Bir entrika romanı

Bir gün evin kapısını usta bir dolandırıcı olarak bilinen Beyefendi çalar. Büyük bir vurgun için hazırladığı planına Susan'ı dahil eder ve ilk defa bu evden uzaklaşmasına neden olur.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Britanya Kitap Ödülleri tarafından 2002'de yılın yazarı seçilen, Granta tarafından 2003'te “En İyi Britanyalı Genç Yazarlar” listesinde yer alan Sarah Waters'tan Orange ve Man Booker ödülleri finalisti bir roman Ustaparmak.

1862 yılı, Londra'nın kirli ara sokakları… Susan, doğduğundan beri yankesicilerin, kendi deyimleriyle “ustaparmakların” evinde büyümekte… "Lant Sokağı'nda hepimiz hırsızdık. Fakat öyle hırsızlardık ki, aşırı becerikli olduğumuz söylenemezdi. Flora'yı, eteğindeki gizli bir bölmeden dışarı bir çanta ve parfüm çıkarırken ilk gördüğümde gözlerim faltaşı gibi açıldıysa da, bir daha hiç bu kadar şaşırmayacaktım. Çünkü Bay Ibbs'in bizi beklediği dükkânına, paltomuzun astarında, şapkamızda, kolumuzun ya da çorabımızın içinde en azından bir cüzdan ya da bir ganimetle gitmezsek, o gün bizim için acı bir güne dönüşürdü." 

Bir gün evin kapısını usta bir dolandırıcı olarak bilinen Beyefendi çalar. Büyük bir vurgun için hazırladığı planına Susan'ı dahil eder ve ilk defa bu evden uzaklaşmasına neden olur. Susan'ın görevi oldukça zordur: Karanlık bir malikanede büyüyen zengin bir kızı, sonrasında parasına konmak için Beyefendi ile evliliğe ikna etmek zorundadır. Peki ya Susan'la kızın arasında bir sevgi gelişirse ve bu vurgun planı pek de göründüğü gibi değilse? 

Park Chan-wook tarafından The Handmaiden (2016) adıyla beyazperdeye uyarlanan eser, Cannes'da övgüyle karşılanmış. 

Yazarın, The Paying Guests adlı romanı da Nora Kitap tarafından yayına hazırlanıyor. 

Kitabın yazarı Sarah Waters 1966'da Galler'de doğdu. Kent Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyan yazar, doktora tezini yazarken 19. yüzyıl Londra yaşantısına merak sardı ve Victoria romanları yazdı. The Little Stranger, The Night Watch, Aff inity, Tipping the Velvet ve The Paying Guests adlı romanlarıyla New York Times'ın çok satanlar listesinden uzun süre inmedi. Man Booker Ödülü'nde üç kez, Orange Ödülü'nde iki kez finale kaldı. 

Ustaparmak, Sarah Waters, Türkçesi: Figen Bingül, Nora Kitap 576 s.