İş güvenliği kurallarına dikkat!

İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

İşverenlerin her işyeri için ayrı ayrı risk değerlendirmesi yapması veya yaptırması, acil durum planı hazırlanması, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi gibi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

İşveren işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünü kendi bünyesinde çalışan (işyeri hekimi, işyerinin bulunduğu tehlike sınıfına uygun belgeye sahip iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli) istihdam ederek ya da bu yükümlülüğünü OSGB’lerden hizmet alarak yerine getirebilir.

İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personellerinin sözleşmeleri İSG-KATİP sistemi üzerinden yapılmaktadır. İSG-KATİP sisteminde görevlendirmelerin her bir işyeri ve İSG profesyoneli (işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli) için ayrı ayrı değerlendirilmesi ve atama yapılması gerekmektedir.

İSG profesyonellerinin OSGB’den hizmet alınmayarak işverenlerin çalışanları arasından görevlendirilmesi durumunda İSG-Katip sisteminde her işyeri için ayrı ayrı görevlendirme/sözleşme yapılması ve SGK bildirimleri ile ücretlendirmenin de bu farklı işyerleri için ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Ancak OSGB tarafından farklı işyerlerinde yapılacak işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirmelerinde OSGB işyeri dosyasından bildirim yapılması yeterlidir. Bu durumda görevlendirme yapılan her bir işyerinde ayrıca SGK bildirimi yapılması gerekmemektedir.

İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için; Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranmaktadır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 01.01.2020 tarihine kadar (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi kaydıyla yerine getirilmiş sayılacaktır. İş güvenliği uzmanları; Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 10 dakika, Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 20 dakika, Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 40 dakika görev yapmaktadır.

İşyeri hekimleri ise; Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 5 dakika, Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 10 dakika, Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 15 dakika görev yapmaktadır.

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2020 tarihinde başlayacaktır. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü dışındaki tüm yasal yükümlülükler 01.01.2013 tarihi itibariyle devam etmektedir.

İşverenler; on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirmelidir. Ancak tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir. Ayrıca az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile 10’dan az çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.

Tüm yazılarını göster