İnsan ruhuna dair ince gözlemler

Türkçeye ilk kez Cihat Taşçıoğlu tarafından çevrilen kitapta George Eliot, Middlemarch: Taşra Yaşamından Manzaralar'da ana karakterlerinin yanı sıra, her sınıftan insanın gerilim, kırgınlık, mutluluk, haz, aşk ve hüsran dolu yaşamlarını okura aktarıyor..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Middlemarch, George Eliot'ın başyapıtı olduğu kadar, pek çok eleştirmen tarafından da İngiliz dilinin en büyük kurgu eserlerinden biri olarak kabul edilir. Yapıtlarında çoğunlukla yaşadığı 19. yüzyıl İngiltere'sinin taşra yaşamını ve insanlarını konu alan Eliot, insan ruhuna dair ince gözlemleriyle çağdaşı romancıların arasında öne çıkmıştır.

George Eliot'ın 1869'da yazmaya başlayıp 1871'de tamamladığı sekiz kitaptan oluşan ve olgunluk dönemi eseri olarak kabul gören Middlemarch: Taşra Yaşamından Manzaralar hem yazarın en iyi romanı olarak gösterilmekte, hem de İngiliz edebiyatının sayılı klasikleri arasında yer almaktadır.

Pek çok soruşturmada En İyi 100 Roman arasında daima kendine yer bulan eser, 1994 yılında aynı isimle dizi olarak ekrana taşınmıştır.

Türkçeye ilk kez çevrilen roman, 1820'lerin sonunda Middlemarch adındaki hayali bir taşra kasabasındaki yaşamı konu alır. Viktoryen dönemdeki kadınların toplumsal statüsü, evliliğin doğası, idealizm, çıkar ilişkileri, din, riyakarlık, politik reformlar ve eğitim konuları, karakter açısından oldukça zengin olan romanda ele alınan konulardan en ilgi çekici olanlarıdır.

George Eliot, ana karakterlerinin yanı sıra, her sınıftan insanın gerilim, kırgınlık, mutluluk, haz, aşk ve hüsran dolu yaşamlarını, büyük bir incelik ve yetkin bir gözlem gücüyle okura aktarır.

Asıl adı Mary Ann Evans olan George Eliot, "yazdıklarının ciddiye alınmasını istediği için" bir erkek adını mahlas olarak kullandığını ifade eder. İngiliz yazar, şair, gazeteci, çevirmen ve Viktoryen çağın en iyi kalemlerinden biri olan Eliot, yazmaktaki amacının "tozlu sokaklardan ve tarlalardan gelen etten kemikten insanların" hayatlarını anlatmak olduğunu söyler.

Middlemarch: Taşra Yaşamından Manzaralar I ve II, Türkçesi: Cihat Taşçıoğlu, Nora Kitap, 640 ve 656 s.

Böyle yorumlamışlardı

Eliot'ın dehâsı, en çok da bireyi derinlemesine analiz ederken görünür oluyor.
F. R. Leavis

Romanın karakterleri o kadar kanlı canlıdır ki, sanki yazarın tasarrufundan tamamen bağımsızdırlar.
R. H. Hutton

Eliot, trajediyi elitizmin saraylarından çekip alan ve onu sıradan insanın ellerine teslim eden ilk yazarlardandır.
Felicia Bonaparte

Middlemarch, bu harika kitap, yetişkinler için yazılmış az sayıdaki İngiliz romanlarından biridir.
Virgina Woolf