Soyyiğit, ihracat rotasını yeni pazarlara çevirdi

2015 yılı İSO raporunda Türkiye’nin ilk 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Soyyiğit Group, Türkiye’deki 61 bin ihracatçı içinde ilk binde yer alıyor. Şirket, 120 ülkeye ihracat yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



Özlem EROL

Gıda üreticisi olarak bitkisel sıvıyağ ve toz gıda, sıvı pastacılık alanlarında faaliyetlerine devam eden Soyyiğit Group, ihracat rotasını yeni pazarlara çevirdi. Soyyiğit Group Genel Müdürü Temel Soyyiğit, Güney ve Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Güney ve Orta Amerika ülkelerine ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi.


- Soyyiğit Group'tan söz eder misiniz? Hangi ürün gruplarında hangi markalarla yer alıyorsunuz?


Soyyiğit Group hem ulusal hem de uluslararası pazarda gıda üretimi ve pazarlaması alanlarında uzmanlaşmış bir şirketler topluluğudur. Gıda sektöründe yarım asırı aşkın süredir bulunan Soyyiğit Gıda, gıda üreticisi olarak bitkisel sıvıyağ ve toz gıda, sıvı pastacılık alanlarında faaliyetlerine devam etmektedir.


Soyyiğit Gıda, ev dışı tüketim sektörüne toz gıdada Kent Boringer, sıvıyağda Kent Boringer ve Aysan markalarıyla hizmet vermektedir. Toz gıda grubunda bulyon, harç gibi lezzet zenginleştiriciler; yöresel tatlılar, kek un karışımları, puding, şarlot, krem şanti gibi hazır tatlılar; kabartma tozu, şekerli vanilin, kakao, karbonat, pudra şekeri, kıvam verici gibi yardımcı ürünler; un ve nişasta karışımları, hazır çorbalar, toz ve granül içeceklerden oluşan geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.

- Bitkisel yağ kategorisinde Aysan markasının; Ayçiçek, Mısır, Kanola yağ çeşitleri var. Bu ürün gruplarında satış açısından öne çıkan grup hangisi?


Yağ grubunda ihtiyaca göre tercih edilecek farklı gramaj ve paketleme seçenekleri ile sunulan ayçiçeği, mısır, kanola ve zeytinyağı bulunuyor.


Tekirdağ Hayrabolu’daki 5 bin ton/ay rafine yağ kapasiteli sıvı yağ rafine işleme ve paketleme tesisimizden sonra, 2015 ortalarında Edirne’de Günlük 500 ton/gün yağlı tohum kırma kapasiteli ve 100 bin m2 üzerinde 40 bin m2 kapalı alanı olan hazır bir tesisi satın aldık ve gerekli ek yatırımlardan sonra 2016 başında fabrika faaliyete başladı. Burada başta Ayçiçek tohumu olmak üzere, mısır ve kanola tohumu da işleyebilmekteyiz.


Yağ Sektöründe Aysan, Kent Boringer ve Kıvılcım markalarımız ile Türkiye’de önemli bir üretici ve tedarikçiyiz. Hem rafine hem de ham yağ üretiminde ilk 10 firma arasındayız.


Üretim tesislerimizde ve ürünlerimizde, ISO 9001 ve ISO 22000, BRC, Helal ve ayrıca TSE belgelerimiz mevcuttur.

- Türkiye'de bitkisel yağ sektörünün son yıllardaki gelişimini nasıl görüyorsunuz?
Üzülerek söyleyebilirim ki, “Ayçiçek Yağı” adı altında tahşiş yapılarak, ucuz, GDO’lu ve gıda olarak tüketilmesi yasak, hatta hapis cezası olan soya yağlarının halen piyasada var olması sektöre büyük zarar vermektedir.

- Soyyiğit grup olarak gıda ihracatı açısından da önemli bir konumdasınız? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? İhracat konusunda yeni hedef ülkeleriniz var mı?
İhracatçılar Birliği verilerine göre Türkiye’deki 61 bin ihracatçı içinde ilk binde yer almaktayız. 120 ülkeye ihracatımız var. Hedef pazarlarımız; Güney ve Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Güney ve Orta Amerika ülkeleridir.


İhracataki büyüme ve yurtdışında tercih edilen markalar arasında olmamız; piyasalara, dünya standartlarında ürün ve ambalaj kalitesine sahip, sağlıklı ürünler sunduğumuzun başlıca göstergesidir.

- Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alıyorsunuz. Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

2015 yılı İSO raporunda Türkiye’nin ilk 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer almaktayız. İç piyasada Türkiye’nin her bölgesinde hem geleneksel hem zincir market kanallarında toz gıda, yağ ve pastacılık ürünleri ile yer almaktayız. Soyyiğit’te çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığı sağlanırken, daimi var olabilme yeteneğini korumak başlıca ilkedir. İlkelerin korunabilmesinin başlıca şartları, çevre, kültür, yönetim, inovasyon ve marka politikalarınızı müşteri nezdinde doğru yönetmektir. Üretiminin her alanında verimliliği esas alan, yenilikçi, markasına yatırım yapan ve satış sonrası hizmetini verebilen firmalar her zaman kazanır.

Bu konularda ilginizi çekebilir