Ulusal Faktoring, üçüncü çeyrekte cirosunu 1.8 milyar liraya yükseltti

Ulusal Faktoring CFO’su Berna Betül Öztürk, “Bu yıl sonunda bütçelediğimiz ciro ve alacak seviyesine ulaşmayı öngörüyoruz. Fonlama kaynaklarımız arasına alternatif ürünler girdiği için maliyet yapımız olumlu etkileniyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknolojik altyapısını ve hizmet ağını genişletmek için çalışmalarını sürdüren Ulusal Faktoring, 2017 yılında faktoring sektöründe en yüksek müşteri adedine ulaşmayı hedefliyor. Hedef müşterilerine ulaştıkları dağıtım kanallarından daha fazla ürün sunmayı planladıklarını belirten Ulusal Faktoring CFO’su Berna Betül Öztürk, 2014 yılında 1.8 milyar liralık cirolarını yüzde 20 artışla, 2015 yılında 2.1 milyar liraya çıkardıklarını ifade etti. Bu yılın üçüncü çeyreğinde de 1.8 milyon liralık ciro elde ettiklerini söyleyen Öztürk, “Bu yıl sonunda bütçelediğimiz ciro ve alacak seviyesine ulaşmayı öngörüyoruz. Fonlama kaynaklarımız arasına alternatif ürünler girdiği için maliyet yapımız olumlu etkileniyor. 2017 yılı hedefleri doğrultusunda ise bütçe hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

Global faktoring sektörünün ciro gelişimine göre, 2014 ve 2015 yıllarında ciro gerilemesinin görüldüğünün altını çizen Berna Betül Öztürk, aynı şekilde dünya ticaret hacminden de 2009 yılından sonra 2015 yılında ticaret rakamlarının düşüşe geçtiğini kaydetti. Türkiye’nin ise bu olumsuz gelişmelerden etkilendiğini söyleyen Öztürk, Ulusal Faktoring’in 2015 yılında, KOBİ segmentinde pazar payını artırdığını vurguladı. Söz konusu yılda yaklaşık 6 bin müşteriye ulaştıklarına dikkat çeken Öztürk, “2015’te bir önceki yıla göre müşteri sayımızı yüzde 80, ciromuzu da yüzde 20 artırdık. Böyle bir büyümeyi yapabilmek için hem şube sayımızı artırdık hem de şube organizasyonumuzu. Dolayısıyla firmamızı KOBİ segmentine iyi hizmeti verebilecek şekilde yapılandırdık” diye konuştu.

Firmalarının bu yıl haziran ayı itibarıyla bağımsız faktoring şirketleri arasında alacak bazında 3’üncü sıraya yükseldiklerini dile getiren Berna Betül Öztürk, bunun yanında yüzde 3’lük pazar payına ve müşteri sayısında da sektörde 3’üncü sıraya çıktıklarını ifade etii. Şirketlerinin bu yıl itibarıyla 16 şubesi ile 11 ilde faaliyet gösterdiğini belirten Öztürk, bu yıl şube ağı ve yeni şube yapılanması ile KOBİ segmentindeki müşteri sayısını 8 bin 500’e çıkardıklarının altını çizdi.

“10 milyon euro’luk kredi anlaşması imzaladık”

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) 2015 yılının Şubat ayında firmalarıyla 1 0 milyon euro’luk uzun vadeli bir kredi anlaşması imzaladığını da söyleyen Berna Betül Öztürk, söz konusu kredinin KOBİ’lere finansman alanında destek olması amacıyla kullanıldığını dile getirdi. Öztürk, şöyle devam etti: “Ayrıca, bu yıl mayıs ayında JCREurasia Rating, Ulusal Faktoring’in uzun vadeli not ve görünümünü ‘AA/ stabil görünüm’ olarak yukarıya revize etti. Şirketimizin uzun vadeli uluslararası yabancı para not ve görünümü ise ‘BBB/stabil görünüm’ olarak teyit edildi.”

Öte yandan, ticaretin finansmanı olan faktoringi daha çok müşteriye tanıtmayı amaçladıklarını ileten Berna Betül Öztürk, sektör dışındaki müşterilerini de tanıyıp, kolay kullanmaları için yeni enstrümanlar planlamayı hedefl ediklerini ifade etti. Merkezi Fatura Kayıt Sistemi’nin faal olmasıyla müşterilerinin ticaretini daha sağlıklı bir şekilde takip ederek, ihtiyaç duydukları finansmanı müşterilerine daha hızlı sağlamanın mümkün olacağının altını çizen Öztürk, dolayısıyla global pazardaki teknolojik gelişmelerden faydalanmanın önem kazandığını bildirdi. Ulusal Faktoring’in 2001 yılında ağırlıklı şimdiki ortakları tarafından satın alındığına değinen Öztürk, 2006 itibarıyla şubeleşmeye başladıklarının altını çizdi. Son altı yılda alacaklarını yıllık ortalama yüzde 50 seviyesinde büyüttüklerini anlatan Öztürk, iş planları gereği herhangi bir sektörde, yüzde 20’nin üzerinde yoğunlaşmamaya özen gösterdiklerinin altını çizdi.