başkanı Choe Ryong-hae, Devlet İşleri Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Choe Ryong-hae, Devlet İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı, Pak Pong-ju, Kabine Başbakanı Kim Tok-hun, Meclis Başkanı Pak Thae-song

Güney Kore, ABD ve Japonya alarmda: Kuzey Kore balistik füze fırlattı
Kuzey Kore'ye seyahat kısıtlamaları hafifletilebilir ABD'den Kuzey Kore çıkışı
Güney Kore'den Kuzey ile ekonomik iş birliğini artırma sözü Güney'den Kuzey'e 'birleşme' çağrısı Kuzey Kore medyasından Güney Kore'ye suçlama Güney Kore firmaları Kuzey'e yönelik yaptırımları delmiş Kuzey Kore: Tek taraflı nükleer silahsızlanma istemiyoruz BM: Kuzey Kore nükleer programı durdurmadı ABD'den Kuzey Kore'ye sitem ABD'den Kuzey Kore yaptırımlarının hafifletilmesi taleplerine ret Kuzey Kore'nin nükleer programı bir yılda ortadan kalkacak ABD istihbaratından 'Kuzey Kore' iddiası Güney Kore ile askeri tatbikatları askıya aldı Kuzey Kore ile Çin'den yakın iş birliği sözü Trump-Kim zirvesinde tarihi anlaşma Kuzey Kore Dışişleri Bakanından Netanyahu'ya sert tepki Trump-Kim görüşmesinin tarihi belli oldu "Kuzey Kore'ye 'sert' yaptırımlar devam edecek" Putin'den Kuzey Kore lideri Kim'e davet Kuzey Kore savunma bakanı ve ordu liderlerini değiştirdi Güney ve Kuzey Kore'den askeri alanda hamle Beyaz Saray'dan Kuzey Kore açıklaması Kuzey Kore ABD'den ekonomik yardım beklemiyor "Kim, Trump ile planlanan zirveye sadık" Güney ve Kuzey Kore liderleri yeniden bir arada Güney Kore liderinden "tarihi zirve" açıklaması Kuzey Kore: Trump'la görüşmeye hazırız Tarihi zirve iptal edildi Kuzey Kore'de nükleer saha patlayıcılarla imha edildi