Cüneyt DİRİCAN

cuneyt.dirican@dunya.com
TÜM YAZILARI
Alışmak sevmekten daha zor “Ana akım makro - e kono - mistler zaten muazzam bir inanılırlık ve saygıyı kaybetmiş durumdalar ve onların değişime karşı inatçı dirençleri yarardan çok zarar getiriyor. Keynes'in Genel Teori'nin açılış paragrafında bize hatırlattığı gibi onların politikaları "yanıltıcı ve yıkıcı" olabilir.”
Kara Şahin Düştü ABD başkanı beklentilerin üstünde gelen enflasyon artışı sonrası “faiz indirimi 1 ay gecikebilir ama yıl bitmeden olacaktır” dedi ve şahin söylemleri ile meşhur en bağımsız (?) merkez bankasının bağımsızlığına kara bulutlar düştü. Aralık 2023’de Biden “Fed istihdamı dikkate almalı ve faiz arttırmamalı” demişti. Yabancı Bu aralar yabancı sermaye, yabancı hakem, yabancı futbolcu sayısı, yabancılara konut satışı sıkça tartışılırken ana akım tarafından önerilen ortodoks ekonomi politikası sonuçları iddia edildiği gibi başarı getirmeyip, kırmızı kartı seçimde görünce konuya yabancı ekonomist başlığını da tartışmak gerekir mi?
Ekonomi notası 1986 “Slippery When Wet” albümündeki Livin’ On a Prayer parçasını Jon Bon Jovi, Richie Sambora ve Desmond Child yazmış. John ve Desmond kendilerinden esinlenip, grevdeki limanda işçi Tommy (Johnny) ve lokantada çalışan Gina’nın ekonomik zorlukta hayata tutunmaya çalışmasını yazarlar. Pop iktisat ve aynı nakarat “Hey gidi koca dünya, hey! Döner de döner. Yine de halinden şikâyetçi değil. İşte bu dönen dünyanın içinden bir istek şarkıyla başlıyoruz programımıza. Sıcak günlerle birlikte yine geldik karşınıza.” Hyperlink to hyperinflation World Wide Web’de gezinmek için kullandığımız hiperlinkler bağlantı dışında aynı zamanda referans ve atıf vermek, etkileşim, içerik keşfi, sıralama gibi işlevlere sahip. Bu haftaki yazımızda biraz X (sosyal medya + makale + gündem) ile linkleri koparmadan gezinelim. Tüketicinin tek derdi enflasyon değil Faiz artırımlarına ve sıkı para politikasına rağmen enflasyon pek oralı değil. Ama tüketicinin tek derdi enflasyon da değil. Tüketici tükeniyor yazılarımla Şalom Gazetesinde tüketicilerin sorunlarına çok dikkat çekmeye çalıştım. Enflasyon haliyle ilk dert. Yapay zekâ ChatGPT VAR Çok tartışıldı, eleştirildi. Deney, bilim dışı dendi. ChatGPT’nin izni ile tartışmalara VAR cevapları. Ortodoks iktisat politikası ve heterodoks iktisat politikası nedir? 250 kelime ile özetler misin? Calculus, Plusculus, Tristiculus Yazıya Atos, Portos, Aramis gibi başlık atınca D’Artagnan ve Richelieu olmazsa yazı eksik kalır. Ama konumuz dış politika ve devlet aklı (Raison d’état) değil. 10 Numara 10 numara denince akla Hagi, Maradona, Pele, Platini, Messi gelir. Bir de sonu “on” ile biten ekonomik terimler var. Barbenheimer Geçen hafta Barbie ve Lego Ekonomisi yazımızda iktisat alanındaki farklı araştırmalara ve ekollere yine dikkat çekmeye çalışmıştık. Keza ortodoks ve heterodoks iktisat arasındaki farklar noktasında dünyadaki tartışmalara paralel farklı görüşlere de. Barbie ve Lego ekonomisi Barbie filmi 21 Temmuz 2023’de vizyona girdiğinde sahibi olan Mattel şirketi hisseleri 21.18 dolardan işlem görüyordu. Oppenheimer filmi ile kıyaslanmış ve rekabette orta yol Barbenheimer ile bulunmuştu. Pop İktisat Enflasyon çeşitleri ile sosyal medya geçen hafta bayağı meşgul oldu. Oysa Dünya Gazetesini düzenli takip etseler greedflation, shrinkflation gibi kavramlarla çok önce tanışacaklardı. Uzayekonomisi.com 21 Aralık 2021’den 3 gün sonra, 24 Aralık’ta ekonomist ve akademisyenlerle yapılan toplantıda yer almıştım. Söz aldığımda Sayın Cumhurbaşkanı ve devlet erkânı dâhil hazırunun dikkatine arz ettiğim başlıklardan birisiydi uzay ekonomisi yani ticari uzay. Retro 90’lar 2024 daha şimdiden 2023 yılına retroyu aratacak cinsten başladı.