'BES ekonomi için önemli bir parametre oldu'

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne 2 yıl içerisinde 2 milyon kişinin daha dahil olduğunu belirterek, “Bu rakamlar bize devlet katkısının başarısını ve önemini gösteren en önemli unsur” diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup_sayar-028.jpg

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Türkiye’nin daha sağlıklı bir makroekonomik ortama sahip olması açısından BES’in önemli bir parametre haline geldiğini belirterek, “Bu konu önümüzdeki dönemde hem bizi rahatlatan bir unsur hem de bundan sonra çok yakından izlenecek bir unsur” dedi. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, sektörün gelişimi ve Vakıf Emeklilik’in hedefl erini DÜNYA ile paylaştı. 

BES’te sektörün yakaladığı büyümenin 2014 yılında da sürdüğünü belirten Mehmet Bostan, “2014’te devlet katkısı ikinci yılını doldurdu. 2003-2013 yılları arasında 3 milyon kişi sisteme katılırken, son 2 yıl içerisinde ise 2 milyon kişinin daha sisteme dahil olduğunu görüyoruz. Bu rakamlar bize devlet katkısının başarısını ve önemini gösteren en önemli unsur. Benzer şekilde, fon miktarında da yüzde 43 oranında büyüme oldu. Yüzde 3 ekonomik büyüme rakamına sahip bir ülkede, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yüzde 43 fon büyüklüğü elde etmesi cesaret verici bir oran” diye konuştu. 

BES artık gündemin ortasında

Diğer önemli bir gelişmenin ise 2014 yılında BES’teki fon büyüklüğünün tüm yatırım fonlarının büyüklüğünü geçmesi olduğunu da belirten Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “BES fon miktarındaki rakamlarla, Türkiye’nin en yüksek fon büyüklüğüne ulaştı. BES artık Türkiye’nin makroekonomik yöneliminin tam da ortasında. Artık bundan sonra BES’in büyüklüğü ve gelişmesi ülke ekonomisi için önemli parametrelerinden biri oldu. Türkiye’nin daha sağlıklı bir makroekonomik ortama sahip olması açısından BES’in önemli bir parametre haline geldiğini kabul edebiliriz. Bu konu, önümüzdeki dönemde hem bizi rahatlatan bir unsur hem de bundan sonra çok yakından izlenecek bir unsur. Bundan sonra BES kendisi gündemin ortasında, önemli konuma sahip bir parametre haline geldi. Tasarruf oranlarıyla birlikte doğrudan anılacak, akla gelecek ve takip edilecek bir unsur oldu.” 

2014'te Vakıf Emeklilik olarak sektörün üzerinde bir büyüme oranı yakaladıklarını belirten Bostan, katkı payı üretiminde Vakıf Emeklilik olarak yüzde 35 oranında bir büyüme ile 1.9 milyar TL’yi aştıklarını söyledi. 2015 yılına yönelik beklentilerini sorduğumuz Bostan, 2015 yılında sektörde yüzde 30-35 oranında bir büyüme ve toplamda 45 milyar TL gibi bir fon büyüklüğüne ulaşılabileceğini öngörerek, “Biz ise bu sene katkı payında en az yüzde 30 büyüme hedefl iyoruz. Bu da fon tarafında yine yüzde 30’un üzerinde büyüme demek oluyor. Türkiye genelinde tabana yayılmanın hızlanacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda bu yıl yine; kurumsal işveren katkılı planların da artacağını bekliyoruz” dedi. 

Başarının birçok sahibi var 

BES’in başarısının birçok sahibi olduğunu söyleyen Mehmet Bostan, “Bu sahiplerden bir tanesi her şeyden önce düzenleyici otorite ve devlet tabii ki. Özellikle Başbakan Yardımcımız çok yakından izledi süreci ve destekledi. Medyanın bu başarının arkasında önemli rolü var. Süreci iyi takip etti ve sorguladı. Tabi ki bu büyümede şirketler de önemli katkılarda bulundu. Yatırımlar yapılmaya devam ediyor” diye konuştu. 

Sektörün bundan sonra işveren katkılı planlarda da büyümesi gerektiğine dikkat çeken Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “İşveren katkılı planların yaygınlaşması, kişi başına düşen ortalama katkı payını artıracak ve çıkışları azaltıp sürekliliği besleyecektir.” 

Mehmet Bostan, sisteme giren birikimin bir şekilde sistemde kalması gerektiğinin de altını çizerek: "Bu konuda ciddi çalışmalar var. Bunun başında irad konusu geliyor. Öte yandan bizim de çok önem verdiğimiz “emeklilik gelir planı” sistemimiz var. Bunlarla ilgili daha da gelişmeler olacak” dedi.

Tekâful ürünleri hızla yaygınlaşacak 

Önümüzdeki dönemde özellikle devlet katılım bankalarının kurulmasıyla beraber katılım bankalarının toplam aktiften aldıkların payın büyüyeceğinin çok net görüldüğünü ifade eden Mehmet Bostan, “Bununla birlikte sigorta sektörünün de gelişmesi beklenebilir. Biz bu anlamda yine sektörde öncelik yapıyoruz. Vakıf Emeklilik olarak, İslami sigortacılığın önemli rol oynayacağını ve “tekâful” ürünlerin yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Pazarda ve müşteri tarafında beklenti var. Türkiye’de bu ürünün yaygınlaşmasıyla beraber hayat sigortacılığıyla hiç ilişkisi olmamış, kredi dışında hiç kendisine hayat sigortası kullanmamış kişilerin de bu sistemin içine çekileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Mehmet Bostan'dan

►Dijitalleşme ve mobilleşmeyle farklı alternatif kanallarının öneminin artacağını düşünüyorum. Vakıf Emeklilik olarak bu konuyla ilgili geçen sene güzel çalışmalar da yaptık. Bu sene daha da hızlanacak. ►Nesnelerin interneti’ dediğimiz alanındaki gelişmeler bizi çok enteresan noktaya götürecek. Özellikle hayat sigortacılığı alanında. Ben hayat sigortacılığı alanında “underwriting” süreçlerinin tümünün değişeceğini düşünüyorum. 
►Sektör olarak yapılan çalışmalarla artık kişiye özel hayat ve ferdi kaza poliçelerinin olacağı bir dünyaya gidiyoruz. 
►2015, işveren katkılı planlar için hızlanma yılı olacak. İşveren katkılı planlar neymiş diye soran, otomatik katılım başladığında biz de hazır olmuş oluruz diye sisteme katılan şirketler var. 
►Müşterinin menfaatlerinin büyümesi ve sistemin tabana yayılması açısından ciddi bir fikir birliği var. Bu bilincin devam etmesi lazım. 
►Türkiye genç nüfusu yüksek bir ülke ancak yaşlanıyoruz. Bizim çok hızlı bir şekilde tasarrufa ve büyümeye yönelmemiz lazım. BES’te bu konuda çok iyi bir alternatif. 
►Hükümetin BES’i konuşması büyük bir güç veriyor bize. Bizim daha çok işimize odaklanmamızı sağlıyor.Kamuoyunun daha çok ilgisini çekiyor. 
►Sistem büyüdükçe kesintiler azaltılır. Çünkü fon büyüklüğü olduğu için fondan elde edilen getiriyle şirketler de kendi operasyonlarını finanse edebiliyorlar. 
►2014’te bankamız ile yaptığımız banka sigortacılığı projelerinde de önemli aşamalara geldik. Bunun da faydalarını önümüzdeki yıllarda göreceğiz. 
►Türkiye’de hayat sigortacılığı risk ürünleri tarafından gidiyor. 2015 ile beraber bu çeşitliliğin artacağına inanıyoruz. Kişiye özel ürünlerin yaygınlaşacağını düşünüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir