Veyis Avcı: İhracatçıya limon ihracatında nakliye desteği sağlanmalı

Türkiye’nin en büyük tarımsal değerlerinden biri olan limon, anavatanı Mersin’de dalında kaldı. Mersin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı limon ihracatının azalması sebebiyle Mersin Erdemli bölgesinde limonun yüzde 35’inin dalında kaldığını söyledi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Müjde DEMİR

 Başkan Avcı mali kayıpların önlenmesi için, devlet teşvikleri ile birlikte limon üreticilerine ihracatta nakliye desteği sağlanması gerektiğini kaydetti.

Limon ihracatının azalmasının en önemli nedenlerinden birinin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu kaydeden Avcı, geçen yıl ihracat yasağının olması nedeniyle ihracatçıların pazar payını kaybettiğini, yapılan yanlış uygulamalar neticesinde de limon üreticilerinin zarara uğradığını söyledi.

Avcı, “Türkiye’nin limon üretiminin yüzde 50’sini Mersin karşılıyor. Pazar payında Erdemli yüzde 70, Tarsus yüzde 30 üretime sahip. Erdemli ’den sonra ikinci sırada yer alan Tarsus’ta dalında kalan limon yok. Fakat Erdemli ’de bu yıl limonun 4/1’i dalında kaldı. Bölgemiz de yaklaşık 650 bin tona yakın limon üretimi var. Şu anda 250 bin tona yakın limon dalında duruyor” dedi.

Pazar kayıplarının önlenmesine yönelik tedbirlere de değinen Başkan Avcı, "Dalında kalan limonlar ilçe tarım müdürlüklerince tespit edilmeli ve çürümemesi için uygun fiyata alınarak belirlenen depolara yerleştirilmeli ve ihracatçı firmalara da nakliye desteği verilmeli” diye konuştu.

İstanbul Valiliğinden kuvvetli yağış uyarısı MEB görevde yükselme atama sonuçları açıklandı Dolar ve Euro kuru kaç TL? Borsa günü 1,77 puanlık yükselişle tamamladı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı ile görüştü