'2015'te petrol fiyatları düşecek'

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, 2015'te brent ham petrolün varil başına 80 Amerikan dolarına kadar gerilemesini beklediklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, petrol fiyatlarındaki düşüşün devam ederek, 2015 yılında varil başına 80 Amerikan dolarına kadar gerileyeceği öngörüyor.  

Goldman Sachs'ın hazırladığı  "Yeni Petrol Düzeni" raporunda, 2015'in ikinci çeyreğinde brent petrolün varil başına 80 dolara, Batı Teksas tipi petrol endeksinin da varil başına 70 dolara düşeceğini belirtti.  

Rapora göre, 2015'in ilk çeyreğinde her iki tip petrolün varil fiyatları bugünkü seviyelerinde bulunacak.

Goldman Sachs, 2015 yılında gerçekleşecek petrol fiyatlarındaki düşüşü, artan petrol üretimi, küresel petrol talebinin toplam arzın gerisinde kalması ve ABD'nin kaya petrolü üretim maliyetinin azalması nedenlerine bağladı.  

Fiyatlardaki düşüşten sonra Suudi Arabistan'ın üretimini kısmasının beklendiği ifade edilen raporda, diğer OPEC ülkelerinin Suudi Arabistan'ı takip edeceği aktarıldı.   

Goldman Sachs, Suudi Arabistan'ın piyasa çeşitlendirmesini kaybettikten sonra pazar payına daha çok önem verdiğinin altını çizerken, Suudilerin ekim ve kasım aylarında Asya ülkelerine petrol ihraç ederken fiyat düşüreceğini vurguladı.  

OPEC dışındaki petrol üreticisi ülkelerin üretimlerini artıracağı vurgulanan raporda, Brezilya, Meksika körfezi, Kolombiya, Azerbaycan ve Irak'taki üretimin büyüyeceği, Rusya, Libya ve İran'daki petrol üretiminin sabit kalacağı ifade edildi.  

Brent ham petrol fiyatı temmuz ayından beri azalarak son dört yılın en düşük seviyesi 82 dolara kadar gerilemişti.  

Pazartesi günü brent petrolün varil fiyatı 85 doların altına inerken, Batı Teksas endeksi 80 dolar seviyesinde seyrediyordu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir