İş Faktoring 2017'de iki yeni şube açacak

İş Faktoring Genel Müdürü A. Erdal Aral, 2016 cari yılındaki negatif etkilerin 2017'de de gündemde yer alacağı öngörüsünde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müşterilerinin yurt içi ve dışı alacakları için garanti, tahsilat ve finansman olmak üzere faktoring sektörüne özgü ürün paketleri sunan İş Faktoring, ayrıca iş ortaklarına dış ticaret finansmanı sağlayarak, sermaye ihtiyacına yönelik destek veriyor. 2016 yılının küresel belirsizlikler ve yurtiçinde yaşanan siyasi gelişmelerden etkilendiğine vurgu yapan İş Faktoring Genel Müdürü A. Erdal Aral, 2016 cari yılındaki negatif etkilerin 2017'de de gündemde yer alacağı öngörüsünde bulundu. Belirsizliklere rağmen İş Faktoring'in 2016 yılının üçüncü çeyreğinde ciroda bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 30'luk artışla, 6 milyar liraya ulaştığı bilgisini veren Aral, faktoring alacaklarının ise yüzde 66 artışla 2.4 milyar TL olduğunu kaydetti. Şirketlerinin 2017 yılı büyüme hedefini yüzde 15 olarak açıklayan Aral, söz konusu yıl içinde yatırım planları arasında açmayı planladıkları iki şube olduğunu söyledi.

Küresel belirsizliğin ve global koşulların 2016 yılı için oldukça belirleyici olduğunu vurgulayan A. Erdal Aral, yıl içinde özellikle yurtiçinde turizm sektöründe yaşanması öngörülen daralmanın, darbe girişiminin, yurtdışında ise İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının, ABD Başkanlık seçimlerinin ekonomik göstergelerde belirleyici olduğunu anlattı. Söz konusu gelişmelere rağmen şirket olarak 2016 yılı son dokuz ayında ciroda bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 artışla 6 milyar TL'ye ulaştıklarını açıklayan Aral, faktoring alacaklarının ise yüzde 66 artışla 2.4 milyar TL olduğunu bildirdi.

2017 yılında yüzde 15 büyüme öngörüsü

Şirket olarak 2015 yılını 1.95 milyar TL faktoring alacakları ve 6.65 milyar TL ciro ile tamamladıklarını anlatan A. Erdal Aral, faktoring alacaklarında üçüncü, ciroda ise beşinci sırada yer aldıklarını hatırlattı. Aral, "2016 yılı Eylül ayı itibarıyla elde edilen sonuçlar ile faktoring alacaklarında ikinci, ciroda ise üçüncü sırada yer aldık" dedi. 2016 yılı içinde başka bir gündem olarak aktif kalitesinin korunmasına vurgu yapan Aral, şirket olarak bu alanda da başarılı bir performans sergilediklerini ve 2016 yılı üçüncü çeyreğinde tasfiye olacak alacaklar oranında sektör oranın altında yüzde 1.6 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

Gelecek yılın, 2016 cari yılında yaşanan küresel belirsizliklerin ve belli negatif etkilerin tartışılacağı bir yıl olacağı öngörüsünde bulunan A. Erdal Aral, özellikle büyümeyi artırmaya yönelik düzenleme ve sonuçlarının izlenmesi, ABD'nin seçim sonrası izleyeceği ekonomik rotanın, Suriye'de yaşanan savaşın, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ilgili kararlarının ve başta Çin'in durumu olmak üzere global ekonomik koşulların gündemde olmaya devam edeceğini aktardı. Tüm bu gelişmeler ışığı altında İş Faktoring'in 2017 yılı büyüme hedefini yüzde 15 olarak açıklayan Aral, kayda değer yatırım planları arasında açmayı planladıkları iki şubeye dikkat çekti.

Bu yıl içinde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası işbirliği ile Dünya Bankası'ndan sağlanan uygun maliyetli fonların, ihracatçı firmalara kullandırdıklarını söyleyen Aral, şirketlerinin uygun maliyetli finansmana ihtiyaç duyan firmalara küresel rekabette kayda değer avantaj sağladığına vurgu yaptı.

Gelecek yıl içinde devreye almayı planladıkları bir diğer proje olarak platform hakkında bilgi veren A. Erdal Aral, "Pek çok noktadan tedarik sağlayan firmalara özel elektronik platform üzerinden işlemleri yürütmelerini sağlamak istiyoruz. Bu platform hem şirketler üzerindeki operasyonel iş yükünü azaltacak hem de tedarikçilerin finansmana ulaşmalarını kolaylaştıracak" şeklinde bilgi verdi. Sektör konsantrasyonlarında bankacılık sektörünün yer aldığı, finanse ettiği, işletme sermayesi anlamında ihtiyacı olan tüm sektörlere hizmet verdiklerini bildiren A. Erdal Aral, hedef sektörleri arasında özellikle enerji, perakende, ihracat odaklı firmaların bulunduğunu ifade etti.

Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerini de yorumlayan A. Erdal Aral, "Şirket olarak borçlanma maliyetlerimiz veya kaynağa ulaşmak konularında bizim açımızdan sorun olmadı. Süreç üzerinde Donald Trump'ın seçim dönemindeki söylemleri fiyatlandırmaya etki etti. Seçim sonrasında da aynı etki devam edecek. Ancak, söz konusu durumun TL faiz fiyatlamalarını etkileyeceğini düşünmüyoruz" dedi.

KKDF ihracatçı yükünü artırıyor

Sektörde yaşanan temel sorunlardan biri olarak aracılık maliyetlerinin yüksek olmasına dikkat çeken A. Erdal Aral, yurtdışından sağlanan fonlar üzerinden kayda değer oranda Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) yükü bulunduğunu iletti. Aral, "Özellikle ihracatın artırılmasını hedef alan Türkiye açısından ihracatçı kuruluşlara uygun maliyetli kaynak tahsisinde yurtdışından sağlanan fonlar önem arz ediyor. Ancak üzerindeki KKDF yükü nedeniyle kullanılan fonlar özellikle orta ve küçük ölçekli firmaların faaliyetlerinin desteklenmesi için adına sorun olmaya devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.