Ödülleriyle buluştular

Dünya Kitap Dergisi'nin 24 yıldır verdiği gelenekselleşmiş ödüller, bu senenin sahiplerine düzenlenen törenle verildi. Tören; edebiyat, yayın, sanat, iş ve medya dünyasından ünlü isimleri bir araya getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

26 yaşını süren yayın dünyasının belleği Dünya Kitap Dergisi'nin geleneksel "Yılın En İyileri" ödülleri sahiplerine sunuldu.

Murat Meriç, Kasım Eğit ve Yadigar Eğit, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Armağan Tunaboylu, Harun Candan, Feyzi Halıcı (adına Bahar Halıcı) ve Sofra Dergisi'nin Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ, Pera Müzesi'nde düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.

Dünya Kitap Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün'ün sunduğu, edebiyat, yayın, sanat, iş ve medya dünyasının ünlü isimlerini buluşturan tören, Ağaçkakan Yayınları'ndan çıkan "100 Şarkıda Memleket Tarihi" adlı yapıtı "Yılın Kitabı" seçilen Murat Meriç'in, konukları memleket tarihinde müzikli bir gezintiye çıkaran 45'lik dinletisiyle başladı.

yılın telif kitabı

Dinletinin ardından, Murat Meriç'e ödülü, Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan tarafından "Zannediyorum ki jürinin kararını siz de beğendiniz, çünkü şarkılı-türkülü bir kitap. Ve okuduğunuzda göreceksiniz ki her şarkı ve bugün arasında bir bağlantı kurabilirsiniz. O zaman 'Neler değişti, neler değişmedi?' sorusunun cevabını kendinize verirsiniz" sözleriyle sunuldu.

Murat Meriç de kitabın hazırlık aşamasında kendisine destek olanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasını "Bu kitabı yazma sebebim aslında bir şeylerin unutulmamasını sağlamaktı. Türkiye'nin yaşadığı acılar şarkılara da siniyor. Ben biraz da şarkıların daha güzel şeylerden bahsetmesi gerektiğine inanıyorum, adı üstünde şarkı. Türkiye'de en gereksinim duyduğumuz şey galiba barış, bir gün gelecek diye umuyorum. Bu kitap da işe yararsa, söylediklerim birilerine ulaşırsa çok mutlu olurum" diyerek tamamladı.

Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993'ten bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri'nden "Yılın Telif Kitabı Ödülü" için 2016'da "Ayın Telif Kitabı" olarak belirlenen 14 kitap arasından seçim yapılmıştı. Başar Başarır, Doğan Hızlan, Faruk Şüyün, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve Dünya Temsilcisi'nden oluşan seçici kurul, "Yılın Telif Kitabı" ödülünü "Sivil tarih yazımına popüler kültürün dinamiklerini ret etmeden, memleketi bir zaman dilimi ve bir coğrafyayla sınırlamadan bakması, bu anlamda bize hayatın içinden cümlelerle yeni bir memleket anlatmayı başaran dili, interaktif yayıncılık anlayışı; kültürün hiçbir öğesini küçümsemeden hepsine eşit değerde ve mesafede durarak objektif, gerçekçi, somut bir sivil tarih yazımı örneği sunduğu için…" Meriç'in Ağaçkakan Yayınları'ndan çıkan "100 Şarkıda Memleket Tarihi"ne oy birliğiyle vermişti.

yılın çeviri kitabı

"Yılın Çeviri Kitabı Ödülü"nün bu yılki sahipleriyse; Stefan Zweig'tan tercüme ettikleri, Can Yayınları'nın bastığı "Mary Stuart" kitabıyla Kasım Eğit ve Yadigar Eğit'ti. Jüri Üyesi Başar Başarır, kitabı coşkuyla okuduğunu belirtip "Bu çeviri Zweig'ın durululuğunu bize, Türkçeye getirdiği için, şanslı okurlar olarak çevirmenlere teşekkürü bir borç biliyoruz" diyerek ödülü Kasım ve Yadigar Eğit'e sundu. Kasım Eğit, ödül konuşmasında önce çalışma yöntemlerini şu sözlerle özetledi:

"Eşimle ben çeviri yapan öğretim üyeleriyiz. Bildiğiniz anlamda belki klasik çevirmen değiliz. Ama Alman Dili Edebiyatı uzmanı olduk; eşim dil bilimi alanında uzmanlaştı, ben edebiyat bilimi anlamında uzmanlaştım. İkimiz bir bütünlük oluşturduk, iyi çalışıyoruz, arada kavga ettiğimiz de oluyor, çevirirken gerildiğimiz de oluyor. 'Mary Stuart'ı gerçekten büyük bir özenle; her kelimesini, her cümleyi tek tek tartışarak birlikte çevirdik. Bize zaman zaman soruyorlar 'Nasıl çeviriyorsunuz, bölüm bölüm mü çeviriyorsunuz?' diye. Hayır öyle yapmıyoruz, birlikte çeviriyoruz. Yan yana oturuyoruz, önümüzde metinlerimiz var, tartışarak çeviriyoruz. Belki onun için çok çeviri yapmıyor olabiliriz, ama iyi çeviri yaptığımızı düşünüyoruz."

Kasım Eğit'in "Bu ödül bizim için çok anlamlı olmuştur. İnanıyorum ki buradan aldığımız heyecanla ilerde daha büyük çeviri projeleri alabilir ve gerçekleştirebiliriz" sözleriyle bitirdiği konuşmasının ardından, Yadigar Eğit de ödülün kendilerini için "kamçılayıcı" olduğunu vurgulayarak Dünya Kitap'a ve seçici kurula teşekkür etti.

"Yılın Çeviri Kitabı" ödülünün sahipleri yıl içerisinde "Ayın Çeviri Kitabı" olarak seçilen 14 eser arasından belirlenmişti. Aynı seçici kurul, "Dünyanın en çok savaşmış üç ulusu İngiliz, İskoç ve Fransızların arasına bir Cermen soğukkanlılığıyla dalarak, 600 yıl önceyi bütün büyüsü, şiiri ve vahşetiyle anlatan bir kitabı aynı hassasiyeti koruyarak dilimize kazandırdıkları için…" gerekçesiyle ödülün Can Yayınları tarafından basılan Stefan Zweig'ın "Mary Stuart" kitabının çevirmenleri Kasım Eğit ve Yadigar Eğit'e verilmesini oy çokluğuyla kararlaştırmıştı.

yılın yayınevi

Tören, "Yılın Çeviri Kitabı"nın ardından "Yılın Yayınevi" ödülünün sahibini bulmasıyla devam etti. Ödüle, 60. yaşını kutlayan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları lâyık görülmüştü. Seçici Kurul Üyesi Yekta Kopan "1956'da kurulmuş bir yayınevinden bahsediyoruz, o yayınevini kuran Hasan Âli Yücel. Zaten bu, daha fazla bir şey demeye gerek bırakmıyor. Can Yücel'in, 'Hayatta en çok babamı sevdim' demesinin boşa olmadığını, bizim de bir bütün coğrafya olarak ne kadar çok sevdiğimizi gösteriyor. O yüzden ödüle bir kez daha jüri üyesi olarak imza atıyorum ve sizi tebrik ediyorum" diyerek, ödülü Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan'a sundu. 60. yıllarının ödülle taçlandırılmış olmasının kendilerini onore ettiğini belirten Ahmet Salcan ise "Cumhuriyetin ve bankamızın kurucusu, bildiğiniz gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Yayınevimizin kurucusu da Hasan Âli Yücel. Editör arkadaşlarımızla birlikte aydınlanma çağının devamı için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz" dedi.

2016 yılında editörlerinin 245 yeni kitabı portföylerine dahil etmelerini ve satış ekiplerinin 3 milyon 350 bin kitabı okurlara ulaştırmasını çok önemli bulduğunu belirten Salcan, ödülü "birçok badire ve fırtınanın yaşandığı bir yılda" üretimlerini sürdürebilen bağımsız yayıncılar için de aldıklarını belirtti.

"Yılın Yayınevi" de aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda "Evlere sadece bir kumbara, bir hesap cüzdanı ya da kredi gibi iktisadi değerlerle değil, çağdaş medeniyetle mütenasip mutlu, müreff eh bir yaşama katkıda bulunmak amacıyla da girmesi, 60 yıldır bu yöndeki kültürel katkılarıyla kütüphanelerimizin de bir parçası olmayı başarması nedeniyle…" oy birliği ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları olarak belirlenmişti.

yılın telif polisiye kitabı

2016'da "Yılın Telif Polisiye Kitabı" ise, Armağan Tunaboylu'nun Oğlak Yayınları'ndan çıkan "Karakol Cinayetleri" kitabı olarak seçilmişti. Ödülü Armağan Tunaboylu'na "Polisiye romanlarda benim aradığım unsurlardan biri ironidir. Fakat ironi pek az polisiye romanda ciddi olarak görülür. İronin olması için dedektifin özel bir tip olması lâzım. Armağan'ın dedektifi Metin Çakır da sıradışı bir dedektif" diyen Jüri Üyesi Erol Üyepazarcı takdim etti. Hayatında ilk kez ödüle değer bulunduğunu belirten Armağan Tunaboylu da çok heyecanlı olduğunu belirtip plaketini "Sanırım hayatımda iki şeyi doğru düzgün yaptım; biri yazdığım kitaplar, biri de en arkada oturuyor; oğlum" diyerek aldı.

Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Seval Şahin ve Sevin Okyay'dan oluşan polisiye seçici kurulu ödülü, Armağan Tunaboylu'nun Oğlak Yayınları tarafından basılan "Karakol Cinayetleri" isimli yapıtını "Yarattığı özgün detektif tipi, kendine has argosu, Türkçeye getirdiği katkılar nedeniyle…" oy birliğiyle seçmişti.

polisiye edebiyat teşvik ödülü

Dünya Kitap, bu yıl polisiye alanında bir de "Teşvik Ödülü" verdi. Ödüle İletişim Yayınları'ndan "Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek" kitabıyla lâyık görülen Harun Candan'a plaketini Jüri Üyesi Metin Celâl takdim etti. Konuşmasına "Ödülü vermeden bir şey izah etmemiz lâzım" diyerek giriş yapan Metin Celâl, şunları söyledi:

"Harun, bir polisiye yazmadı, belki de niyeti o değildi, diye düşünüyorum. Ama biz romanı okuduğumuzda çok iyi bir polisiye dokusu gördük. Onun için ödülün adı 'Teşvik'. İnanıyoruz ki gelecekte Harun Candan, bazı eserlerini polisiye edebiyatına 'focus'lanıp özellikle o alanda verecektir. Bu ödülü de onun önünü açsın diye veriyoruz."

Harun Candan ise bir dosya üzerinde çalışırken aldığı ödülü bildiren telefonunun kendisini çok heyecanlandırdığını belirterek; "O günden sonra daha çok çalışmaya başladım. 'Teşvik' ödülü bende ismiyle müsemma bir tesir bıraktı, diyebiliriz. Aynı zamanda bu ödül benim lâyık görüldüğüm ilk ödül. Bende her zaman özel bir yeri olacak" dedi ve teşekkürlerini sundu.

Aynı Seçici Kurul, "Kendine özgü atmosferi, karakter yaratmadaki başarısı ve muamma unsurunu ustaca kullanması nedeniyle…" Harun Candan'ın "Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek" adıyla İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabına "Polisiye Edebiyat Teşvik Ödülü" verilmesini oy birliğiyle kararlaştırmıştı.

gastronomi kültürü emek ödülü

Dünya Kitap Dergisi "Yılın En İyi Gastronomi Kültürü Kitabı" Seçici Kurulu, bu yıl ödüle değer kitap bulamamıştı, ama biri "Emek", diğeri "Katkı Özel" olmak üzere iki ödül verdi. "Gastronomi Kültürü Emek Ödülü"nün sahibi Feyzi Halıcı, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamazken, ödülü, Jüri Üyesi Osman Serim tarafından eşi Bahar Halıcı'ya takdim edildi. Feyzi Halıcı ve kardeşi Nevin Halıcı'nın gastronomi kültürüne emeklerine değinen ve yine bu alanda büyük çabalar gösteren 2003'te kaybettiğimiz Tuğrul Şavkay'ı anan Osman Serim'den ödülü teslim alan Bahar Halıcı, "Son iki ödülünü Feyzi Bey adına almak bana nasip oldu. Kendisi inşallah tekrardan aramızda olur, ödüllerini kendisi alır" diyerek sözlerini "93 yıllık bir yaşamın, hizmete adanmış bir yaşamın müfakatları biz yakınlarını çok mutlu ediyor" şeklinde tamamladı.

Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Faruk Şüyün, Müge Akgün ve Osman Serim'den oluşan seçici kurul, "Türk mutfağının ilk gastronomi sempozyumlarının 1980'li yıllarda gerçekleşmesini sağlaması, dünyaca ünlü yemek kültürü yazarlarıyla mutfağımızı tanıştırması nedeniyle…" Feyzi Halıcı'ya "Gastronomi Kültürü Emek Ödülü" verilmesine oy birliğiyle karar vermişti.

gastronomi kültürüne katkı özel ödülü

"Gastronomi Kültürü'ne Katkı Özel Ödülü"nün bu yılki sahibiyse Sofra Dergisi'ydi. Ödülü, derginin Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ'a, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç "Zengin coğrafyamızın zengin yemek kültürünü en yaşanılır şekilde evlerimize sokan ve bize çok güzel bilgiler veren bir dergi" diyerek takdim etti.

Esra Düzdağ da duygularını şöyle özetledi: "Amacımız sevgiyle kurulan, sıcaklığın, sevginin paylaşıldığı sofralarda bir nebzede olsa tuzumuzun olmasaydı. Tabii ki bu konuda Türkiye gibi eşsiz coğrafyada kıymetli, sonsuz kaynaklara sahip olduk. İnşallah nice 20 yıllar kutlarız ve gastronomi sektörüne katkılarda bulunmaya devam ederiz."

Aynı seçici kurul, "Ülkemizde çağdaş mutfak dergilerinin gerek içeriği, gerekse sunum ve felsefesiyle öncülüğünü yapması, geride bıraktığı 20 yılda gastronomi kültürüne katkı nedeniyle…" Sofra Dergisi'ne "Gastronomi Kültürü'ne Katkı Özel Ödülü" verilmesine oy birliğiyle karar vermişti.

Gastronomi ödüllerinin sahiplerini bulmasının ardından, Dünya Kitap "Yılın En İyileri" ödül töreni, düzenlenen bir kokteylle sona erdi.