Garanti Leasing, ilk yarıda işlem hacminde 414 milyon dolara ulaştı

Garanti Leasing Genel Müdürü Gökmen, "Garanti Leasing ise aynı dönemde 414 milyon dolarlık işlem hacmi ile pazar payını yüzde 13.8'e çıkardı. Müşterilerimizin mal ve ekipman alımlarına yönelik farklı ihtiyaçlara uygun finansman modelleri sunuyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Öncelikle müşteri memnuniyetini sağlamayı hedefleyen Garanti Leasing, her alanda müşterilerine destek olmayı planlıyor. Leasing sektörünün yaklaşık yüzde 75 ila 80'inin KOBİ segmentindeki müşterilere hizmet verdiğini belirten Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, firmalarının ise müşteri portföyünün yüzde 85 ila 90'ının KOBİ'lerden oluştuğunu vurguladı. Yanı sıra leasing sektörünün bu yılın ilk yarısında 12 bin adet ve 3 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdiğini söyleyen Gökmen, "Garanti Leasing ise aynı dönemde 414 milyon dolarlık işlem hacmi ile pazar payını yüzde 13.8'e çıkardı. Müşterilerimizin mal ve ekipman alımlarına yönelik farklı ihtiyaçlara uygun finansman modelleri sunuyoruz" dedi.

Türkiye'de yaygın hizmet ağına sahip olduklarını bildiren Ünal Gökmen, Garanti Leasing'in 1990 yılından bu yana sektörde faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Diğer yandan, leasingin malın mülkiyeti sözleşme süresi boyunca leasing şirketinde olduğu bilgisini veren Gökmen, kullanım hakkının da kiracıda olduğunu; vade sonunda ise mülkiyetin kiracıya devrolduğu bir finansman yöntemi olduğunu anlattı. Alıcı ile satıcının ekipmanın fiyatı konusunda anlaşmasını takiben tüm satın alma ve ithalat işlemlerinin finansal kiralama şirketi bünyesinden karşılandığının altını çizen Gökmen, "Müşterinin, uzun vadede kendi belirlediği esnek ödeme planı ile ödediği aylık taksitler karşılığında, kira dönemi sonunda mal ya da ekipmanın mülkiyeti müşteriye devroluyor" diye konuştu.

Leasingi tercih eden firmaların, ölçeğine göre farklılık gösterdiğini bildiren Ünal Gökmen, küçük ölçekli şirketlerin maliyet, uzun vadeli borçlanabilme ve vergi avantajlarını tercih ettiğini, orta ölçekli şirketlerin ise nakit yönetimini kolaylaştırmak için leasingi tercih ettiğini vurguladı. Son dönemde leasingin en çok tercih ettiği sektörleri finansal açıdan desteklemek için özel paketler geliştirdiklerini ileten Gökmen, şöyle devam etti: "Örneğin; iş, inşaat sektörüne özel hazırladığımız CNC, iş makinesi, forklift, jeneratör gibi ekipman gruplarına yönelik paketlerimiz bulunuyor. Belli süredir sektörde faaliyet gösteren, moralitesi yüksek firmalar için hazırladığımız bu paketler sayesinde, firma kredi süreci çok kısa sürede tamamlanıyor."

"Yatırım malı finansmanı sağlıyoruz"

KOBİ'lere sundukları avantajlar hakkında da bilgi veren Ünal Gökmen, özellikle yatırım malı finansmanı için sağladıkları pek çok faydanın bulunduğunu söyledi. KOBİ'lerin nakitlerinin ceplerinde kal dığını ve banka limitlerinden etkilenmediklerinin altını çizen Gökmen, "KOBİ'lerin banka limitlerini kısa vadeli nakit ihtiyaçlar için kullanma imkanları oluyor. Ödemeleri sabit kalıyor ve düzenli olduğu sürece, leasing borçlarının geri çağrılması söz konusu olmuyor. Sabit ödemeler sayesinde nakit akışlarını kolaylıkla planlanabiliyor" şeklinde konuştu.

Taksitlerin para birimini ise müşterilerinin belirlediğini belirten Ünal Gökmen, bunun yanı sıra operasyonel kolaylıklarından faydalanabildiklerine dikkat çekti. Müşterilerinin satın alma, ithalat, sigorta gibi tüm operasyonel işlemlerini takip ettiklerini ve sonuçlandırdıklarını söyleyen Gökmen, şunları kaydetti: "Söz konusu hizmetlerimizin yanı sıra müşterilerimiz mevzuat danışmanlığımızdan faydalanabiliyor. Yani yatırımcı ister Kanada'dan ister Tayvan'dan bir ekipman alsın, tüm işlemler bünyemizde yapılıyor, müşterimizin istediği ekipman kendisine teslim ediliyor."

“2015 yılında 800 milyon dolarlık işlem hacmine ulaştık”

Finansal Kurumlar Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı verilerine göre, Garanti Leasing’in 800 milyon dolarlık işlem hacmine ulaştığını kaydeden Ünal Gökmen, bunun yanında 3 bin 126 adet sözleşme adedi ile yüzde 12.6’lık pazar payına sahip olduklarını ifade etti. 2015 yılındaki istikrarlarını koruyarak, işlem hacmi açısından en aktif; yaptıkları sözleşmelerle de en çok müşteriye ulaşan leasing şirketlerinden biri olduklarını ileten Gökmen, söz konusu dönemde 25’inci kuruluş yıllarını kutladıklarını vurguladı. Aynı dönemde birçok ödül aldıklarını hatırlattı.