Suat TAŞPINAR

AVRUPA'NIN DOĞUSU suat.taspinar@dunya.com
TÜM YAZILARI
Beynine sahip çık, dünya pusuda! Geçen yıl sonundan kalma verilere göre, Almanya'da 63 bin 763 "Alman pasaportu olmayan” yabancı doktor çalışıyor. Ve bunlardan 2 bin 628’i Türk vatandaşı. Almanya’nın toplam vasıflı eleman açığı 260 bin kişi.…
Evcil hayvanı sokağa atana da hapis Bir küçük ülkenin büyük siyasi dertleri Küçük ülkenin derdi de küçük olur mu? Olmuyor. Nüfusu 4 milyonu bulmayan Hırvatistan, kısa bağımsızlık tarihinde siyasetin kayıkçı kavgalarından kurtulamıyor.
Deprem şehirlerine Orta Avrupa deneyimleri Yıllar önce, Moskova’yı ’su yolu’ yapan Türk heyetlerinden birinin, cafcaflı bir restoranda verdiği davetteydim. Bizi 'yatay kariyer' mi kurtaracak? Zagreb'de araba tamircisi Miroslav benim idolüm. Hayata babasının tamirhanesinde başlamış, liseden sonra okumamış, sevdiği bu işin birinci sınıf ustası olmuş. Pazar günü işyeri kapatma yasasına isyan! Batı Avrupalı turistleri Türkiye gibi kendilerinden daha doğudaki ülkelerde en çok cezbeden şeylerden biri, gece gündüz kesintisiz süren hayat. Tatil günlerinde bile kepenk indirmeyen mekanlar. Her Allah'ın günü cıvıl cıvıl yaşayan sokaklar. Kimine altın vize, kimine bir tas çorba... Zengine “Gel otur,” yoksula "Gel çalış" diyorlar. Her durumda Avrupa ‘yabancılaşmaya’ devam edecek. Kurtuluş yok. "1 milyar dolarım da olsa önce köyüm, toprağım" "Ailem 500 yıldır Vodnyan'da yaşıyor. Köküm burada. 1 milyar dolarlık şirketim var diye, her şeyin zaten online olduğu bir çağda neden memleketimi bırakıp Silicon Vadisi'ne gideyim ki?"  Silvio Kutiç 46 yaşında. 700 dolar maaşla AB kapısını açıyorlar Aylık 700 dolar, ya da 23 bin Türk lirasına  vasıfsız bir işte çalışıp  huzurlu, güvenli, mütevazı bir AB başkentinde yaşamaya kaç Türk "evet" der? Avrupa’da 1 euroluk eve rakip: 13 cent! Türkiye’den arayan arkadaşım heyecanla soruyor: “Hırvatistan’da 13 cent’e ev satıyorlarmış, doğru mu? Şartları ne?” Yurtdışına kapağı atma hayali kuranlar arttıkça, İtalya çıkışlı “1 euroya ev” muhabbeti dallanıp budaklandıkça bu mevzu cazibesini kaybetmeyecek; anlaşıldı. Hırvatistan, İspanya pahalandı, Arnavut denizi verelim! İki haneli enflasyonu en son 1980’de yaşamıştı Avrupa Birliği bölgesi. O günden bugüne ortalama yüzde 3-4’ü geçmeyen ‘dengeli’ ekonomilerle Ukrayna krizine kadar geldiler. Ada senin ama plajı tüm halkın! Hırvatistan’da bir “satılık ada” ilanı önce haber oldu, sonra birilerine 'hayal kurma vesilesi’ oldu, pek çoklarına ‘dert’ oldu ve en sonunda özel mülkiyet hakkı ile kamu yararı arasındaki çizginin daha da kalın çizilmesine örnek oldu. Bu memlekette ada çok. Avrupa ve ötesi: Konut fiyatları inişte Görünüşe bakılırsa emlak sektörünü sadece Türkiye'de değil tüm dünyada zor bir dönem bekliyor. Her çıkışın bir inişi var. Starbucks'ın kaybettiği Balkan Savaşı Starbucks, koca Balkan coğrafyasında Sırbistan haricinde bir yerde yok. Karadağ'da ilk Starbucks'ı bir Türk şirketi seneye açacakmış. Hırvatistan'a 2010'da bir AVM'de ilk şubeyle girilmesi planlanmış. Ama son anda vazgeçilmiş. Neden? Çünkü "Balkan mantalitesini" anlamışlar. Bu coğrafyada kahvenin sadece kahve olmadığını çözmüşler. Yabancılara AB vatandaşlığı ve Schengen'de kolaylık tartışmaları İtalyan düşünür ve aktivist Lorenzo Marsili'nin The Guardian için yazdığı bir makale hararetli tartışmalara yol açtı.