Vekam’ın bilançosu çok verimli

1994 yılında kapılarını kültür ve bilim dünyasına açan VEKAM, 2014 yılından beri faaliyetlerini Koç Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirmeye ve bilim dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara ile ilgili her türlü yayını dermesine katarak birincil başvuru merkezi olmayı başaran, zengin bilgi kaynaklarını barındıran kütüphanesi ve arşivi ile Ankara’nın kent belleği işlevini üstlenen VEKAM, bilimsel yayınlarının yanı sıra Ankara Araştırmaları adıyla yılda iki kez hakemli bir dergi yayınlamayı (www.ankaradergisi.org) ve 2015 yılından beri Ankara ve çevresinin toplumsal, kurumsal ve ekonomik tarihi, kültürü ve kültürel mirası, sözlü tarih araştırmaları, halk bilim ve somut olmayan kültürel miras verilerini toplayan bilimsel ve görsel belgeleme çalışmalarını her yıl verdiği araştırma bursları, VEKAM kütüphanesi ve arşivinden yararlanarak elde edilecek olan bilimsel çalışmaları ise verdiği kütüphane ve arşiv bursu ile desteklemeyi sürdürüyor.

Akademik çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla sempozyum, panel, konferans, kongre, çalıştay, seminer ve sergiler düzenleyen VEKAM’ın 2016 yılı etkinlikleri çeşitli konularda uzmanlarınca verilen aylık konferanslarla gerçekleşmeye devam ediyor. Bahar döneminde Yeni Romanların Eski Kahramanı Ankara (Yrd. Doç. Dr. Hakan Kaynar) , Evliya Çelebi’nin Ankara’sı (Doç. Dr. Nuran Tezcan), Ankara Etnografya Müzesi’ndeki Resimli El Yazmaları (Prof. Dr. Günsel Renda), Değişen Ankara (Prof. Dr. Sadık Erik), güz döneminde 14 Ekim’de Küreselleşme Sürecinde Başkent Ankara (Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin) başlıklı konuşmalar gerçekleştirilirken 17 Kasım’da Ankara Araştırmalarına Az Bilinen bir Katkı: Ernest Mamboury ( Dr. Jean-François Pérouse) ve 19 Aralık’ta Cristina Principessa Belgioso'nun Ankara Anıları (Prof. Dr. Suraiya Faroqhi) başlıklı konuşmalarla devam edecek.

Mart ayında küratörlüğünü Kimberley Hart’ın üstlendiği Josephine ve Ayrıntılar sergisi ve kürtatörlüğünü Ayşe Ege Yıldırım’ın yaptığı Nisan 2016’da Ankara’da, Temmuz 2016’da ise İstanbul’da sergilenen, Cumhuriyet Tarihine, I. Dünya Savaşı sırasında düştüğü esir kampında fotoğrafçılığı öğrenerek savaş sonrasında döndüğü kasabasını fotoğrafl ayan Ahmet İzzet Bengüboz’un objektifine yansıyanlarla yorumlayan Anadolu’dan Bir Tanık: Bengüboz’un Objektifinden Mudurnu’da Erken Cumhuriyet Dönemi adı altında açılan sergiler VEKAM’ın 2016 yılında öne çıkan sergilerinden.

Kasım programından

II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’deki savaş algısını karikatür, afiş, posta pulları, albümler gibi dönemin basılı ve görsel malzemeleri üzerinden anlatan İroni ve Gerilim sergisi de VEKAM’ın 16 Kasım tarihinde açacağı iddialı sergileri arasında yer alıyor. Düzenlediği ulusal ve uluslararası sempozyumlar ile bilimsel çalışmalara ve az çalışılan konulara katkıda bulunan VEKAM, Mart 2016’da Cambridge Üniversitesi Skiliter Center for Ottoman Studies işbirliğiyle Osmanlı Anadolu’sunda Hastalıklar ve Felaketler üzerine bir sempozyum gerçekleştirdi. Yine 2014 yılında başlatılan Orta Çağ’da Anadolu’da yaşamış farklı kültürlerin birbirleri ile olan etkileşimleri ve bu kültürlerin Anadolu’daki izlerini süren Kültürel Karşılamalar uluslararası sempozyumu Gürcü Krallığı ve İlhanlılar temalarından sonra Mayıs 2016’da Anadolu’da İtalyanlar başlığı altında yapıldı.

Yeni araştırmaların önünü açmayı ve araştırmacılara faydalı olmayı hedefleyen eğitim ve çalıştaylar da 2016 yılında devam eden etkinliklerden. Nisan ayında ikincisi gerçekleştirilen Bilgi Okur Yazarlığı eğitiminin ardından 11-12 Kasım 2016 tarihleri arasında sözlü tarih alanında çalışan araştırmacılara destek olmak amacıyla sözlü tarihin teorik yanlarının ve uygulama örneklerinin tartışılacağı iki günlük bir çalıştay düzenlenecek. Aralık ayında ise VEKAM bünyesinde yürütülen ve desteklenen araştırmalar kamuoyu ile paylaşılmaya devam edecek. Bu kapsamda 1 Aralık’ta Ankara’daki süreli yayın ortamını ele alan ve 23 Aralık tarihinde ise VEKAM'ın destek verdiği araştırmaların tanıtılacağı ve sonuçlarının paylaşılacağı birer günlük toplantılar düzenlenecek.

Koç Üniversitesi VEKAM’ ın etkinlikleri ile ilgili detaylı bilgiye vekam.ku.edu.tr adresinden ulaşılabilir.