Bugünün diliyle söylev

Kitap, Söylev'in kısaltılmış biçimi. Söylev'in özünü herkesin doğru anlaması için kısaltılan bölümler özetlenerek yapıtın bütünlüğü korunmuş.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atatürk, Söylev'de, "Ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığını, bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu" anlatıyor. Yıllar önce arka kapağını Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın, "Söylev, yaşanmış bir efsanenin bugüne ve yarına ışık tutan bir öyküsüdür" diye yazdığı 18. baskı, Söylev'in kısaltılmış biçimi.

Söylev'in özünü herkesin doğru anlaması için kısaltılan bölümler özetlenerek yapıtın bütünlüğü korunmuş. Böylece özellikle gençler Söylev'in bütününe ilişkin bilgi sahibi olacak; Kurtuluş Savaşı'nın nasıl kazanıldığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin ne büyük zorluklar aşılarak kurulduğunu görecekler. 

Kitabın Kırmızı Kedi Yayınları ile birlikte yayıncısı Dil Derneği’nden 18. baskı ile ilgili yapılan açıklama şöyle: 
“Cumhuriyetimizin kurucusu, devrimlerin yapıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün başyapıtı Söylev'i okumayanlar hemen okumalı; okuyanlar bilgilerini yenilemek için yeniden okumalı. Söylev, yeni Türkiye'nin oluşumunu anlatan temel kaynakların başında yer almaktadır. Bu nedenle bizim en başta gelen görevlerimizden biri, Söylev'i özelliklegenç kuşakların anlayarak okumasını sağlamaktır. 

Her gencin, her yurttaşın Söylev'i doğru anlaması, Atatürk ve arkadaşlarının bin bir güçlük ve yüreklilikle aştığı zorlukları bilmek, Atatürk'ün Söylev'in sonundaki gençlere seslenişini özümsemek, laik cumhuriyetimizi sonsuza dek koruma gücümüzü pekiştirecektir. 

Söylev'i günümüz Türkçesiyle sunuyoruz. 

Yapıtın Türkçeleştirilmesinde, kısaltılmasında devrim tarihimizi ve Atamızı bize doğru anlatan yapıtların sahibi Prof. Dr. Şerafettin Turan'ın emeği büyüktür. Dil Derneği ile Kırmızı Kedi Yayınlarının yapıtı gün ışığına çıkaran işbirliği, ülkemizin aydınlık geleceğinin güvencesi olan gençler içindir. Çünkü gençlerin aydınlanması, ülkenin aydınlanması demektir. 

Atatürkçü düşünceyi ve laik cumhuriyetimizi geleceğe taşıyacak olan gençlere güveniyoruz! Gençler de Atatürkçü düşünceyle beslenerek Türk Devrimine güvenmeli!"