Deniz Leasing, yeni işlem hacminin yaklaşık %50’sini KOBİ’lerden sağlıyor

Son yıllarda KOBİ’lere yönelik yaptıkları atılımla ortalama iş hacimlerini küçülttüklerini belirten Deniz Leasing Genel Müdürü Günaydın, sektör ve varlık dağılımında da yaygın bir portföy ile olumlu bir büyüme yakalamayı başardıklarını dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önümüzdeki dönemde daha fazla KOBİ’nin leasing alanını kullanmasını hedeflediklerini belirten Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, müşterilerine satıcı bazlı kampanyalar ile yatırım vadeleri ve nakit akışlarına uygun finansal çözümler sunduklarını söyledi. KOBİ’lerin ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edeceklerini ifade eden Günaydın, “Mevcut durumda yeni işlem hacmimizin yaklaşık yüzde 50’si KOBİ’lerden geliyor. Aynı zamanda sektörde işlem başına düşen birim hacminin düşük olduğu finansal kiralama şirketiyiz. Bu doğrultuda KOBİ’lere daha fazla odaklanarak, çözümler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Sektörde KOBİ’lerin hem rekabet hem de işlem hacmi anlamında oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu bildiren Kahraman Günaydın, “Özellikle KOBİ’lerin yararlanabileceği plastik enjeksiyon makineleri, CNC torna ve işleme tezgahları yanında forkliftler, dokuma tezgahları, ambalaj ve paketleme makineleri, dikiş makineleri gibi bir çok makine ve ekipmana 1 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile yüzde 1 KDV avantajı getirildi” diye konuştu.

Son yıllarda KOBİ’lere yönelik yaptıkları atılımla ortalama iş hacimlerini küçülttüklerini belirten Kahraman Günaydın; sektör ve varlık dağılımında da yaygın bir portföy ile olumlu bir büyüme yakalamayı başardıklarını dile getirdi. Gayrimenkul, iş ve inşaat makineleri ile yenilenebilir enerji ve sağlık sektörlerine odaklandıklarını anlatan Günaydın, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde filo kiralamanın dışında, operasyonel leasinge yönelik farklı fırsatları da değerlendiriyoruz. Yine sektörde güneş enerjisi yatırımlarının finansmanına ve diğer yenilenebilir enerji yatırımlarına katkı sunuyoruz. Bu alanda da toplam 80 MW kapasiteli proje finansmanı sağladık. Toplam kira alacakları bazında da sektörde ilk beş firma içindeki yerimizi koruyoruz.”

Filo kiralama hizmeti de sunuyor

Şirketleri bünyesinde filo kiralama hizmeti de sunmaya başlayarak, operasyonel leasing alanında faaliyet göstermeye başladıklarına dikkat çeken Kahraman Günaydın, ‘DenizFilo’ markalarının da bu anlamda firmaları için önemli bir itici güç olacağını ifade etti. Türkiye’nin her yerinde her marka ve model binek araç için filo kiralama hizmeti verdiklerini ileten Günaydın, bunun yanında KOBİ’lerin bu alandaki ihtiyaçlarına cevap vermeyi ve daha önce bu hizmeti almayan KOBİ’leri bu ürünle tanıştırmayı hedefl ediklerini bildirdi. Günaydın, bugün itibarıyla 2 bin araç ile filo kiralama hizmeti verdiklerinin altını çizdi.

Öte yandan, leasing sektörünün genel verileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahraman Günaydın, bu yılın ilk yarısında 2015’in aynı dönemine göre toplam işlem hacminde dolar bazında bir daralma olduğunun altını çizdi. Yatırım ortamının 2015 yılı başından bu yana olumsuz olduğunu belirten Günaydın, sektörün 2014 yılı sonrası yaşadığı yeni işlem hacmi küçülmesinden bunun çok net görülebildiğini vurguladı. 2015 yılına benzer bir şekilde, bu yıla da jeopolitik belirsizlikler ve döviz kurlarında yaşanan önemli dalgalanmaların etkisi ile girildiğini söyleyen Günaydın, “Üzerine 15 Temmuz’da yaşadığımız olayın etkileri de eklenince sektörün yeni işlem hacmi beklentilerin altında kaldı. Bu yıl için mevcut konjonktür nedeniyle 5.5 ila 6.25 milyar dolar bandında bir işlem hacmi öngörüyorum. Üçüncü çeyrek sektör verileri açıklandığında yıl sonu ile ilgili resmi daha net görebileceğiz” şeklinde konuştu.