Dr. Hakan ÇINAR

SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com
TÜM YAZILARI
Ekonomik manzara 2024 IMF ve Dünya Bankası bahar toplantıları için Washington’a giden Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini, Türkiye ekonomisini rahatsız eden sorunlar
Seçimden çıkan asıl mesaj ne oldu? Ve bir seçim daha geride kaldı. Her seçimin ertesi zordur, birçok tartışmaya ve şüphesiz yeni gelişmelere gebedir. Çok değil, daha 10 ay önce, 28 Mayıs’ta yapılan seçimi asrın seçimi olarak nitelendirmiştik. Oysa ki tarihi seçimin yerel seçimler olacağını tahmin edememişiz. Vize alamayan şoförlerimiz mi, ülkemiz mi? Bir süreden beri ülkemizin yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesinin Avrupa’nın vatandaşlarımıza uyguladığı vize sorunu olduğunu biliyoruz, duyuyoruz, tanık oluyoruz.
İşte yerel seçimler sonrası bizi bekleyenler Bugünlerde en merak edilen soru; seçim sonrası neler olacak? İş dünyası merak ediyor, vergiler artacak mı? Halk merak ediyor, fiyat artışları duracak mı? Yatırımcılar merak ediyor, yatırım ortamı oluşacak mı? Kızıldeniz kime yazar Bir süreden beri Asya'dan Avrupa'ya yük taşıyan gemiler, Yemen'deki İran destekli Husi milislerinin saldırılarından dolayı rotalarını değiştirmiş durumda. Kadın deyince Ülkemizde nüfusun yüzde 50,1’ini erkekler, 49,9’unu ise kadınlar oluşturmakta. Erkek nüfus 42 milyon 704 bin 112 iken, kadın nüfus ise 42 milyon 575 bin 441. Kadınların işgücüne katılım oranlarına baktığımızda ise bu oran yüzde 35 düzeylerinde. Dahilde İşleme Rejimi fırsat mı tehdit mi? İhracatçılarımızın rekabetçi fiyat vermesinde önemli bir yere sahip olan Dahilde İşleme Rejimi, gerçekte bir teşvik sistemi olmasına rağmen, sık sık gündeme getirildiğini ve üzerine pek çok spekülasyonun yapıldığını söyleyebilirim. Marka olmak mı marka almak mı? Gazetelerin, dergilerin “bunları biliyor muydunuz” köşelerini çok severim çocukluğumdan beri, bilmediğim pek çok şeyi bu sayede öğrenir haberdar olurum. Rakamlar mutlu, ihracatçı mutsuz Ocak ayında ihracatımız yüzde 3,6 oranında arttı ve 20 milyar doların üzerine çıktı. Dış ticaret açığı ise yüzde 57 düşüş gösterdi. Gayrimenkul, gayrimümkün Bu sıralar üzerinde yeterince konuşmasak da 250 yan sektörü ve 6 milyon çalışanını doğrudan etkileyen, hepimizi de yakından ilgilendiren gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri gündeme taşımak istedim bu kez. Fiyat artışlarının gizli aktörleri Toptancı Mehmet bey tarım köylüsünden aldığı domatesi her zaman aldığı fiyattan alamadı bu kez. Köylü, traktörüne aldığı mazota henüz zam gelmemiş olsa da, geleceğini tahmin etmiş. Dış ticaret dünyası 2024 yılı ihracat hedefimizi TİM Başkanı Sn. Mustafa Gültepe, 402 milyar dolar olarak ilan etti. Geçtiğimiz gün birlikte yer aldığımız televizyon programında da ihracata bağlı ekonomik büyüme hedefinin hayli iddialı olduğunu düşündüğümü belirttim. 54 yıla sığan 67 yılın öyküsü Bugün farklı bir şey yapıp, kendi hayatımdan kesitlerle dış ticaretin dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimine değineyim istedim bu defa. Yaşım 54, ama iş yaşamımın toplamı 67. Anlatayım. Gündemde altın var Yaklaşık 20 yıl önce, araba ile Şişli’den geçiyoruz, yanımda bir İngiliz. Bir kuyumcunun yanındayız o sırada trafik tıkandı, İngiliz’in kapıdaki yazı dikkatini çekti. 12 taksit yazıyordu. Bayrak meselesi memleket meselesi Tarih 3 Mart 2017 – Yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan gerçek ve tüzel kişilere ait yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin kayıt veya tescili amacıyla serbest dolaşıma girişimi sağlandı. İlk olarak Çeşme'de bağlı bulunan 790 yabancı bayraklı tekneden 609'u Türk Bayrağı'na geçiş yaptı.