Artık magazine değil, BES’e konu olacaklar

İstanbul Portföy Genel Müdür Burak Üstay, “Dünyada sporcuların yüzde 75’i 5 yıl sonra tüm parasını kaybetmiş oluyor. Türkiye’de ise bu rakam yüzde 80 civarında. Biz de bu kişilere finansal koçluk yapmak için özel programlar hazırladık” diye konuştu.

Abone ol

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İstanbul Portföy, sanatçı ve sporcuların portföylerini yönetmeye talip. Bir yatırım danışmanlığı programı hazırlayan İstanbul Portföy, yeşil sahalarda koşan ya da ekranda görmeye alıştığımız ünlülere, tasarruf yaptıracak. FİBA Emeklilik ile anlaşan İstanbul Portföy, bireysel emeklilik fonu ile bu meslek gruplarına 10 sene dokunmayacakları bir BES sistemine dahil edecek. Başakşehir futbol takımı ile Fenerbahçe basketbol takımına eğitime gittiklerini anlatan İstanbul Portföy Genel Müdürü Burak Üstay,  futbolcu ve sanatçıların birikimlerini doğru kanala yönlendirerek tasarruf yapmalarını sağlamayı planladıklarını anlattı.

Lüks yaşamları ile gündeme gelen sanatçı ve futbolcular, artık paralarını son model arabalar, villalar veya gece hayatı yerine tasarrufa yönlendiriyor. İstanbul Portföy Genel Müdür Burak Üstay, sanatçı ve sporculara özel bir programlarının olduğunu ve kamuoyunun çok yakından tanıdığı birçok ünlünün portföyüne yön verdiklerini söyledi.  Üstay, şirketin çalışmalarını anlatırken “Geçmişe doğru bir analiz yapıldığında hayatlarının en verimli çağlarında çok hızlı para kazanabiliyorlar, fakat kazandıkları paraları aynı hızla da harcayabiliyorlar.

Eğlence veya lükse yatırım yapıyorlar, emekli olduklarında veya sakatlandıklarında veya spordan veya sanattan uzaklaştıklarında ise o zamana kadarki biriktirmiş oldukları paraları doğru kanallara göndermedilerse çok kısa bir sürede tamamen neredeyse iflas etme durumuna geliyorlar. Biz de bu kişilere yönelik olarak bir danışmanlık hizmeti tasarladık. Onlara vergi yönetimi, varlık çeşitlendirilmesi konusunda hizmet veriyoruz” dedi.

5 yıl sonra para bitiyor

Araştırmalara göre, dünyada ortalama sporcuların yüzde 75’i 5 yılda bütün paralarını kaybetmiş oluyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 80’i buluyor. Her 5 Türk futbolcudan sadece biri futbol hayatı bittikten sonra antrenörlük veya yorumculuk yaparak üzerine de varlıklarını yöneterek elde ettikleri kazancı korumayı başarabiliyorlar.

Üstay, yüksek kalitede ve pahalı bir yaşam tarzı, kısa süreli gelir, yanlış yatırım kararları, eksik finansal planlama, yanlış finansal danışman seçimi gibi faktörlerin etkili olduğunu aktarak “Antrenörlük ve yorumculuk yapan ya da varlıklarını iyi yönetenler bu yüzde 20’lik bölüme giriyor. Bizim burada yaptığımız onlarla birlikte oturup mühendislik yapmak. Kendileri ve ailelerinin finansal geleceğini planlamak ve finansal koçluk yapmak. Kişisel varlık planı sayesinde birimlerini koruyarak, mevcut kazançlarına ve gelecek projeksiyonlarına yönelik sorular sorup, onlara danışmanlık veriyoruz. Şimdiye kadar iki kulübe gittik bu konu hakkında. Bunlardan birisi Başakşehir futbol takımı, Fenerbahçe basketbol takımıyla da kısmi olarak çalıştık” diye konuştu.

14 değişik grupta fon

2007 yılında faaliyetlere başlayan ve ilk bağımsız portföy yönetim şirketi olan İstanbul Portföy Yönetimi, 2012 yılında şu andaki ortakları Turgay Ozaner, Alpaslan Ensari, Tufan Deriner, Atıf Cezayirli tarafından satın alındı. Bu tarihte İstanbul Portföy’ün yönettiği varlık toplamı 20 milyon TL seviyesindeydi. Genel Müdür Burak Üstay, “Bu süreçte, hem portföy yönetim şirketlerinin yeni tebliğe uyum çalışmaları hem de fonların devirlerine yoğunlaşan şirket, 2015 yıl sonuna gelindiğinde yönetilen portföy büyüklüğü açısından 500 milyon TL’yi aştı ve sermayesini yükseltti” dedi. Üstay, fon portföyünde, klasik konsorvatif yatırımcılara yönelik en düşük risk kategorisinden, girişim sermayesi fonu gibi illikit / alternatif yatırım fırsatlarına kadar uzanan geniş bir risk yelpazesinde 14 değişik fonlarının olduğunu kaydetti.

‘Butik bir şirket için eşiği geçtik’

İstanbul Portföy, 2016 yılı sonunda, dünyanın önde gelen gelişen piyasalar varlık yöneticilerinden Ashmore’un da Türkiye operasyonlarını satın almış ve yönettiği konsolide varlık büyüklüğü 1 milyar TL’yi aşmış. Burak Üstay, konuya yönelik şu bilgileri verdi: “Şirket, bu satın alma ile birlikte aynı zamanda, Ashmore ile özellikle gelişmekte olan ülkeler piyasalarında stratejik ortaklık geliştirmek suretiyle, yatırımcılarına bir başka ufku da açabilme esnekliği ve kabiliyetine sahip oldu. 14 yatırım fonu, bir çok bireysel portföy ve Türkiye’nin önde gelen bazı kuruluşlarının özel Bireysel Emeklilik Fonlarını da yönetmekte olan şirket, Ashmore Portföy A.Ş. ile konsolide edildiğinde toplam portföy büyüklüğü açısından, butik bir şirket için önemli bir psikolojik eşiği de geçti.”

Fon büyüklüğü 2 milyar TL’yi aşacak

Mayıs 2017 itibariyle şirketin, Ashmore Portföy ile birlikte yönettiği konsolide fon büyüklüğü 1,7 milyar TL’ye ulaştı. Burak Üstay, hedeflerini anlattı: “2017 yılının sonunda bu rakamın 2 milyar TL’yi aşması hedefleniyor. Şirketin bünyesinde, şirketler ve şahıslardan oluşan 100’ün üzerinde bireysel portföy bulunuyor. Şirketin fonları, 5-6 aracı kurum üzerinden, ayrıca TEFAS aracılığı ile 35 banka ve aracı kurumdan da satılıyor. İstanbul Portföy, 2017 yılının ilk çeyreğinde imzalamış olduğu sözleşme ile Türk Sermaye Piyasaları’nda, bir ilki de gerçekleştirdi. İlk defa yüzde 100 Türk sermayeli, yüzde 100 bağımsız butik bir portföy yönetim şirketi olan İstanbul Portföy, önemli bir uluslararası fondan, yüksek meblağdaki Türkiye portföyünü yönetme yetkisini aldı.”

YSK'dan 8 partiye 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede ret İsviçre'de yasaklanmıştı... Beypazarı Soda'dan ilk açıklama Alfa Romeo’nun yeni modeli Milano'nun adı değişti Yeni nesil Tiguan Türkiye’de satışta, işte fiyatı ve özellikleri... Tüketici kredilerinin tutarı 9 milyar 738 milyon lira azaldı